Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τι συστήνουν οι διαιτολόγοι για την «μάχη» με τον οβελία.




«Το κατσίκι υπερέχει σαφέστατα διατροφικώς από το αρνί καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος», λένε οι διατροφολόγοι, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο το πιάτο της μαγειρίτσας για την προετοιμασία του στομαχιού μεταξύ νηστείας και κρεοφαγίας.

Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής έρχεται η... «εκτόνωση». Ακόμη και όσοι υπέπεσαν όλες αυτές τις μέρες σε... «διατροφικά παραπτώματα», περιορίζουν τις... «ακρότητες» και προετοιμάζονται να ακολουθήσουν τις διατροφικές παραδόσεις το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, καθώς και την Κυριακή του Πάσχα.

Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει σουβλιστά αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τσουρέκια και πολλούς ακόμη γευστικούς πειρασμούς. Τροφές ιδιαίτερα εύγεστες, αλλά ταυτόχρονα πλούσιες σε θερμίδες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Κατανάλωση με μέτρο λοιπόν, προκειμένου να μην χάσουμε τον έλεγχο και μαζί μ' αυτόν το μέτρο...

«Μην υποτιμήσετε τη μαγειρίτσα» μάς συμβουλεύει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ». «Η μαγειρίτσα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής ασυδοσίας, που ακολουθεί.

Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, ώστε να δεχτεί τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα πιο ομαλά, αφού τα στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ, δυστυχώς, μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αν σας ενδιαφέρει η χοληστερόλη σας, αντικαταστήστε το αυγό μόνο με το ασπράδι του» εξηγεί ο κ. Γρηγοράκης.

Πάσχα στην Ελλάδα χωρίς οβελία δεν νοείται και το μόνο δίλημμα είναι αν θα σουβλίσουμε αρνί ή κατσίκι. «Προτιμήστε το κατσικάκι» μάς προτείνει ο κ. Γρηγοράκης. «Το κατσίκι υπερέχει σαφέστατα διατροφικώς από το αρνί. Αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες και το 1/3 λίπους σε σχέση με το αρνί. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί (από 3 μηνών μέχρι 1 έτους) σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται ενδομυϊκά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα», τονίζει ο διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ