Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Σταμάτης Χαλβατζής:“Η γέφυρα του τρόμου” παραμένει εδώ ;

“Η γέφυρα του τρόμου” παραμένει εδώ ;
Όταν συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο χώρος μετεγκατάστασης του καταυλισμού των ΡΟΜΑ, μετά από πρόταση του Δημάρχου, είχαμε επισημάνει τόσο κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και σε δημόσια ανάρτηση ότι :
 «Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης της απόφασης είναι η έγκριση του χώρου μετεγκατάστασης από το αρμόδιο Υπουργείο. Έγκριση που έπρεπε να έχει διασφαλίσει η Δημοτική αρχή πριν φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχε χρόνο να το κάνει, αφού τις θέσεις που πρότεινε τις είχε εντοπίσει εδώ και πέντε μήνες περίπου. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι γιατί δεν το έκανε άραγε; Μήπως δεν θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με την επίλυση του θέματος, έως το τέλος της θητείας της; Οι εξελίξεις θα δείξουν και τις πραγματικές προθέσεις τους. Ελπίζουμε να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Στις 16/1/2019, μετά δυο μήνες περίπου, η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, ΑΠΠΟΡΙΠΤΕΙ τον προτεινόμενο χώρο και ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ χρηματοδότηση “για να βελτιωθούν οι συνθήκες στον ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ”, μετατρέποντας τον , κατά τον τρόπο αυτό σε νόμιμο και μόνιμο.
Δυσμενής εξέλιξη με την οποία δεν συμφωνούμε, για αυτό και ψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου, παρότι δεν διασφάλιζε τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν το κατάλαβαν και μας έβαλαν όλους στο ίδιο “τσουβάλι”.
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αρχική μας θέση για κατάργηση του παράνομου καταυλισμού και μεταφορά του σε περιοχή την οποία θα υποδείξει η Δημοτική Αρχή, αφού πρώτα θα την έχει κάνει αποδεκτή το αρμόδιο Υπουργείο. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση μας βρίσκει αντίθετους. Συνημμένα σας κοινοποιούμε το σχετικό έγγραφο από το αρμόδιο Υπουργείο.
Για τη Δημοτική Παράταξη  « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »Σταμάτης Η. Χαλβατζής
Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των ΡΟΜΑ
Λαμβάνοντας υπόψη το ανώτερο σχετικό, σύμφωνα με το οποίο προτείνετε την μετεγκατάσταση του καταυλισμού Ρομά από τη θέση Πυρί στην περιοχή του αεροδρομίου, πλησίον της Εθνικής οδού στο ύψος της λίμνης Υλίκης, σας ενημερώνουμε ότι δεν πληροί τις προβλεπόμενες χωρικές προδιαγραφές στην από τον αστικό ιστό και τις κοινωνικές δραστηριότητες (Υπηρεσίες, σχολεία, αγορά κλπ). Ως εκ τούτου κρίνουμε, ότι δεν υφίσταστε λόγος διενέργειας αυτοψίας.Ωστόσο δύναται να βελτιωθούν οι συνθήκες στον υφιστάμενο καταυλισμό με υποβολή προτάσεων από μέρους σας στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης».Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεση σας για να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια τόσο κατά την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων όσο και για την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων μετεγκατάστασης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΤΣΙΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε, καμιά Δημοτική Αρχή, δεν θα καταφέρει τίποτα με το ανα-θέμα αυτό, αλλοίμονο σ΄όσους Δήμους ανά την Ελλάδα, χρεώθηκαν ξαφνικά και χωρίς κανένα προγραμματισμό τέτοιες "κοινότητες" με εισδοχή μελών από και προς, με μια διαρκή κινητικότητα, χωρίς καμιά καταγραφή ή τακτοποίηση, χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική τους επιβίωση, χωρίς να υπολογίζονται οι παρενέργειες στον τοπικό πληθυσμό...όπου φτιάχτηκαν καταυλισμοί δεν αναιρούνται με καμία δύναμη!!!σιγά μην αφήσουν οι παραδίπλα Δήμοι, να τους πάνε εκεί..., "καταυλισμοί" άντρα πια, εκτεταμένης, διαρκούς και πολύπλευρης παραβατικότητας, αστυνομικές επιχειρησεις που επαναλαμβάνονται αλλά φευ, το πράγμα διαρκώς οξύνεται!η περιβόητη ένταξη, κοινωνικοποίηση κλπ που ποτέ δεν πέτυχε ανά την Ελλάδα ή πέτυχε ελάχιστα, και την οποία ξανα-προβάλλει και σήμερα πεισματικά η παρούσα κυβέρνηση, που έφτιαξε μάλιστα και Ειδική Γρ/τεία (!!), μας λέει τι; μα ΑΚΡΙΒΩς το αντίθετο: θέλουν εδώ και χτες πλήρη και διευρυμένη είσοδο τους στον αστικό ιστό, με παραχώρηση κτηρίων, ενοικίαση σπιτιών, κλπ, κλπ, επομένως για ποια μετακίνηση, σε άλλη περιοχή βαυκαλίζονταν το ΔΣ;; που είπε, αποφάσισε και νόμισε ότι "πέταξε" το θέμα μακριά, αμ δε...!!! μπορεί όντως να υπάρχουν και κάποια "ψηφαλάκια", αλλά, όπου υπήρξαν παρόμοια ζητήματα, μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν από τις πωλήσεις αρχικά κάποιων χωραφιών ή οικοπέδων εκτός σχεδίου-βλακωδώς-, τα οποία αποτέλεσαν σημεία "κερκόπορτες", αφού εκεί μαζεύτηκαν και παρά πολλοί άλλοι σταδιακά, δημιουργώντας γκέτο, διώχνοντας κατοίκους η καλλιεργητές, "απαξιώνοντας" έντεχνα την περιοχή, ρίχνοντας τις τιμές... γκέτο απλησίαστα πια, όπως εδώ, που πήραν και αντιπαραοχή και κατά κύρια χρήση ΚΑΙ τη γέφυρα...αυτή είναι η πικρή αλήθεια, υπήρξε αδιαφορία, αδράνεια, ολιγωρία στην αρχή, αδύνατα και μειωμένα "αντανακλαστικά", τώρα μάλλον, δεν "μαζεύεται" το θέμα γιατί είναι πολυσύνθετο, έχει δημιουργηθεί κατάσταση status quo, και φυσικά ο Δήμος θα έχει "απέναντι" του, την Πολιτεία, την Ειδική Γρ/τεία ρομά, τον Συνήγορο του Πολίτη κλπ, κλπ... αλλοίμονο και στη νέα δημοτική αρχή που θα παραλάβει "την καυτή πατάτα" και τρισαλί στους κατοίκους και διερχόμενους...!!! Ελάδα, η χώρα προστασίας των δικαιωμάτων των μειοψηφιών, δυστυχώς... για μας τους υπόλοιπους έχει ο Θεός!!! Εκλογές εθνικές, Δημοτικές, Περιφερειακές έρχονται, θα τους δούμε όλους μπροστά μας, ας σκεφτούμε δυο και τρεις φορές τι θα ρωτήσουμε, τι θα υποσχεθούν, τι θα πουν για την αθέτηση υπεσχημένων όπως στο ακανθώδες αυτό θέμα, την πολύχρονη αδιαφορία, την αδράνεια, και μετά, ας μην [τους] δωσουμε άλλη πίστωση χρονική, φτάνει πια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ