Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Άγιος Γεώργιος, μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος, Χρόνια Πολλά σε κάθε Γιώργο και Γεωργία!


    Γεννήθηκε στην Νικομήδεια της Βιθυνίας μεταξύ των ετών 285 και 281...
    Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και αριστοκράτες και του έδωσαν μεγάλη μόρφωση. Έτσι έφτασε στα ανώτατα αξιώματα του ρωμαϊκού στρατού, Δούκας (διοικητής) και Κόμης (Συνταγματάρχης). Όταν έχασε τον πατέρα του, έμεινε μοναδικός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας και σαν καλός χριστιανός, την μοίρασε στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους του και ζούσε ζωή λιτή και απλή.

    Ως Ρωμαίος αξιωματικός προστάτευε, όσο μπορούσε τους χριστιανούς, ενώ είχε προσελκύσει στην νέα θρησκεία πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Διοκλητιανού, που ήταν αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Όταν ξέσπασε εκείνη την εποχή φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών, ο Γεώργιος όχι μόνο δεν έλαβε μέρος, αλλά προστάτευσε πολλούς χριστιανούς διευκολύνοντας τους να κρυφτούν .

    Ο Αυτοκράτορας όταν έμαθε την στάση του αυτή τον κάλεσε και γοητευμένος από τα νιάτα και την λεβεντιά του, τον συμβούλευσε να εκτελέσει τις διαταγές του. Τότε εκείνος του αποκάλυψε ότι και ο ίδιος ήταν χριστιανός και δεν επρόκειτο να απαρνηθεί την πίστη του.

    Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον βασανίσουν και να τον αποκεφαλίσουν. Ο Γεώργιος έδειξε σπάνια ψυχική γαλήνη και καρτερία στα βασανιστήρια. Πέθανε το 303 και το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Λύδδα όπου και ενταφιάστηκε. Λίγο αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε στον τάφο του, μεγαλόπρεπο ναό.

    Ο λαός μας τον θεωρεί έναν από μεγαλύτερους αγίους και η λαογραφία μας τον παρουσιάζει σαν πολέμιο άγιο, ενώ άπειρες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι γύρω από αυτόν. Σε μια παράδοση αναφέρεται πως σκότωσε έναν απαίσιο δράκο που φύλαγε μια πηγή και έτρωγε τους ανθρώπους που πλησίαζαν να πάρουν νερό. Και η αγιογραφία μας συνήθως τον απεικονίζει να σκοτώνει τον δράκο.

    Η εκκλησία μας τον ονομάζει μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο και τιμά την μνήμη του στις 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, εάν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου, επειδή οι ύμνοι στην ακολουθία του είναι αναστάσιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ