Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στο «σφυρί» για 15 εκατ. ευρώ το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα

Τίτλοι τέλους για τον όμιλο που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα
Ρευστοποιούνται σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της Πετζετάκις, με την Εθνική Τράπεζα να εκπλειστηριάζει το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρίας στη Θήβα.

Η τράπεζα προχωρά σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του εργοστασίου της επιχείρησης στο Ειρηνοδικείο Θήβας, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση της μονάδας επιβλήθηκε έναντι οφειλής 1 εκατ. ευρώ ενώ επί του ακινήτου υφίστανται 14 προσημειώσεις-υποθήκες.

Πρόκειται για ενιαίο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Χασάνη- Δερβίση» στην κοινότητα Ελαιώνα του δήμου Θηβαίων και έχει έκταση 245.718 τ.μ. Μαζί του βγαίνουν σε πλειστηριασμό κτιριακές εγκαταστάσεις παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, συνολικής επιφάνειας 49.673,73 τμ και συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 47.779,40 τ.μ., καθώς και του βιομηχανικού εξοπλισμού που βρίσκεται εντός και εκτός των κτιρίων. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται στα 15.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε από την τράπεζα για οφειλή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις βαρύονται με 14 προσημειώσεις- υποθήκες, όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμα του πλειστηριασμού.
Και οικόπεδο στην Πάτρα βγαίνει στο σφυρί

Ας σημειωθεί ότι εκτός από το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα, βγαίνει σήμερα σε πλειστηριασμό στις 16.00 από το Ειρηνοδικείο Πατρών, αγροτεμάχιο στη θέση Καμίνια του δήμου Πάτρας.

Τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσόν των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ με επισπεύδουσα και σε αυτή την περίπτωση την Εθνική Τράπεζα.
Η άνοδος και η πτώση μιας ελληνικής πολυεθνικής

Η μητρική εταιρεία του Ομίλου, η Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε. ιδρύθηκε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι, εφαρμόζοντας την επαναστατική μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex.

Ο Όμιλος Πετζετάκις υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας με ειδίκευση στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων. Μάλιστα οι Financial Times στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχαν χαρακτηρίσει τον Πετζετάκι, «Εφευρέτη πρώτης κλάσης».

Ο χημικός μηχανικός από την Αμοργό με συνεχείς καινοτομίες άνοιγε το δρόμο στην εξέλιξη του τομέα των πλαστικών. Οι εφευρέσεις του ήταν το όχημα για να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία.

Από το 1960 ο Όμιλος Πετζετάκις ίδρυσε ή εξαγόρασε τις εξής θυγατρικές εταιρίες:

-στην Πορτογαλία την Heliflex Portuguesa LDA (1969), που σήμερα ονομάζεται Heliflex Tubos e Mangueiras, S.A.

-στη Γερμανία την A.G. Petzetakis GmbH (1972), που σήμερα ονομάζεται Heliflex GmbH

-στη Νότιο Αφρική τη Main Pipesystems (2001), που σήμερα ονομάζεται Petzetakis Africa Ltd.

-στην Ιταλία την Induplas SpA (2001)

-στην Ισπανία τη Flexiplas S.A. (2001)

-στην Αγγλία τη Eurohose Ltd (2001)

Μέλος του Ομίλου αποτέλεσε και η Πλαστικά Καβάλας ΑΒΕΕ, η οποία πωλήθηκε το 2008 και στη συνέχεια έπαψε τις δραστηριότητές της.
newsbeast.gr

4 σχόλια:

  1. Η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας ξεκίνησε από το 1975 με τη βοήθεια του μεγάλου Εθνάρχη Καρα Αμάν Αλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α πρόσφατα «κανόνια» της Μαρινόπουλος και της Jet Oil κλείνουν έναν κύκλο εκκωφαντικών λουκέτων που έχει βιώσει η ελληνική αγορά από την αρχή της κρίσης (από τις αρχές του 2008) έως σήμερα, αποδεικνύοντας σε ένα βαθμό ότι πολλοί από τους ομίλους ελληνικών συμφερόντων οι οποίοι θεωρούνταν κραταιοί και αδιαμφισβήτητοι leader στους κλάδους τους ήταν στην πραγματικότητα γίγαντες με...πήλινα πόδια.

    Αν κάτσει κάποιος και ανασύρει από τη μνήμη του τα λουκέτα θα διαπιστώσει ότι διαπερνούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν στους πλέον γνωστούς για το μέγεθος και την (υποτιθέμενη) δυναμική τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.



    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΣΠΙΣ που ξεκίνησε από τις ασφάλειες για να δημιουργήσει έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο που είχε κάτω από την ομπρέλα του 45 εταιρείες με χιλιάδες εργαζόμενους. Η Ηλεκτρονική Αθηνών στο λιανεμπόριο ηλεκτρικών ειδών που θεωρούταν για χρόνια η Νο 1 ελληνική αλυσίδα, η Sprider που τα αδέλφια Χατζηιωάννου είχαν τη φιλοδοξία να τη μεταρέψουν σε εγχώριο Zara, η Βωβός που για μεγάλο διάστημα λογίζοταν ως η μεγαλύτερη δύναμη στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων, η Neoset που ήταν η πιο γνωστή ελληνική αλυσίδα επίπλων, και τέλος τα Ατλάντικ με το μεγαλύτερο δίκτυο σούπερ μάρκετ στη χώρα και η Πετζετάκις μια βιομηχανία με διεθνή προσανατολισμό που τελικά έμεινε στα χαρτιά.Η οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς οδήγησαν σταδιακά στο κλείσιμο ενός από τα κυρίαρχα brand στον κλάδο των τροφίμων. Οι δύο κύριες οικογένειες-μέτοχοι της εταιρείας (Δαυίδ-Λεβέντης) είχαν απευθυνθεί για βοήθεια σε τράπεζες και βασικούς μετόχους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

    ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ)
    Λόγω της κρίσης η εταιρεία δεν κατάφερε να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και στον εφοδιασμό της με την απαιτούμενη για τη λειτουργία της ρευστότητα.

    Με άλλα λόγια, παρά τον όγκο των διατεθέντων κεφαλαίων, το γεγονός ότι τα κεφάλαια αυτά δόθηκαν σταδιακά και με καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση (μεγάλη αύξηση τιμών σίτου/αλεύρων) και την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά, είχε ως αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγής, που με τη σειρά της οδήγησε σε μη εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα της εταιρείας και απώλεια πωλήσεων. Αποτέλεσμα ήταν η επιχείρηση να στερηθεί του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης.

    Δραματική ήταν και η εξέλιξη για τον επιχειρηματία Γιώργο Πετζετάκι, ιδιοκτήτης της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας πλαστικών, η οποία διέθετε τέσσερις παραγωγικές μονάδες σε Ιταλία, Ισπανία , Αγγλία αλλά και Νότιο Αφρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα προβλήματα στην Πετζετάκις ξεκίνησαν το 2005. Μια σειρά από ατυχείς επενδύσεις ανάγκασε τον Γιώργο Πετζετάκι να στραφεί στην διαδικασία εύρεσης χρηματοδότη. Ο χρηματοδότης – η ελβετική Javes – βρέθηκε αλλά οι Ελβετοί έθεσαν ως όρο την απομάκρυνση όλου του ελληνικού διοικητικού συμβουλίου και την τοποθέτηση δικών τους ανθρώπων.

    Χρήματα όμως από την ελβετική εταιρεία δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της Πετζετάκις, αντίθετα άφησαν μεγάλες οικονομικές εκκρεμόττητες. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για την Πετζετάκις.

    Το 2010 οι μετοχές της μπήκαν σε επιτήρηση και την 15η Νοεμβρίου του 2011 ο Γ. Πετζετάκις συνελήφθη για πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 314
    καλα τα εγραψες Αυγερινε, ξεχασες ομως τον ομιλο ΑΦΩΝ GLUE με τα δεκαδες καταστηματα φτηνορουχων σε ελλαδα και βαλκανια και παρε δωσε στον ολυμπιακο και τη μεγαλη ζωή
    Nαναι καλα η ασπιδα ,που με μισο λουκετο στη πορτα της τους εσκασε 8 εκατομ ευρω μεσα σε 90 μερες, μετα μια πολυ πολυ περιεργη φωτια στις νοικιασμενες αποθηκες τους στον ασπροπυργο..... το 2008
    Η Φωτια που εστησαν στα sprider δυστυχως για τους μιμητες αποκαλυφθηκε αμεσα οτι ηταν εμπρησμός...
    Την παροιμια :"ξερεις να κλεψεις;; ξερω
    ξερεις και να κρυφτεις;;"ειμαι σιγουρος οτι την ξερεις
    Οσο για τους Πετζετακη κλασσικη περιπτωση ελληνων
    Απογονοι που επαναπαυονται στις δαφνες προγονων
    Ο καιρος τρεχει και καποια στιγμη βρισκονται πισω και απο τον τελευταιο της σειρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ