Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκης σε ρήξη για χρέος-Τρόικα-βίντεο

«Δύσκολα τα πράγματα. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ευγενικός αλλά κρατάει μια σκληρή στάση. Φαίνεται πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και μακρά». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η συνάντηση του ευρωπαίου αξιωματούχου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχιζόταν.

«Είναι μεγάλη χαρά να έχουμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ. Η γνωριμία μας θα αποτελέσει τη βαση για μια εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον όλων. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Βαρουφάκη κατά την κοινή συνέντευξη των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

    Ηταν μια συνάντηση γνωριμίας, ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι η βάση για εποικοδομητικής συνεργασίας ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
    Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα
    Συζητήσαμε σε μια σειρά από διεργασίας που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωζώνης
    Για μια Ελλάδα που αναπνέει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται
    Του είπα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομία και την αποφασιστικότητα που θα  προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και να είναι βαθιές, τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τα έσοδα από χρόνια, τις μεταρρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα τη χώρας, του είπα την εγγύηση που θα προσφέρει η κυβέρνηση στο λαό και στους εταίρους με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα
    Συζητήσαμε τον τρόπο που θα πορευτούν Ελλάδα και ευρωζώνη τους επόμενους μήνες
    Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε συνέχεια για αποπληθωρισμό και χρέος

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

    Είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συζητήσεις με Τσίπρα, Βαροφάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτο.
    Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε κάθε λόγο να συναντηθούμε
    Ηταν μια συνάντηση για να ακούσω τις θέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της συμφωνίας
    Εξήγησα τις απαιτήσεις των συμφωνιων μας
    Εχουμε αμοιβαία συμφέροντα
    Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της
    Tο Eurogroup από το 2012 είχε δήλωσε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα έως ότου  η Ελλάδα βγει στις αγορές υπό τον όρο ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται στους όρους
    Η παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι επιθυμία μας, οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν
    Ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα
    Σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος
    Η κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της και εμείς μαζί της να κινηθούμε προς το μέλλον



Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

1. Αποδέχεστε την Τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;

Απάντηση Ντάισελμπλουμ: Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για συνέχιση του προγράμματος, στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της γι'αυτό.

Απάντηση Βαρουφάκη: Η κυβερνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτισης του εφαρμοζόμενου προγράμματοςτο οποίο δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν θα αμφισβητήσουμε αυτή τη λογική, δεν θα ζητήσουμε επέκταση του προγράμματος. Εχουμε τη διάθεση να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρητείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των ευρωπαίων.

2. Αν δοθεί παράταση στην Ελλάδα, πόση θα είναι; Υπάρχει θέμα ανακούφισης του χρέους; Τι λέτε για την διάσκεψη χρέους;

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί. Δεν καταλήξαμε σε αποφάσεις ακόμη. Η διάσκεψη χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Γιούρογκρουπ, ξέρετε.

Βαρουφάκης: Θα κάνω ένα σχόλιο για την Τρόικα. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών, των διεθνών οργανισμών με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Αλλά με την τρόικα, μια επιτροπή εντεταγμένη στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει δεν θα συνεχίσει. Μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεργαστούμε. Με την Τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Με αυτή τη σαθρά οργανωμένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε.



Ντάισελμπλουμ: Αν εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτά που έχει υποσχεθεί, θα εκτροχιαστεί

Αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα  όμως, έστειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Και ο επικεφαλής του Euroworking Group στην Αθήνα

Ο Ολλανδός πολιτικός συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ