Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Το Τρίτο Ράιχ πήρε από την Ελλάδα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, δανεικά και αγύριστα

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη διαβίωση των γερμανικών στρατευμάτων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.

Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε αποκαλύψει (Ο απόρρητος φάκελος του δανείου, «Το Βήμα», 2 Ιουνίου 1991) ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ' Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει εντολή και είχε αρχίσει η διαδικασία εξόφλησής τους».

Η Ελλάδα από τη λήξη του Πολέμου δεν έπαυσε να «υπενθυμίζει» στη Γερμανία την εκκρεμότητα του κατοχικού δανείου. Το 1964 συγκροτήθηκε και επιτροπή νομικών, η οποία αποφάνθηκε ότι τα κατοχικά δάνεια αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, άσχετη με τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Ακόμη και επί Κατοχής ο πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Αλντερπουργκ, με γραπτό υπόμνημά του στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιούλιο 1964, είχε αναφέρει ότι η οφειλή της Γερμανίας στην Ελλάδα από το δάνειο ανερχόταν σε 200 εκατ. χρυσά μάρκα, δηλαδή σε 400 εκατ. σταθερά μεταπολεμικά μάρκα.

Η πρώτη επίσημη ανακίνηση του θέματος του δανείου έγινε το 1964, με εντολή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, από τον καθηγητή Αγγελο Αγγελόπουλο σε φορολογικό συνέδριο στο Αμβούργο. Ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ράινχαρτ του απάντησε ότι το 1958 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε παραιτηθεί από τις αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο με αντάλλαγμα γερμανικό δάνειο 200 εκατ. μάρκων!

Ο Ράινχαρτ επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή με επιστολή στον Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία κατέληγε: «Υπό τας προϋποθέσεις αυτάς δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνησις, επικαλούμενη τη συμφωνία της Ρώμης θα ηδύνατο να επιτύχει τις αξιώσεις της. Θα ήτο, επομένως, προτιμότερον να μη επανέλθει επί της υποθέσεως».

Ο Αγγελόπουλος ερεύνησε το θέμα στους εμπιστευτικούς φακέλους των συνομιλιών Αντενάουερ - Καραμανλή. Δεν υπήρχε αναφορά σε παραίτηση Καραμανλή. Οι Γερμανοί απάντησαν ότι ήταν προφορική!

Δώδεκα φορές οι κυβερνήσεις ανακίνησαν το θέμα του κατοχικού δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Τελευταία φορά, το 2001, η κυβέρνηση Σημίτη συγκρότησε επιτροπή, η οποία συνέταξε υπόμνημα που επιδόθηκε στον καγκελάριο Σρέντερ. Ο αείμνηστος καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου που μετείχε στην επιτροπή περιέγραψε την αντίδραση των Γερμανών: «Σαν να υψώθηκε μπροστά μας ένας γυάλινος πύργος - ξαφνικά πάγωσαν τα χαμόγελα των συνομιλητών μας, απέκλεισαν κάθε σχετική συζήτηση».

Το ξέχασαν

Το δάνειο υπεγράφη με όλους τους τύπους, η Ελλάδα πλήρωνε αναγκαστικά αλλά και οι Γερμανοί σύμφωνα με την πρόβλεψη άρχισαν να ξεπληρώνουν τις οφειλές τους. Υστερα βέβαια το χρέος... έπεσε στη λήθη της ιστορίας και το κατοχικό δάνειο ουδέποτε αποπληρώθηκε.

«Από το 1941 η Ελλάδα βίωνε έναν τρομακτικό λιμό. Ακόμα και ο διαβόητος υπουργός προπαγάνδας των ναζί ο Γκέμπελς έγραφε στο ημερολόγιό του για την Ελλάδα όπου «η πείνα έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση». Το Λονδίνο είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα με στόχο να πλήξει την οικονομία του Αξονα, αλλά και να υποκινήσει στην Ελλάδα την αντίσταση.

Ο υποσιτισμός απασχολούσε τους Γερμανούς στο μέτρο που αυτός μπορούσε να υποκινήσει λαϊκές αναταραχές. Παράλληλα και ο Μουσολίνι πίεζε τον Χίτλερ να μειώσει τις δαπάνες κατοχής στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσολάκογλου διαμαρτυρόταν για τα υπέρογκα έξοδα κατοχής» σημειώνει ο κ. Τάσος Ηλιαδάκης, συγγραφέας αποκαλυπτικών έργων και βιβλίων για τα γεγονότα της εποχής.

Πότε υπεγράφη το δάνειο

Στις 14.3.1942 τερματίζεται η Συνδιάσκεψη της Ρώμης με την υπογραφή και του κατοχικού δανείου. Τη σύμβαση υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Γκίτζι και Αλτενμπουργκ. Στους άμεσα ενδιαφερόμενους, στην Ελλάδα δηλαδή, η συμφωνία ανακοινώθηκε εννέα ημέρες μετά.

Σύμφωνα με αυτήν:

Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ., ποσό το οποίο θα κατανέμεται εξίσου μεταξύ των δύο Δυνάμεων Κατοχής (άρθρο 2).

Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται ως δάνειο στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας σε δραχμές άτοκες (άρθρο 3).

Η επιστροφή των δανειακών αναλήψεων θα γίνει αργότερα (άρθρο 4).

Η συμφωνία ισχύει αναδρομικά από 1.1.1942 (άρθρο 5).

Η πρώτη τροποποίηση

«Ηταν συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Δηλαδή είναι αναγκαστικό δάνειο. Υπόχρεος καταβολής του είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως ο νόμιμος διεκδικητής του είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το ύψος των συνολικών αναλήψεων και πότε αυτές θα σταματήσουν δεν προσδιορίζονται. Οι αναλήψεις γίνονται κατά μήνα και δεν προσδιορίζεται ούτε το ύψος των άνω του 1,5 δισ. δρχ. ποσού ούτε το για πόσους μήνες θα έπαιρναν αυτά οι Αρχές Κατοχής» εξηγεί ο κ. Ηλιαδάκης. «Η χρέωση θα γίνεται σε δραχμές. Οι δραχμές όμως αυτές αντιστοιχούσαν σε εντελώς καθορισμένο ποσό μάρκων που ήδη είχαν απαιτήσει οι Γερμανοί από την ΤτΕ η οποία υποχρεώνεται ''όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς ώστε να εξασφαλισθή μηνιαίως, διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού, ποσόν 25 εκ. μάρκων''. Επομένως η απαίτηση είναι σε μάρκα και το 1,5 δισ. δρχ. της συμφωνίας της Ρώμης δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα 25 εκ. μάρκα».

Ο αδηφάγος πληθωρισμός όμως εξανέμιζε το ποσό του 1,5 δισ. δρχ. και τελικά η συμφωνία από 2 Δεκεμβρίου 1942 θα τροποποιηθεί «κοινή συναινέσει». Ετσι το 1,5 δισ. δρχ. θα γίνει 8 δισ., τα οποία θα αναπροσαρμόζονται με κινητή τιμαριθμική κλίμακα από τα αγαθά που κατονομάζει. Επομένως τα άνω των 8 δισ. δρχ. ποσά, όπως αυτά προσδιορί­ζονται από την τροποποίηση, θα χρεώνονται ως δάνειο. Τα δανειακά ποσά που ήδη είχαν πάρει, όπως και αυτά που θα πάρουν μέχρι την 31.3.1943, θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Απρίλιο του 1943 με δόσεις.

Συνεπώς το αρχικό αναγκαστικό δάνειο μεταπίπτει σε κανονικό συμβατικό δάνειο και τα ποσά είναι σε σταθερό νόμισμα. «Τα δανειακά ποσά σταματούν την 1.4.1943, οπότε αρχίζει η άτοκος επιστροφή τους. Επειδή οι δανειακές αναλήψεις δεν σταμάτησαν, αν και πραγματοποίησαν δέκα εννέα επιστροφές (19), οπότε και σταμάτησαν την καταβολή των υπολοίπων. Από τότε το δάνειο καθίσταται έντοκο λόγω υπερημερίας», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιαδάκης για την περίοδο που οι ναζί πλήρωναν μεν τις δόσεις του χρέους τους, αλλά έπαιρναν αναγκαστικά όλο και περισσότερα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μια Υπέροχη Παραδοσιακή βραδιά-Ένα Χορευτικό Υπερθέαμα στην Καλλιθέα Βοιωτίας





Ολοκληρώθηκε Το 1ο Διήμερο Φολκλορικό Φεστιβάλ στην Καλλιθέα Βοιωτίας.

Το Permissospress και το Viotiashop.gr ήταν εκεί και μπορoύν  να σας διαβεβαιώσουν  ότι ήταν μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πολλά χορευτικά συγκροτήματα, μας ενθουσίασαν με τα χορευτικά τους, η χορωδία  με τα τραγούδια της. Η ορχήστρα και ο Παναγιώτης Λάλεζας ήταν εντυπωσιακοί και κεφάτοι, ο κόσμος φιλικότατος, το service άψογο. Ο κόσμος πολύς. Γέμισε ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου  με ντόπιους αλλά και από τα γύρω χωριά που ήρθαν να διασκεδάσουν.

Αλλά το πιο μεγάλο μπράβο ας το χαρίσουμε στο συγκρότημα Σίδες οι οποίες μας έκαναν περήφανους στα Βαλκάνια με την πρωτιά που κατέκτησαν πριν λίγες μέρες. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ). Μείναμε άφωνοι με τα χορευτικά των παιδιών και τους δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια. Καταλάβαμε γιατί μάγεψαν τους Ευρωπαίους, και από τους 50 συλλόγους βγήκαν πρώτοι. Για αυτά τα παιδιά που μας έκαναν περήφανους, τα δικά μας παιδιά από τη Βοιωτία, τα παιδιά που με την ψυχή τους μπορούν να ξεσηκώσουν πλήθος ανθρώπων και να τους κάνουν να δακρύσουν με την αγάπη για το χορό.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος ο χορευτικός πολιτιστικός σύλλογος Σίδες, ο χορευτικός σύλλογος νέων Δερβενοχωρίων, χορευτικό τμήμα Ελαιώνα παράρτημα Λάϊος, χορωδία Σίδες, χορωδία συλλόγου γυναικών Πύλης, καθώς και ο χορευτικός σύλλογος Χανίων Κρήτης οι "Σταυραετοί"

Στην ζωντανή ορχήστρα πήραν μέρος:

Τραγούδι: Παναγιώτης Λάλεζας

Κλαρίνο: Νίκος Φιλιππίδης

Βιολί: Γιώργος Μαρινάκης

Τρομπέτα: Θάνος Σαμπάνης

Σε αναμονή για το βίντεο












OΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαράδεκτη η διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ λόγω του ότι λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα



Ερώτηση για την απαράδεκτη η διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ λόγω του ότι λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα κατέθσεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και Δημήτρης Στρατούλης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:  

Ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακό ή πάσης φύσεως αναπηρικό επίδομα, απαλλασσόμενο της φορολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων εξαιτίας διάταξης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου (ν.4093/12) και συγκεκριμένα της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 αφού μεταξύ των νέων προϋποθέσεων ορίζεται σύμφωνα με το σημείο  δ. Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης, το Μάρτιο του 2013, όπως ορίζει η ανωτέρω διάταξη, ο ΟΓΑ εφαρμόζει τα νέα εισοδηματικό κριτήρια, στα οποίο συνυπολογίζεται  και πάσης φύσεως αναπηρικό/προνοιακό επίδομα, με αποτέλεσμα της διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια πάθηση.

Η κατάργηση όμως της πενιχρής αυτής σύνταξης που έδινε μια μικρή οικονομική ανάσα σε συμπολίτες μας που ανήκουν στην τρίτη ηλικία και είναι άτομα με αναπηρία τους αφαιρεί και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΟΓΑ. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε ανασφάλιστους υπερήλικες που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, αφού είναι γνωστό ότι οι αιμοκαθαρόμενοι που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω βιβλιαρίου απορίας αναγκάζονται να αναζητούν κάθε 2 ημέρες εφημερεύον νοσοκομείο, το οποίο θα πρέπει να έχει κενή θέση για την αιμοκάθαρσή τους. Ο συνήθης δε χρόνος αιμοκάθαρσης των τεσσάρων ωρών δεν συμπληρώνεται για τους περιφερόμενους άπορους νεφροπαθείς, φυσικά δεν τηρείται  ιατρική καρτέλα σε μία ορισμένη θεραπευτική μονάδα, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση του πάσχοντα να καθίσταται αποσπασματική ελλιπής. Εν κατακλείδι, ο άπορος αιμοκαθαρόμενος κάθε 2 ημέρες αντιμετωπίζει στην κυριολεξία το θάνατο.

Ανάλογα δυσοίωνη είναι και η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν υπερήλικες πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση – αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική . Τα πάσης φύσεως  αναπηρικά επιδόματα (προνοιακά, διατροφικό, εξωϊδρυματικό) δεν αποτελούν εισόδημα το οποίο προέρχεται από εργασία, σύνταξη ή εκμετάλλευση περιουσιακού στοιχείου, δεν είναι ανταποδοτικά και αποτελούν ουσιαστικά το κύριο μέσο κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών και πρόσθετων επιβαρύνσεων που επιφέρει στη ζωή του ατόμου και της οικογένειάς του η συγκεκριμένη αναπηρία, και η λήψη τους κατοχυρώνεται νομικά σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και πληθώρα Διεθνών Συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας,

Για αυτούς τους λόγους και επειδή σε εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, η πενιχρή αυτή η σύνταξη που χορηγούνταν σε υπερήλικες του ΟΓΑ που είναι άτομα με βαριές αναπηρίες  έχει σταματήσει να καταβάλλεται την τροποποίηση της  διάταξης της παρ. δ. της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 . Συγκεκριμένα ζητούμε να αναφερθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από τους Δήμους της χώρας (προνοιακά, εξωϊδρυματικό) τις περιφέρειες (διατροφικά επίδομα ) και κάθε δημόσιο φορέα, λόγω του ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν συνυπολογίζονται στο εισοδηματικό κριτήριο που τίθεται στη διάταξη. Τα αναπηρικά επιδόματα ως κοινωνικές επιστροφές δίδονται για την κάλυψη του αυξανόμενου πρόσθετου κόστους που προκύπτει  από τις ανάγκες διαχείρισης της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής και όχι για βιοποριστικούς λόγους.

Τονίζουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η παρ. δ και ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης αντιτίθενται ρητά στην συνταγματική αρχή της αναλογικής ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1), καθώς και στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 116 παρ. 2 που επιτρέπει, τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των ομάδων που τελούν υπό συνθήκες πραγματικής ανισότητας.

Η διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ, λόγω του ότι οι υπερήλικες λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα μόνο ως πράξη εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οποιαδήποτε ολιγωρία επί του συγκεκριμένου θέματος θα αποτελέσει μελανό και ανεξίτηλο σημάδι στη ιστορία μιας χώρας που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή μπροστά στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων.

Με βάση τα ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να χορηγούνται σε υπερήλικες του ΟΓΑ με βαριά αναπηρία τα αναπηρικά επιδόματα;



 Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση Θηβαίων πολιτών κατά της εγκληματικότητας των Ρομά την Κυριακή


 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκληματικότητας των τσιγγάνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/07/13 στις 11 το πρωί στο 4 Δημοτικό Σχολείο Πυριού Θηβών.

Θα ακολουθήσει πορεία και αποκλεισμός του δρόμου Θηβών- Λιβαδειάς (κόμβος Σταματόπουλου)

Μεγάλη η εγκληματικότητα των Ρομά και ειδικότερα στην πόλη της Θήβας. Οι κάτοικοι του Πυριού ειδικά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα όταν οι περιουσίες τους βρίσκονται στο έλεος των Ρομά. Ας βοηθήσουμε όλοι οι Θηβαίοι μαζί να τονίσουμε το πρόβλημα για να δοθεί μία αποτελεσματική λύση.

Όλοι μαζί την Κυριακή 21/7
Viotiashop
Διαβάστε Περισσότερα »

Πριν τα μεσάνυχτα...στον κινηματογράφο Θήβας



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ «ΣΟΝΙΑ»

ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Από Πέμπτη 18 Ιουλίου έως Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013
Εκτός Σαββάτου

Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΙΝΚΛΕΪΤΕΡ
Σενάριο:    ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΙΝΚΛΕΙΤΕΡ, ΖΙΛΙ ΝΤΙΛΠΙ, ΙΘΑΝ ΧΟΚ
Ηθοποιοί:    ΖΙΛΙ ΝΤΕΛΠΙ , ΣΙΜΟΥΣ ΝΤΕΙΒΙ ΦΙΤΖΠΑΤΡΙΚ , ΙΘΑΝ ΧΟΚ , ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , ΠΑΝΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
Διάρκεια:    108 λεπτά
Πρεμιέρα:    Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ
Χώρα παραγωγής:    ΕΛΛΑΔΑ
Περίληψη

Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα μεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Faliro House.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκινούν οι αιτήσεις των μετεγγραφέντων φοιτητών στις σχολές που θα τους υποδεχθούν



Ποιά διαδικασία ακολουθείται.


 Από σήμερα Πέμπτη 18 και έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου οι επιτυχόντες της διαδικασίας μετεγγραφών (μεταφοράς θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) καλούνται να... προσέλθουν προσωπικά ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής τους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής, προσκομίζοντας, βέβαια, το αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτήν.

Οι φοιτητές δεν έχουν αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης, μπορούν να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα http://solon.minedu.gov.gr του υπουργείου Παιδείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει σελίδα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Αλλάζει σελίδα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και μετατρέπεται σε ελκυστικό και άνετο χώρο μάθησης και πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη δημιουργία MEDIA Lab, ενός σύγχρονου εργαστηρίου μέσου επικοινωνίας και δημιουργικότητας με την υποστήριξη του Future Library, την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και τη συνεργασία της Google!


Πώς έχεις σκεφτεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του μέλλοντος και τι θα ήθελες να μπορούσες να κάνεις μέσα σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη; Ποιος είναι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης σήμερα και ποιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καλείται να καλύψει;

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013 το Future Library ανακοίνωσε τη συνεργασία με 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με σκοπό να μετατρέψει, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", ένα κομμάτι τους σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας που ευελπιστούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

"Τα MEDIA Labs θα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του Future Library, κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου.

Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου: Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το έργο, ο σκοπός, η φιλοσοφία και το όραμα των MEDIA Labs. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των νέων χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ  η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να εγκαινιαστούν το Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών αυτών θα εκπαιδευτούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τους νέους αυτούς χώρους.
Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google. Στη Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, μέσα από την οποία η Google θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

"Συνεργαζόμαστε με το Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τη μετεξέλιξη των Βιβλιοθηκών σε σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Κοινό μας όραμα είναι οι Βιβλιοθήκες να γίνουν χώροι ανταλλαγής ιδεών, δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση & πληροφορία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Public Policy Manager της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς.

Ο VP της εταιρίας A&M Architects που ανέλαβε το σχεδιασμό των MEDIA Labs, κ. Αλέξανδρος Κομνηνός, αναφέρει για τα MEDIA Labs: “Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας”.

Στην παραπάνω συνέντευξη τύπου παρευρέθη ο Λεωνίδας Διαμαντής, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα οι αρχιτέκτονες της A&M Architects παρουσίασαν τα σχέδια των MEDIA Labs στους υπαλλήλους των 9 Βιβλιοθηκών, μεταξύ αυτών και των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς Κ. Κεράστα και Ι. Βελέντζας, που θα "σηκώσουν το βάρος" της λειτουργίας του MEDIA Lab της Βιβλιοθήκης.

Οι δύο υπάλληλοι τις δύο επόμενες ημέρες, 10 και 11 Ιουλίου, μαζί με συναδέλφους των άλλων Βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρακολούθησαν εντατικό σεμινάριο με θέμα "Media Spaces: Youth Engagement".



Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το website των Media Labs του Future Library, καθώς και να κατεβάσουν εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα Media Labs.

Και φυσικά, μπορούν πάντα να ενημερώνονται από το site της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς http://www.liblivadia.gr, ή να επικοινωνούν είτε με email vivlivad@sch.gr, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά στο 22610.89970 ή 81340.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ποια προϊόντα πέφτει ο ΦΠΑ από 23% σε 13%


Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% χαιρετίστηκε από τους επαγγελματίες της εστίασης, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Τα προϊόντα που πρέπει πλέον να διατίθενται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%, σύμφωνα με το Εθνος, είναι:

- Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

- Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή, τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησης τους, δηλαδή χονδρική ή λιανική και ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία.

- Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering.

- Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπόν παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

- Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται ούτως ή άλλως με συντελεστή 13%.

- Υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και πακέτα διαμονής και διατροφής (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα, all inclusive.

Πίνακας μειώσεων τιμών

Προϊόντα                      ΦΠΑ 23%    ΦΠΑ 13%

Καφές στιγμιαίος                      3             2,76

Καφές ελληνικός μονός             1,5          1,38

Καφές ελληνικός διπλός           2,5           2,3

Φρέντο εσπρέσο                      3,5           3,22

Φρέντο καπουτσίνο                  4              3,67

Φυσ. χυμός πορτοκάλι             4              3,67

Τυρόπιτα                                1,5           1,38

Σουβλάκι με γύρο                    2,2          2,02

Σάντουιτς                                2,5           2,3

Πίτσα μεσ. μεγέθους                7,5           6,89

Χωριάτικη σαλάτα                    5              4,59

Πατάτες μερίδα                        3              2,76

Μακαρόνια με κιμά                   4,7           4,32

Μπιφτέκι μερίδα                       4,6           4,23

Ουίσκι σε μπαρ                        6              5,51

Μπίρα σε μπαρ                        5             4,59

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήλωση Δημάρχου Θηβαίων για την κατάργηση ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ



Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξαφνικά αποφάσισε την κατάργηση 3 Τομέων και 46 Ειδικοτήτων από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές της Χώρας, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» 20.000 μαθητές που φοιτούσαν σε αυτούς τους τομείς και 2.500 εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων χωρίς εργασία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

Αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, οι μαθητές μοιραία οδηγούνται στα ΙΕΚ. Τα υπάρχοντα όμως δημόσια ΙΕΚ, δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πολιτεία, ν` απορροφήσουν ούτε καν τους αποφοίτους των λυκείων που θα ήθελαν να φοιτήσουν σ` αυτά. Πως θα μπορέσουν τώρα να εκπαιδεύσουν έναν επιπλέον μαθητικό πληθυσμό; Επίσης είναι γνωστό ότι όλα τα δημόσια ΙΕΚ δεν είχαν όλες τις ειδικότητες και φυσικά υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικά περιοχές που ούτε καν λειτουργούν δημόσια ΙΕΚ. Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας δεν υπάρχει δημόσιο ΙΕΚ. ?ρα η μόνη διέξοδος για αυτούς τους νέους θα είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα, την επιπλέον σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των μαθητών, τόσο για τη φοίτηση τους όσο και τη μετακίνηση τους. Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι τα ΙΕΚ είναι μεταλυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης, με βάση το νομικό πλαίσιο δημιουργίας τους, απευθύνονται δηλαδή σε αποφοίτους λυκείου. Πως θα υποδέχονται τώρα μαθητές απόφοιτους της Α’ Λυκείου;
Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και είναι επιτακτική ανάγκη σύσσωμη η ελληνική κοινωνία να συστρατευτεί για την υπεράσπιση της. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, όπως δεν περισσεύει και κανένας δημοτικός υπάλληλος.

Με αφορμή και την κατάργηση υπηρεσιών και δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λογική του παραλόγου λέμε «Φτάνει πια» ! Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας, μια χώρα αποικία, στα χέρια του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, το οποίο μας οδηγεί σε μεθόδους αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού και της ανεπίστρεπτης φτώχειας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στο αδιέξοδο που μας έχει φέρει η πολιτική της συρρίκνωσης και κατάργησης υπηρεσιών και δομών της πόλης μας, η πολιτική των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.



O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Το φθινόπωρο θα περιμένουν 800.000 οικογενειάρχες για να πάρουν το επίδομα τέκνων

Η αργοπορημένη υποβολή των δηλώσεων φαίνεται πως κράτησε πίσω και τις διαδικασίες για το επίδομα παιδιών με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 800.000 δικαιούχους αντί να λάβουν το επίδομα παιδιών μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει να περιμένουν το φθινόπωρο.

Αιτία η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ως προαπαιτούμενα για τη χορήγηση των νέων επιδομάτων την ηλεκτρονική υποβολή και την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων (εντύπων Α21) και τον εξονυχιστικό έλεγχο των δηλούμενων σ' αυτές στοιχείων.

Η ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες σε συνδυασμό με την πρωτοφανή καθυστέρηση με την οποία ξεκίνησε φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα έχουν ως συνέπεια οι περισσότεροι δικαιούχοι να αρχίσουν να λαμβάνουν τα νέα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αίθριος ο καιρός με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας


Βελτιώνεται και πάλι ο καιρός, αφού σήμερα Πέμπτη, η συννεφιά και οι καταιγίδες υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στην ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με ισχυρούς βόρειους ανέμους μέχρι 8 μποφορ και λίγες βροχές στη βόρεια Κρήτη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ολα τα δικαιολογητικά για τη ρύθμιση των δανείων

Δεκατρία δικαιολογητικά απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στο πρόγραμμα ρύθμισης των δανείων, που καθιέρωσε ο νόμος 4161/2013 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Ημερησία πέραν των δικαιολογητικών η απόφαση καθορίζει και ένα συγκεκριμένο τύπο αίτησης την οποία θα πρέπει να υποβάλλουν οι δικαιούχοι του προγράμματος διευκόλυνσης των δανειοληπτών.

Αναλυτικά τα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα και αντίγραφα αιτήσεων που έχουν υποβληθεί προς άλλους πιστωτές φέροντα υπογραφή καθενός εξ αυτών.

2. Φωτοτυπία ταυτότητας.

3. Βεβαίωση αποδοχών (για μισθωτούς και συνταξιούχους)

4. α) Βεβαίωση αμοιβών (για όσους θεωρείται ότι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17) ή β) αντίγραφα φύλλων παροχής υπηρεσιών με αύξουσα αρίθμηση που να αποδεικνύουν παροχή υπηρεσιών κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17).

5. Αντίγραφα εκκαθαριστικών οικονομικών ετών 2010 και τελευταίου οικονομικού έτους πριν την υποβολή της αίτησης.

6. Αντίγραφα υποβληθέντων εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 για τα οικονομικά έτη 2010 και τελευταίου οικονομικού έτους πριν την υποβολή της αίτησης.

7. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 του έτους 2009 και τυχόν μεταβολές του

8. Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων και συγκεκριμένα:

Για ακίνητα που περιήλθαν στην κυριότητά του δανειολήπτη:

α) Μετά την 01-01-2007: Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως αυτά περιγράφονται στο τελευταίο Ε9,

β) Πριν την 01-01-2007: Αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως αυτά περιγράφονται στο τελευταίο Ε9 και αντίγραφο οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου δημόσιας υπηρεσίας(π.χ. ΕΤΑΚ κ.λπ.) ή δημόσιου λειτουργού (π.χ. συμβολαιογράφου) από το οποίο να προκύπτει η αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου.

9. Φορολογική ενημερότητα πρωτότυπη και σε ισχύ.

10. Ασφαλιστική ενημερότητα πρωτότυπη και σε ισχύ για υπαγόμενους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17).

11. Υπεύθυνη δήλωση του 1599/1986 (Α΄75) όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2479/1997 και ισχύει, για το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών του άρθρου 2 παρ. 4 του ν. 4161/2013 και για την πληρότητα και την ορθότητα των στοιχείων που αναφέρονται στο νόμο και υποβάλλονται, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή.

12. Βεβαίωση ανεργίας εκδοθείσα από τον ΟΑΕΔ το μέγιστο 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης ή αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

13. Πιστοποιητικό αναπηρίας Α΄/βάθμιας ή Β΄/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, ΚΕ.Π.Α. ΑΣΥΕ) ή επικυρωμένο αντίγραφο αυτού από την εκδούσα αρχή, σε ισχύ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Παγίδευαν ΑΤΜ λήστευαν και βασάνιζαν τα θύματά τους!


Αποκαλύψεις για την σκληρή συμμορία των Ρουμάνων κακοποιών που είχε σπείρει τον τρόμο σε τράπεζες, καταστήματα και διαμερίσματα...

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία δύο Ρουμάνων, 37 και 29 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα, την 09-10-2012 στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας και έχουν ήδη προφυλακισθεί στα καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού και Χαλκίδας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, την 11-01-2011 τα ξημερώματα, τρεις δράστες, μεταξύ των οποίων και ο 29χρονος Ρουμάνος μπήκαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας σε περιοχή της Αθήνας και ακινητοποίησαν 66χρονο ιδιοκτήτη, τον οποίο μετέφεραν σε ξενοίκιαστο διαμέρισμα του 1ου ορόφου, όπου τον έδεσαν σε καρέκλα.

Στη συνέχεια δύο από τους δράστες διέρρηξαν με την χρήση οξυγονοκόλλησης και βαριοπούλας τις πόρτες ασφαλείας κοσμηματοπωλείου, που βρίσκεται στον 3ο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας και αφαίρεσαν κοσμήματα, που η συνολική τους αξία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκε η «παγίδευση – ανατίναξη» μηχανήματος Α.Τ.Μ. υποκαταστήματος τράπεζας σε περιοχή της Γλυφάδας Αττικής, που διαπράχθηκε από τον 37χρονο Ρουμάνο μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών του, την 08-10-2012 τα ξημερώματα.

Η «παγίδευση – ανατίναξη» έγινε ακριβώς μία ημέρα πριν την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας στην Αυλίδα Εύβοιας (09-10-2012), όπου τα μέλη της είχαν μόλις καταφθάσει από την Αθήνα με σκοπό την παραβίαση του Α.Τ.Μ. της περιοχής, πράξη η οποία ματαιώθηκε παρά τη θέληση τους και λόγω του εντοπισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Ρουμάνοι, μαζί με άλλους συνεργούς τους, «ανατίναζαν» μηχανήματα Α.Τ.Μ. σε διάφορες περιοχές της χώρας για να αφαιρέσουν χρήματα. Μάλιστα μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, εξιχνιάσθηκαν πέντε περιπτώσεις «παγίδευσης – ανατίναξης» μηχανημάτων Α.Τ.Μ. σε Αττική, Βοιωτία, Αχαΐα και Κορινθία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καίγεται η Πάρνηθα - Γενικός συναγερμός, στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες, από τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης, λόγω της φωτιάς σε δασική έκταση με πεύκα στη θέση Πέτρα της Πάρνηθας.

Στο σημείο επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 16 οχήματα εθελοντών με 35 άτομα, 42 στρατιώτες με τρία σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού και τρεις πεζοπόρες ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η φωτιά πήρε αντίθετη κατεύθυνση και κατακαίει έκταση από την πίσω πλευρά του βουνού (θέση Κιθάρα). Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν το δύσβατο, βραχώδες σημείο και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί στην Αττική.

Η Πέτρα βρίσκεται στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας και είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Ονομάζεται Πέτρα λόγω των βράχων που υπάρχουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ