Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του Atalanti Hills: Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα δει ποτέ η χώρα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) την έκταση επιφάνειας 12,3 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή "Έξαρχος" της Αταλάντης δήμου Λοκρών όπου θα αναπτυχθεί το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills.

Την δημοσίευση του ΦΕΚ αναμένεται να διαδεχτεί η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης άδειας δόμησης για την οποία υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου.

Τι προβλέπει η απόφαση

Εντός της έκτασης που χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως ΠΟΤΑ, η επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί ως εξής:

- Ενότητα "Νότος". Επιτρέπεται η ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από α) ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 848 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 1677 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, β) υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας (SPA), συνεδριακό κέντρο, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης - αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις τένις και αθλοπαιδιών, παιδότοπος, υπηρεσίες, ελικοδρόμιο

- Ενότητα "Ζέφυρος". Επιτρέπεται η ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από α) ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 1015 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 2012 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή

β) υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας (SPA), εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης - αναψυχής, εκκλησίας, αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, αθλοπαιδιών και δραστηριοτήτων όπως extreme sports, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού κ.λπ

-Ενότητα "Βορράς". Επιτρέπεται η ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από:

α) ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 1127 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 2193 κλινών και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή

β) εγκαταστάσεις εμπορικών χρήσεων και αναψυχής, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις (τένις, κολύμβηση, αθλοπαιδιές, υδάτινο πάρκο - water park).

Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση είναι περίπου 422.000 τ.μ., μέγεθος που κατανέμεται ανά ενότητα. Όπως ακόμη προβλέπει το ΦΕΚ, για το σύνολο των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων εντός της ΠΟΤΑ, η συνολική δόμηση, που επιτρέπεται να διατεθεί για την ανάπτυξη των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προς πώληση ή μακροχρόνια εκμίσθωση, ανέρχεται σε 294.063 τ.μ. και δε μπορεί να ξεπερνά τις 2.941 κάθετες διηρημένες ιδιοκτησίες. Προβλέπεται ακόμη μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρων για τα ξενοδοχεία και 7,50 μ. για τις κατοικίες.

Η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος θα λάβει χώρα, σταδιακά, σε βάθος πολλών χρόνων από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Σημειώνεται ότι την επένδυση θα υλοποιήσει η εταιρεία Λοκρός, την οποία έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Europa Capital μαζί με την εταιρεία Prufrock Investments.

Η Europa Capital αποτελεί μέλος του Rockefeller Group, το οποίο ανήκει στην Mitsubishi Estate Co, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ιαπωνία με αντικείμενο τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έργων real estate.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα δει ποτέ η χώρα και αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

2 σχόλια:

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ