Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ημερίδα για τη δωρεά μυελού των οστών στον Ορχομενό

Ο Δήμος Ορχομενού με τη συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων Λιβαδειάς και Θήβας διοργανώνουν την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ.
στο Συνεδριακό Κέντρο Ορχομενού (Πέτρινα)

ημερίδα  με θέμα:
Η Σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς
Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών!
με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των συμπολιτών μας για να προσφέρουν ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.
Ομιλητής:
κος Στέλιος Γραφάκος

Επιστημονικός Διευθυντής  της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου
 «ΟΡΑΜΑ  ΕΛΠΙΔΑΣ»
Τ. Αν.  Καθηγητής  Παιδιατρικής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιδρυτής και τ. Διευθυντής της  Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Νοσοκομείου Παίδων
 «Η ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ»

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση και εθελοντική συλλογή δειγμάτων για την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών.

          Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (ή μυελού των οστών) είναι κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθενείς  που πάσχουν από απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, όπως είναι η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, το λέμφωμα, κ.α. και δεν μπορούν να θεραπευτούν  με άλλο τρόπο.
Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι να υπάρχει κατάλληλος δότης.
Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές.
          Στη χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι μικρός με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μοσχευμάτων να προέρχεται από το εξωτερικό, γι αυτό είναι αναγκαίο  να γίνουν συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια τράπεζα με τουλάχιστον 150.000 εθελοντές δότες, καθώς η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες ανεύρεσης συμβατού δότη για έναν έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.

Δίνοντας λίγο αίμα, με διαδικασίες ακίνδυνες για τον δότη,
γίνεται η αρχή για τη σωτηρία ενός συνανθρώπου μας.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ