Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση Καράμπελα για τον αγωγό λυμάτων λίμνης Μόρνου

Ερώτηση για την κατασκευή αγωγού λυμάτων περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου


Με αφορμή τα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της Φωκίδας, “Η Ώρα της Φωκίδας” και “Φωκίς”, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας κι ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, σχετικά με την απένταξη από το νέο Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης, του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης λυμάτων, περιμετρικά της λίμνης του Μόρνου.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της γύρω περιοχής και να εξασφαλίσει την ασφαλή για τη δημόσια υγεία, υδροδότηση των νομών Αττικής, Βοιωτίας και Φωκίδας.

Για τον λόγο αυτό ζητάνε από τον υπουργό να τους απαντήσει τι προτίθεται να κάνει προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και να ξεκινήσει η κατασκευή του, αλλά και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη αστικών και άλλων λυμάτων που απειλούν τους κατοίκους, που υδροδοτούνται από το δίκτυο του Μόρνου.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:





Προς:

Υπουργό Υποδομών,

Μεταφορών κ’ Δικτύων,

κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη



ΕΡΩΤΗΣΗ



ΘΕΜΑ: « Κατασκευή αγωγού για την εναπόθεση και επεξεργασία των λυμάτων περιμετρικά της λίμνης Μόρνου ».



Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες η υδροδότηση της Αθήνας γίνεται από τη λίμνη Μαραθώνα, η οποία με τη σειρά της, λαμβάνει τον κύριο όγκο πόσιμου ύδατος από την τεχνητή λίμνη του ποταμού Μόρνου στην περιοχή Λιδορικίου της ορεινής Φωκίδας.

Στην περιοχή Λιδορικίου, δηλαδή περιμετρικά της λίμνης Μόρνου, όπου βρίσκονται αρκετοί οικισμοί, μικρές βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, οι φυλακές Μαλανδρίνου και ασκούνται διάφορες κτηνοτροφικές, αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες, δεν υπάρχει κανένα δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής πού συνορεύει με τον ταμιευτήρα του Μόρνου.

Η αναγκαιότητα επίτευξης συγκεκριμένης λύσης για την εναπόθεση και επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής περιμετρικά της λίμνης Μόρνου δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, αλλά τη μισή σχεδόν Ελλάδα, πού υδροδοτείται από τα νερά της λίμνης.

Μετά από προσπάθειες ετών προέκυψε η απόφαση για την κατασκευή έργου αξίας 17.100.000 ευρώ, πού θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα και συγκεκριμένα την ασφαλή για τη δημόσια υγεία υδροδότηση της Αττικής, Βοιωτίας και Φωκίδας.

Η μελέτη του έργου ύψους 792.936 ευρώ ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και απέμενε η ένταξή του σε πρόγραμμα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών.

Δυστυχώς, έχουμε πληροφορηθεί ότι το έργο τελικά απεντάχθηκε με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, ενώ δεν προβλέπεται η ένταξή του ως «γέφυρα» στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Οι συνέπειες από την ενέργεια αυτή εκτιμούμε ότι ενδεχομένως να αποβούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί, μέσω του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, το νερό στον ταμιευτήρα Μόρνου, από τα αστικά λύματα πού ανεξέλεγκτα εναποτίθενται, με προφανείς καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή πέριξ της λίμνης Μόρνου, αλλά για όλους όσοι υδροδοτούνται μέσω του εν λόγω δικτύου

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται  ο κύριος Υπουργός:

α) Τι προτίθεται να κάνει ώστε να ενταχθεί το έργο κατασκευής παραλίμνιου αγωγού στην περιοχή Λιδορικίου Φωκίδας, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί, σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πάψει η ανεξέλεγκτη ρίψη αστικών και άλλων λυμάτων στην περιοχή πέριξ της λίμνης Μόρνου με προφανή κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και ακολούθως των ποσοτήτων πόσιμου ύδατος για τους υδροδοτούμενους κατοίκους Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, καθώς και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών.



Οι ερωτώντες Βουλευτές



Γιάννης Καράμπελας



Γιάννης Μιχελάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ