Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ-Δεύτερος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δεύτερος άνθρωπος έχασε τη ζωή του φέτος στη χώρα μας, από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Αργά το βράδυ ένας 76χρονος που είχε προσβληθεί από τον ιό, άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα.

Νωρίτερα, εχθές μία γυναίκα 90 ετών από την Αργολίδα, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα και άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο ιός επανήλθε φέτος, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Μέχρις στιγμής 12 άτομα από την περιοχή, έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό.

«Απρόβλεπτο» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού -τα κουνούπια μολύνονται από τα πτηνά που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση- κι ενώ έχει καταγραφεί το πρώτο θύμα της λοίμωξης από τον ιό, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αργολίδα.

Ο ιός ενέσκηψε εφέτος, έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας όπου καταγράφεται έντονη κυκλοφορία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα 12 μέχρι στιγμής άτομα που έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλώντας βαριά μορφή της λοίμωξης. Οι τέσσερις είχαν συμπτώματα γρίπης, με πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Όλες οι περιοχές με έντονο υδάτινο στοιχείο, από ποτάμια και λίμνες μέχρι έλη, βάλτους και ρέματα, αποτελούν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, άρα και περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από το ιικό φορτίο που μπορεί να κουβαλούν τα κουνούπια. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχουν μπει τα τελευταία επτά χρόνια στην ατζέντα των περιφερειών σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, λόγω ελονοσίας και λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Οι περισσότεροι νομοί της Μακεδονίας, περιοχές της Θεσσαλίας, η Ανατολική Αττική, η Βοιωτία, έχουν καταγράφει ως περιοχές που επηρεάστηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το 2010 και μετά.

Πλέον, το θέμα της πρόληψης από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφορά σε κάθε κάτοικο της Αργολίδας, ιδίως στην περιοχή που ορίζεται από τις Μυκήνες και το Άργος ως το Ναύπλιο, ατομικά, με την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον ίδιο πχ κατάλληλα εντομοαπωθητικά σπρέι, ρούχα, κουνουπιέρες για τον ύπνο και για το περιβάλλον του, πχ όχι πότισμα κήπων, γκαζόν, φυτών στη βεράντα στη διάρκεια της ημέρας, απομάκρυνση νερού από βάσεις γλαστρών ή άλλων σημείων που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ