Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Αναβιώνουν οι μνήμες του φονικού στο Στείρι Βοιωτίας

Τις τραγικές στιγμές της φρικτής δολοφονίας που έγινε τον Ιούλιο του 2013 με θύμα την 32χρονη τότε Ευσταθία Χαρατσή πρόκειται να βιώσουν και πάλι οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας καθώς στις 10 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας η έφεση του -καθ' ομολογίαν- δράστη Νίκου Παπαδημητρίου, ο οποίος ζητά να μειωθεί η ποινή του επικαλούμενος μία ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Τον Ιούλιο του 2014, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρπενησίου καταδίκασε τον Νίκο Παπαδημητρίου, σε ισόβια κάθειρξη. Ο δράστης είχε εμφανιστεί μετανιωμένος για την αποτρόπαια πράξη του, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πώς έφθασε στον φόνο.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού που ζητούσε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου και τον καταδίκασε σε ισόβια και ακόμη έναν χρόνο για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

«Η ισόβια κάθειρξη είναι η δέουσα ποινή»


«Η υπεράσπιση προβάλει αιτιάσεις σε σχέση με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Στηρίζεται πάνω σε μία ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ο υπερασπιστικός ισχυρισμός περί μειωμένου καταλογισμού. Η πολιτική αγωγή θα υποστηρίξει ότι πρέπει να κριθεί η υπόθεση πρώτα με λογικά εργαλεία διότι επαρκούν.

»Θα επικρατήσει η κοινή λογική που λέει ότι ο δράστης τέλεσε την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ότι η ισόβια κάθειρξη είναι η δέουσα ποινή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το χρονικό του εγκλήματος που σόκαρε την Ελλάδα

Ήταν αρχές Ιουλίου 2013, όταν η μικρή κοινωνία του χωριού Στείρι στη Βοιωτία συγκλονίστηκε από την αποτρόπαια δολοφονία της Ευσταθίας Χαρατσή, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, η οποία έμελλε να κατακρεουργηθεί από τον ίδιο της τον κουνιάδο και μάλιστα μπροστά στα μάτια του μόλις 2,5 ετών παιδιού της!

Τίποτα δεν προμήνυε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2013 την τραγωδία που επρόκειτο να ακολουθήσει. Η Ευσταθία Χαρατσή βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τα παιδιά, τη μητέρα και τον αδελφό της.

Γύρω στις 13.30 το κουδούνι της εξώπορτας χτύπησε και την εμφάνισή του έκανε ο κουνιάδος της Ευσταθίας, Νίκος. Οι επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας ήταν συχνές. Άλλωστε, την περίοδο που ο δράστης κατασκεύαζε το σπίτι του, έμενε μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του αδελφού του.

Η αποχώρηση, έπειτα από λίγο, των συγγενών της Ευσταθίας Χαρατσή σηματοδότησε την αρχή του μαρτυρίου της.

Όταν ο Νίκος Παπαδημητρίου διαπίστωσε ότι στο σπίτι του αδελφού του βρίσκονταν μόνο ο ίδιος, η νύφη του και το μικρότερο από τα δύο παιδιά της, βρήκε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή το θανατηφόρο σχέδιό του.

Αρχικά κατευθύνθηκε στην οικία του, απ’ όπου πήρε ένα καφέ μαχαίρι, το οποίο είχε λάμα μήκους 12 εκατοστών, και εν συνεχεία επέστρεψε στο σπίτι του αδελφού του.

Μπήκε στην κουζίνα και επιτέθηκε στη νύφη του, η οποία μάταια προσπαθούσε να τον αφοπλίσει. Την προσπάθειά της μαρτυρούν οι πληγές που έφερε στην παλάμη και στα δάχτυλα των χεριών της.

Αφού ο Παπαδημητρίου έκαμψε την αντίστασή της, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το αιματηρό σενάριό του συνθλίβοντας το σώμα της. Η γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα στον λαιμό, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα από τα όποια επήλθε και ο θάνατος της.
(Η Ευσταθία Χαρατσή με το παιδί της και έναν φίλο του)

Τα σημειώματα της τραγωδίας

Όταν ο δολοφόνος ικανοποίησε τα άρρωστα ένστικτά του, έσυρε το κατασφαγμένο σώμα της γυναίκας από την κουζίνα στον διάδρομο και έβγαλε έξω από το σπίτι τον 2,5 ετών ανιψιό του, ο οποίος, κατά την έξοδό του, πάτησε πάνω στη λίμνη αίματος που είχε σχηματιστεί από τα τραύματα της μητέρας του.

Εν συνεχεία ο Παπαδημητρίου κλείδωσε την πόρτα και άρχισε να αυτοτραυματίζεται πλήττοντας τον εαυτό του με το ίδιο μαχαίρι, με αποτέλεσμα να πέσει πρηνηδόν απέναντι από το πτώμα της γυναίκας του αδελφού του.

Λίγα λεπτά πριν είχε αφήσει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ένα ιδιόχειρο σημείωμα, στο οποίο έγραφε: «Αυτή η γυναίκα ήταν καταστροφή στο σπίτι» και «Πλαστογραφία στα βιβλιάρια-Υπνωτικά σε μένα-με χάζεψε τελ.-συγγνώμη για όλα».

Έγκλημα πάθους

Μέχρι και σήμερα, ουδείς από την οικογένεια της Ευσταθίας μπορεί να πει με σιγουριά ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε τον Νίκο Παπαδημητρίου να προβεί στην αποτρόπαια δολοφονία.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 41χρονος φέρεται να ζήλευε τον αδελφό του επειδή είχε δημιουργήσει οικογένεια και να επιθυμούσε ερωτικά τη σύζυγό του.

Και αυτό γιατί ο αδελφός του ήταν κοινωνικά αποδεκτός, είχε το σεβασμό τόσο των γονιών του όσο
και της τοπικής κοινωνίας ως ένας έντιμος και εργατικός οικογενειάρχης ενώ μαζί με την γυναίκα του και τα παιδιά τους διατηρούσαν δίκτυο επαφών με άλλες οικογένειες.

Στον αντίποδα ο δράστης, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είχε σχέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον γάμο, αν και είχε καημό να δημιουργήσει οικογένεια.

Στα παραπάνω συνηγορούν και τα όσα αναφέρονται σε κατάθεση της πρώην συντρόφου του δράστη, η οποία υποστηρίζει ότι ο Παπαδημητρίου, στις μεταξύ τους συζητήσεις, επαινούσε τη νύφη του και της έλεγε ότι μακάρι να μπορούσε να βρει και αυτός μία σαν κι αυτή.
zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ