Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αλίαρτος: Ο πολιτισμός της υπαίθρου σε άλλη διάσταση


Oι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας στην ύπαιθρο δεν προσφέρουν συχνά ευκαιρίες για επαφή με τον πολιτισμό. Η εικαστική τέχνη, το θέατρο, η ποιοτική μουσική φαντάζουν στο σύνολο σχεδόν της αγροτικής κοινωνίας ως κάτι το απόμακρο. Όταν, όμως, τα «μπορώ» κάποιων ανθρώπων που λειτουργούν συλλογικά δυναμώνουν, τότε ξεπερνούν τα εμπόδια. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι, όταν εργάζονται μαζί, μπορούν και παλεύουν τη μιζέρια, την εσωστρέφεια, την αδράνεια και τόσα άλλα που εγκλωβίζουν τη δημιουργία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη ενός τόπου.


Τη δυναμική του συλλογικού πολιτισμού μέσα από τη θεατρική δημιουργία κάνουν πράξη εδώ και οκτώ χρόνια τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Σχήμα», του Δήμου Αλιάρτου. Η προσπάθεια αυτή γρήγορα απέδωσε καρπούς και οι προσκλήσεις σε πολιτιστικά και θεατρικά δρώμενα δεν άργησαν να έρθουν. Ένας από τους βασικούς συντελεστές του θιάσου είναι και ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, γεωπόνος με πολιτιστικές και δημιουργικές ανησυχίες:

«Ο πολιτισμός στον τόπο μας είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέσα από τη θεατρική ομάδα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο, αναδεικνύοντας και την τοπική μας πολιτιστική ταυτότητα. Με τη συλλογική μας δράση περνάμε το μήνυμα του δημιουργικού πολιτισμού σε πολλούς νέους του τόπου μας. Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από 20 μέλη και μερικοί από εμάς ασχολούμαστε με τη γεωργία. Είναι ανάγκη σήμερα να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και τον ατομισμό ανοίγοντας παράλληλα εναλλακτικούς δρόμους στον πολιτισμό γιατί αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Δυστυχώς όμως αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια δεν υπάρχουν και ο πολιτισμός για την επίσημη πολιτεία εστιάζεται σε άλλα ζητήματα και όχι σε δράσεις όπως είναι η δικιά μας. Οι περισσότερες παραστάσεις γίνονται με δικά μας έξοδα και η αμοιβή μας είναι το ζεστό χειροκρότημα των ανθρώπων της επαρχίας».
ypaithros.gr

21 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι την αίθουσα κάποιος την παραχωρεί δωρεάν για πρόβες και παραστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω οτι αξίζουν συγχαρητήρια σε εκείνον που παραχωρεί την αίθουσα (που προφανώς θα είναι δική του, "τσιφλίκι" του), τώρα για την θεατρική ομάδα... και άλλοι παίζουν θέατρο... Ρε που πάμε ρεεεεεεε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλαρακο η θεατρική ομαδα κανει πολυ καλη δουλεια και μπραβο της. ομως οταν λεει οτι δε τη βοηθα κανενας, υποβαθμιζει τη στεγη που της χορηγει δωρεαν ο δημος,επομενως αγνοει οτι κανει χρηση περιουσιας των δημοτων. αυτος που δινει την αδεια προφανως και δεν εχει τσιφλικι του την αιθουσα,αλλα τη δινει γιατι εκτιμα πως δε διαφωνουν οι δημοτες να στηριχτει μια τετοια προσπαθεια. Η θεατρική ομάδα όμως οφειλει να αναγνωριζει τη στηριξη και να τη λέει,έτσι για σεβασμό στο δημότη. Αυτά

      Διαγραφή
    2. Σωστά τα λες 12.59. Η τελευταία φράση του Βαγγελη στη συνέντευξη επρεπε να είναι ως εξής:
      "οι περισσότερες παραστάσεις γίνονται με δικά μας έξοδα,ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ,και η αμοιβήμας είναι το ζεστό χειροκρότημα των ανθρώπων της επαρχίας".

      Κατα τα άλλα συγχαρητήρια στη θεατρική ομάδα για την προσπάθειά τους

      Διαγραφή
  3. ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΣΤΕΓΗ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΡΤΟ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποιό πρόγραμμα; Μήπως εννοείς το ίδρυμα που θα στεγάσει τους περιφερόμενους αστεγους;

      Διαγραφή
    2. akoysa oti exei kai iatrikh frontida

      Διαγραφή
    3. Den exei genikh frontida. Kati koyfales eksetajontai

      Διαγραφή
  4. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΙΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ... ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ ΑΛΗΛΟΥΙΑ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΚΡΑΞΟΥΜΕ (ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ) ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΩΩΩΩΩ!!! ΚΑΤΗΦΟΡΑΑΑΑ ΦΡΕΝΟΟΟΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΦΙΛΕ; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ;

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑΤΙ Ο ΚΡΟΥΝΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΧΟΡΙΓΟΣ ΤΟΥ

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά η αίθουσα δεν είχε Κρουνό...

      Διαγραφή
    4. αν δεν εχεις παει ακομα πηγαινε και συ στο ιδρυμα.εχει και ιατρική φροντιδα που λεει και ο 2.48μμ

      Διαγραφή
    5. Και καλη παρέα. Σχεδιαζουν εκδρομη στο Κατω Παρταλι

      Διαγραφή
  5. έτσι από περιέργεια θα ρωτήσω. η θεατρική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που κάνουν το χόμπι τους.έχουν και μια δωρεάν στέγη με όλα τα κόστη πληρωμένα από ότι φαντάζομαι(ρεύμα ,κτλ).Τί άλλο θα ήθελαν και δεν τους το δίνει κανένας; Μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ένα εισιτηριάκι το βάζουν στις παραστάσεις τους...

      Διαγραφή
  6. Όλοι οι σύλλογοι έχουμε από το δήμο μας στήριξη σε υλικά, καρέκλες, τραπέζια, φωτισμό ή ήχο και αλλά τέτοια. Χωρίς αυτα δε θα γίνονταν οι εκδηλώσεις μας και γι αυτο το λεμε πάντα ότι ο δήμος βοηθάει. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι γιατί είναι αχαριστία να μη αναφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γνωρίζει κανείς πότε θα έχει πρεμιέρα η παράσταση ΚΡΟΥΝΟΣ που θα γίνει στην αίθουσα που προσφέρει ο Δήμος; guest star το τρίο . Τριφύλι σίτος και φιλανθρωπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιο τρελη παρασταση παιζεται ηδη. Ρολοι
      Πολλοι αλλα επειδη ο θιασος εχει ελλείψεις οι πρωταγωνιστες παιζουν διπλο και τριπλο ρολο.
      Τιτλος παραστασης: μνημη χρυσοψαρου
      Πρωταγωνιστες: ο παλιος,ο αλλιως,ο αλλανταλων και ο αλλου γι αλλου.
      Guest star: ο περνουσα απ εξω.

      Συντομα σττη σκηνη με φοβερη πλοκη,αγωνια και σασπενς. Με κομενη την ανασα θα δουμε ολη την εμφυλιοπολεμικη ιστορια της Ελλαδας να γινεται μια κουπα κρασι.

      Μνημη χρυσοψαρου.....ήδη κοντα σας.

      Υ.Γ. αυτος ο θιασος δε θελει καμια βοήθεια τα σκ@τωνει μονος του μια χαρά.

      Διαγραφή
    2. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΥΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ...

      Διαγραφή
    3. Μνήμη Χρυσόψαρου.....πολύ ωραίο!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ