Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Το "κάψιμο" του Ιούδα και η "Σταύρωση του Κυρίου" στο Νεοχώρι


Η βαθιά θρησκευτικότητα χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα στην Εκκλησία του Νεοχωρίου, καθώς Μεγάλη Πέμπτη  αναβιώνονται τα γεγονότα της τελευταίας ημέρα της ζωή του Χριστού. Ο Ιερέας του χωριού μας π.Παναγιώτης Δαμώκας διάβασε τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη, ενώ ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης δημιουργήθηκε στους πιστούς μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο και την έξοδο του Εσταυρωμένου απο το Ιερό της Εκκλησίας.Από τα μεγαλοβδομαδιάτικα έθιμα του χωριού μας , εκείνα που δείχνουν πως άντεξαν περισσότερο στον χρόνο είναι το κάψιμο του Ιούδα.
Τέτοια μέρα, λοιπόν, σε άλλους καιρούς, προτηλεοπτικούς,  τα παιδιά του χωριού  έκαιγαν  τον Ιούδα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από άλλα παιδιά που εν τω μεταξύ είχαν γίνει
γονείς μας. Η εμπλοκή των ενηλίκων στο τελετουργικό ήταν μικρή κι απόμακρη.

Μαζεύμαμε ξύλα,πουρνάρια,δεμάτια κλίματα για τη φωτιά , και με  άχυρα  ντύναμε ανθρωπόμορφο σκιάχτρο για Ιούδα   και τον λαμπαδιάζαμε σε κάποια απόσταση από την εκκλησία, να μην ενοχλούμε και μας αναθεματίζουν.. Πολλά δεν ξέραμε, αλλά τα έθιμα δεν τα διαιωνίζει η γνώση  χρόνο το χρόνο γίνονται ρουτίνα. Αυτό που ξέραμε ήταν πως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστούλη  στους Ρωμαίους ή στους Εβραίους; Τέτοιες λεπτομέρειες μας διέφευγαν, εμείς θέλαμε νταβαντούρι!!!Ετσι και φέτος η νεολαία μας συνέχισε επάξια αυτό το έθιμο,με το άναμα της μεγάλης φωτιάς στη πλατεία του Νεοχωρίου.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ