Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησαν στη Λιβαδειά οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

Ξεκίνησε χθες το διήμερο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια που διοργανώνει ο Δήμος Λεβαδέων με θέμα “Αστικά Ποτάμια: από τη Λήθη στη Μνημοσύνση και στην αναγέννηση” στη Λιβαδειά.
Στο Παλιό Δημαρχείο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων και αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώτα Πούλου και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του Δικτύου κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισαν τα μέλη του Δικτύου στη Λιβαδειά και ακολούθησε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός από τον Γραμματέα του Δικτύου κ. Γεώργιο Χαρίση. Υπογραμμίστηκε ότι το Δίκτυο μετά από μια περίοδο τεσσάρων χρόνων που ήταν ανενεργό έχει ξεκινήσει δυναμικά την επανεργοποίησή του με την πραγματοποίηση ημερίδων σε διάφορες πόλεις - μέλη του Δικτύου. Τονίστηκε η σημαντική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δικτύου και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστικών ποταμών, στην ανάγκη αξιοποίησής τους, που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των πόλεων, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα ποτάμια, στην ανάγκη συμμετοχής σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, σε αδελφοποιήσεις πόλεων με ποτάμια και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποταμών που διέρχονται από διαφορετικές χώρες.
Η Γενική Συνέλευση συμφώνησε στις ακόλουθες προτάσεις:
στην ανάγκη πρόσκλησης νέων μελών για τη διεύρυνση του Δικτύου
στον ορισμό υπεύθυνου σε κάθε Δήμο που θα ασχολείται με τα θέματα του Δικτύου
στη χρηματοδότηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Δίκτυο
στην κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και
στην αναγκαιότητα οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου να κατατίθενται στα αρμόδια Υπουργεία. 
Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, οι Δήμαρχοι - μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν κατά μήκος της Έρκυνας και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του ποταμού από την Δήμαρχο Λεβαδέων.
Στις εργασίες του Συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος” παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Δικτύου, της Πολιτείας, της Εκκλησίας και φορέων. Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας και του Προσηλίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο “Ποτάμια Οικοσυστήματα” και τη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο “Χρηματοδοτικά Μέσα”.
Μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας οι Δήμαρχοι και εισηγητές του Συνεδρίου επισκέφθηκαν την έκθεση στο ισόγειο του Νερόμυλου όπου εκτίθενται μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την ανάπλαση της Έρκυνας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς και αντικειμένων καθημερινής χρήσης στο κτίριο της Νεροτριβής που πραγματοποιείται από το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Νικολάου όπου τους υποδέχθηκαν με γλυκά και τοπικά εδέσματα, ενώ τους παρουσίασαν τα ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ