Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Καλό ταξίδι... Δάσκαλε


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΔΑΣΚΑΛΕ!
Έφυγε από κοντά μας ο Δάσκαλος μας! Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο Δάσκαλος, ο Δημητράκης Βαλμάς,  ο Δάσκαλος του Νεοχωρίου, ο Δάσκαλος με κεφαλαίο Δ, όπως του άξιζε. Με την πραότητα και την καλοσύνη του εισέπραττε  τον σεβασμό και την αναγνώριση τόσο όσων τον γνώρισαν αλλά ιδιαίτερα όσων υπήρξαν μαθητές του, πολλοί από τους οποίους του αποδίδουν μέρος της σταδιοδρομίας τους, της οντότητας και της προκοπής τους. Υπήρξε σεμνός, τίμιος, προσηλωμένος,  αγόγγυστος, μοναχικός οδοιπόρος στο λειτούργημα  και στην ανιδιοτελή προσφορά η οποία δεν περιοριζόταν  μόνο στα στενά πλαίσια  μιας επαγγελματικής  διαδικασίας άλλα επεκτεινόταν σε κοινωνικές, πολιτιστικές  δράσεις και συμμετοχές.
Ο δάσκαλος δημιούργησε  με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου το  λαογραφικό μουσείο, πρωτοποριακό για την δεκαετία του 60, αλλά και μοναδικό για την περιοχή, μέρος του οποίου σώζεται, με εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από το χωριό,   την ευρύτερη  περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία, όπως το Ησιόδειο άροτρο το οποίο υπάρχει. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου « ΗΣΙΟΔΟΣ». Την δεκαετία του 60, χρόνια δύσκολα, τόσο οικονομικό όσο και λόγω πολιτικών ανωμαλιών της εποχής, τέτοιες δράσεις εκλαμβάνοντας ως ύποπτες.
Επίσης, ήταν   από τους πρωτεργάτες  στην αναστήλωσης της Ζωοδόχου Πηγής ,  στο ναό της οποίας έχει αγιογραφίσει τον παντοκράτορα.
 Ποιος δεν θυμάται το παλαιό δημοτικό σχολείο στους τοίχους του οποίου ήταν ζωγραφισμένος ο Ησίοδος, οι εννέα μούσες και τόσα άλλα τα οποία ο Δάσκαλος ζωγράφιζε τα απογεύματα με την βοήθεια μαθητών. Δυστυχώς όμως δεν σώζονται.   Υπάρχει όμως η προτομή  του Ησιόδου  στην γωνία του  προαύλιου χώρου του  σχολείου στέκει διακριτικά όπως και η προσωπικότητα εκείνου που  εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε  στέκει εκεί για να θυμίζει ως παρακαταθήκη ότι απ΄ αυτόν  εδώ τον τόπο πέρασε  ένας  σπουδαίος άνθρωπος, ένας κύριος, ένας ευπατρίδης,  με υψηλό αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς, πάντα κοντά στον αδύναμο, δίπλα στον απροστάτευτο .Αυτός ήταν ο Δάσκαλος του Νεοχωρίου.
Στις αρχές τής δεκαετίας του 70 μετοίκησε στην Αθήνα  και εκεί βρήκε  πεδίο  έρευνας λαμπρό, αναζητώντας στις βιβλιοθήκες των Αθηνών  πηγές  για την ιστορία της περιοχής μας και την ιστορία των Αρβανιτών . Τέλος,  ως άριστος ιστοριοδίφης   κατέγραφε τα ευρήματα και τα συμπεράσματα  του σε πλήθος βιβλίων μέχρι την ημέρα που ασθένησε σε ηλικία 87 ετών.  Ας σημειώσουμε ότι έχει γράψει  βιβλίο για την Ζωοδόχο Πηγή,  μετά την απόφαση των κατοίκων για αναστήλωση του γκρεμισμένου ναό. Καλό θα ήταν  να το μελετήσουμε ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.
Ο Δημήτρης Βάλμάς αρθρογραφούσε συχνά στην Εφημερίδα του συλλόγου της  Ξηρονομής του οποίου ήταν και μέλος με άρθρα ιδιαίτερου ιστορικού  πολιτιστικού αλλά και αγροτικού ενδιαφέροντος. Στην Ξηρονομή περνούσε αρκετόν καιρό τα τελευταία χρόνια της ζωής του,  η γη της οποίας    τον υποδέχθηκε για να τον αναπαύσει.
Παρόλο που από αύριο όλα θα είναι πιο φτωχά, θα ζει στις καρδιές και το μυαλό όλων μας! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!
Σωτήρης Γ.  Βαλμάς

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και στο πέρασμά τους αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στα πράγματα και στους ανθρώπους γύρω τους. Ένας απ’ αυτούς ήσουν και εσύ, αγαπημένε μας Δάσκαλε,Δημητράκη Βαλμά.
Δάσκαλε, σε συναντούσαμε στο δρόμο,  ενήλικες πια και εμείς-  και μας έλεγες πόσο περήφανος ένιωθες να βλέπεις τους μαθητές σου να προοδεύουν, να ψάχνουν, να αναζητούν τη γνώση.Πόσο καμάρωνες!
Σε αποχαιρετήσαμε με οδύνη αλλά νιώθουμε τυχεροί που υπήρξαμε μαθητές σου.
 Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» για το παράδειγμα και την προσφορά σου.
Αντίο, Σεβαστέ Δάσκαλε!
Permissos Press


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ