Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η Πρώτη Ποιητική Συλλογή της Θηβαίας Όλγας Μάμαλη (συνέντευξη)

Όλγα Μάμαλη: «Η ποίηση μετουσιώνει την πραγματικότητα», του Θοδωρή Μπόνη
Η Υπόθεση ύπαρξης είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Όλγας Μάμαλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Captainbook.gr και αποτελείται από 23 ποιήματα. Στο ποιητικό αυτό εγχείρημα της συγγραφέως διακρίνεται η ανάγκη της στροφής του ατόμου στον εσώτερο εαυτό. Ο τίτλος, άλλωστε, δεν αναφέρεται στη βιολογική ύπαρξη αλλά προσκαλεί τον αναγνώστη να κατέλθει στα άδυτα του ψυχισμού του και να γνωρίσει τον εαυτό του. Η γνωσιολογία της Μάμαλη εκκινεί από παραδεκτές αρνητικές αλήθειες –απληστία, ιδιωτικό συμφέρον, προδοσία, εκμετάλλευση- αποβλέποντας στην αποδεσμευμένη από εξωγενείς παράγοντες Αλήθεια.
Κρυφή του πόνου η γοητεία!

Η Όλγα Μάμαλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Κατάγεται από τη Θήβα. Σπούδασε δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Έχει εργαστεί στο παρελθόν στον χώρο του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού Τύπου, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, διδάσκει σε ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας και ασχολείται με την επιμέλεια και διόρθωση κειμένων. Αυτή είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Μα αν κάποτε τα φώτα δεις απ’ το νησί
και νιώσεις την Αλήθεια,
να ξέρεις πως καλά κρυμμένη την κρατούν
οι εξουσιαστές Της.

Τον πλούτο Της απομυζούν
με άτεχνες μανιέρες,
καταστρέφοντας
με πάθος κάθε ζωντανό κύτταρο
της γνήσιας ηδονής σου.

Τη δύναμή του τη φθονούν!
Την τρέμουν βλέπεις
τη φωτιά
της άσπιλης ψυχής σου.

Γι’ αυτό εργάζονται σκληρά
οι επαγγελματίες της αλήθειας.
Να σκύψεις πρέπει
τον αυχένα σου καλά,
και πάλι είν’ αμφίβολο
αν θα σ’ αφήσουν να οσφριστείς
το αίμα της σφαγής Της. (Επαγγελματίες της Αλήθειας)


Η συγγραφική της ορμή και το προειδοποιητικό της ύφος συναντούν τον φιλοσοφικό στοχασμό, ο οποίος βαδίζει τοίχο-τοίχο με την πλατωνική οντολογία. Το Αγαθό, η Αλήθεια αποκτούν εργαλειακό χαρακτήρα στον κοινωνικό στίβο από συλλογικότητες που στεγάζονται ονοματολογικά κάτω από την ομπρέλα «επαγγελματίες της αλήθειας». Παρόλα αυτά, η πνευματική πορεία του ατόμου δύναται, αφενός, να τον αποπροσανατολίσει κατευθύνοντάς τον προς τη φενάκη μιας μελλοντικής ευτυχίας αλλά μπορεί, αφετέρου, να τον οδηγήσει στη δική του προσωπική αλήθεια. Οντολογικό καθεστώς αυτής της γνωσιολογικής προσέγγισης είναι η αγάπη. Προϋπόθεση για το βίωμα της τελευταίας είναι η έκθεση του ανθρώπου προς τον Άλλον και η έκφρασή της μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ποίησης:

Νιώθω την ποίηση
ανάσα μυστική.
Σαν ανάγκη
να γλιτώσει
απ’ τα σωθικά σου
να μοιραστεί
σε όσους σαν και μένα μπορούν
να πεθαίνουν και να ζουν
στη λύτρωση αυτή
που ξερνά
ιλιγγιωδώς
μιαν απόφαση. (Ποίηση)

Περισσότερα για το βιβλίο της (και όχι μόνο) και ολόκληρη τη συνέντευξη στο tetragwno.gr πατήστε  EΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ