Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική απόφαση ενάντια στη χρήση της πλαστικής σακούλας



    Οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή σε μια «ιστορική» συμφωνία που έχει στόχο να μειώσει κατά τρεις φορές τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι.
    Οι χώρες-μέλη θα πρέπει είτε να επιβάλλουν χρέωση στις σακούλες είτε να εφαρμόσουν άλλα αποθαρρυντικά μέτρα.



Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
Περίπου 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες...χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, και οι περισσότερες από τις μισές καταλήγουν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για το περιβάλλον, καθώς χρειάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν χελώνες, πουλιά και άλλα ζώα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μέσος ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποίησε 200 πλαστικές σακούλες το 2010, αν και ο αριθμός παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα: οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 466 σακούλες, ενώ οι Δανοί, οι οποίοι χρεώνονται για τη χρήση τους, μόλις τέσσερις.

Η νέα συμφωνία έχει στόχο να ρίξει τον αριθμό στις 90 σακούλες κατά άτομο το χρόνο μέχρι το 2019 και στις 40 σακούλες μέχρι τα τέλη του 2025.

Λόγω των αντιδράσεων της Βρετανίας, ο στόχος αυτός δεν θα είναι δεσμευτικός εφόσον οι χώρες-μέλη επιβάλλουν χρεώσεις ή άλλα μέτρα που αποτρέπουν τη χρήση.

«Η συμφωνία αυτή είναι ιστορικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον μας» σχολίασε η Μαργκρέτ Όκεν, Δανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εισηγήτρια της συμφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ