Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μέσα στο εκπληκτικό νέο μουσείο της Θήβας

Μόλις 97 χιλιομετρα από την Αθήνα, η Θήβα μπορεί να καμαρώνει για το νέο της μουσείο

Η Αρχαία Θήβα ήταν μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις που κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο για μία μεγάλη περίοδο του τετάρτου αιώνα π.Χ. Ήταν η ισχυρότερη από τις Βοιωτικές πόλεις και κατείχε ηγεμονική θέση στο Κοινό των Βοιωτών. Η ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Στα Ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο (που έφερνε τις πέτρες) και Αμφίωνα, ο οποίος παίζοντας την λύρα του, τις μάγευε ώστε μετακινήθηκαν μόνες τους και έκτισαν τα περίφημα τείχη της επτάπυλης πόλης.

Χτίστηκε κατά την αρχαιότητα από τον μυθολογικό ήρωα Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος αρχαίος στρατηγός που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου. Με την Θήβα σχετίζεται και ένας από τους σημαντικότερους μυθολογικούς κύκλους της αρχαίας Ελλάδας. Η μακρά της ιστορία παρουσιάζεται σε ένα μουσείο αντάξιο της μακράς της ιστορίας με πλούσια ευρήματα που έφεραν στο φως μακρόχρονες ανασκαφικές εργασίες.

Η γη του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Κάδμου, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, του Πίνδαρου απέκτησε ένα νέο στολίδι.«Οι πλούσιες συλλογές του αντανακλούν την ιστορία της Θήβας, τρίτης ηγεμονικής δύναμης της αρχαιότητας, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη. Στο μουσείο στεγάζονται «αρχαιότητες της Βοιωτίας και ως εκ τούτου συνιστά κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων, πνευματική περιουσία όλης της ανθρωπότητας», γράφει ο αρχαιολόγος και πρώην έφορος Βασίλης Αραβαντινός στον μνημειώδη τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» (Ιδρυμα Λάτση από τη σειρά «Ο κύκλος των Μουσείων»).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ