Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Aρχαιολογικό Μουσείο Θήβας:Πως φτάσαμε στην υποψηφιότητα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
      Στο πλαίσιο προσπαθειών προώθησης και προβολής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και κατ’ επέκταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βοιωτίας και στο Ευρωπαϊκό κοινό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Μουσείο μας αναδείχθηκε υποψήφιο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 (EMYA 2018-European Museum of the Year Award).

     Το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (EMYA) ιδρύθηκε το 1977 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την αναγνώριση της αριστείας και την επιβράβευση των ευρωπαϊκών μουσείων που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αυτών που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.

Πως φτάσαμε στην υποψηφιότητα
      Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κατέθεσε τον Ιούνιο του 2017 αίτηση συμμετοχής στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 , δηλαδή πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και παράβολο 500 ευρώ/ με χορηγία που εξασφάλισε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας κ. Ιωάννης Κοτζιάς.  Τον Ιούλιο του 2017 ενημερωθήκαμε σχετικά με την επίσκεψη του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Marco Biscione τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως του έγινε παρουσίαση του Μουσείου, ξεναγήθηκε στους χώρους του, φιλοξενήθηκε από την Υπηρεσία μας στην πόλη της Θήβας, παρέστη το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνάντηση με συντελεστές της Εφορείας και πριν την αποχώρησή του, η Προϊσταμένη της Εφορείας επέδωσε αναμνηστικό δώρο καθώς και οδηγό του Μουσείου συνοδευόμενο από έντυπα της ΕΦΑ Βοιωτίας.
     Στις 4 Δεκεμβρίου 2017  ο πρόεδρος της επιτροπής κ. José Gameiro μας ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή μας πληροί τα κριτήρια και ότι είμαστε ανάμεσα στα 40 υποψήφια μουσεία για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018.
    Έκτοτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ξεκίνησε την προετοιμασία για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας στην διοργάνωση EMYA 2018.
α) Ετοιμάστηκε video προβολής του Μουσείου,
β) Κατασκευάστηκε ως εμβληματικό αντικείμενο του Μουσείου μας, αντίγραφο σκύφου του 2ου αι. π.Χ. που εκτίθεται στο Μουσείο και φέρει παράσταση του μύθου της ίδρυσης της πόλης της Θήβας από τον Κάδμο, (που βρισκόταν σε αναζήτηση της αδελφής του ΕΥΡΩΠΗΣ),
γ) Κατασκευάστηκε περίοπτο διάφανο κιβώτιο (plexiglass) για την τοποθέτηση του εμβληματικού μας αντικειμένου, που φέρει στα αγγλικά τη λεζάντα του αντικειμένου, κείμενο με τον μύθο και ανάπτυγμα της παράστασης του σκύφου, και
δ) Ετοιμάστηκε σύντομο εισαγωγικό σημείωμα-χαιρετισμός και κείμενο παρουσίασης του εμβληματικού αντικειμένου.

   Η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών έχει οριστεί για την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 και ώρα 12.15 στο panel 9 με θέμα ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ με συντονίστρια το μέλος της κριτικής επιτροπής κα Karmele Barandiaran. Στο ίδιο panel συμμετέχουν το δεύτερο υποψήφιο από την Ελλάδα Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το Lascaux IV, International Centre for Cave Art της Γαλλίας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων του panel 9 κάθε υποψήφιο μουσείο θα δεχθεί ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    Την εκπροσώπηση και παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ανέλαβε αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας αποτελούμενη από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία θα παρουσιάσει το Μουσείο Θηβών, και τρεις συνεργάτιδες της- αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, με μέρος των εξόδων ( συμμετοχές στην διοργάνωση, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και κιβώτιο εμβληματικού αντικειμένου) να καλύπτονται από χρηματοδότηση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Θηβαίων, μετά από την 5330/23.03.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Θηβαίων.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο 12 Μάιου, στο ετήσιο συνέδριο του European Museum Forum (EMF) Annual Conference and European Museum of the Year Award (EMYA) Ceremony 2018, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία.

     Ευχηθείτε μας καλή επιτυχία!

Επίσημη ιστοσελίδα και υποψήφια Μουσεία  2018
https://europeanforum.museum/annual-conference/nominations-2018/   
          

3 σχόλια:

  1. Μεγάλο κατόρθωμα μετά από δέκα χρόνια που έμεινε κλειστό το μουσείο και το οποίο έφτιαξαν οι φορολογούμενοι με τα χρήματα τους!Και τι να κάνεις ένα ωραίο μουσείο σε μια πόλη γεμάτη γύφτους , μετανάστες και πόλη καύσης σκουπιδιών διότι όπως φαίνεται ο Δήμαρχος παίζει τα ρέστα του τώρα που τελειωνει η θητεία του και θα υλοποιηθεί και η καύση των σκουπιδιών.Σιγουρα θα είναι πολύ περήφανος για το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν τα εγγόνια του! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσενα παντως δε θα σε πειραξει η καυση. Εχεις σαλτάρει ηδη

      Διαγραφή
  2. Εσύ πάλι ως ερπετό που είσαι δεν ανησυχείς όσο μολυσμένο αέρα και αν αναπνεύσεις!θα επιζήσεις μαζί και τα συμφέροντα σου διότι σίγουρα για να μη χάσεις τη μάσα πας να μας βγάλεις τρελούς .Παλιά τακτική δεν πιάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ