Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πολλά τα προβλήματα των αστυνομικών της Βοιωτίας-Τι ζήτησαν από τον Αρχηγό

Την Δευτέρα 09/12/2019 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Προεδρείο της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
  Εκ μέρους της Ενώσεως ετέθησαν και αναλύθηκαν διεξοδικά τα κάτωθι ζητήματα, για τα οποία συστήθηκαν αντίστοιχες ενέργειες προς επίλυσή τους.
1.      Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οι οποίες αγγίζουν πλέον το 40% των οργανικών θέσεων. Αποσπασμένοι σε νησιά και Έβρο, καθώς και διατιθέμενοι σε κ.κ. Βουλευτές διογκώνουν το πρόβλημα. Επιτακτική ανάγκη έκδοσης διαταγής προς ενίσχυση της Δ.Α.Βοιωτίας μέσω αποσπασμένων Αστυνομικών καθότι η λειτουργία δύο, μέχρι σήμερα, κέντρων φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε Οινόφυτα και Θήβα, και αριθμού άνω των 500 προσφύγων διαβιούντων σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά απαιτούν καθημερινά τη διάθεση σε σχετικά καθήκοντα, σημαντικού αριθμού Αστυνομικών. Σημειωτέο  ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας απέχει λίγα μέτρα από την Εθνική οδό και τα όρια της Δ.Α.Βοιωτίας.

2.     Λόγω του μεγάλου αριθμού των καθημερινών μεταγωγών από το  κατάστημα κράτησης φυλακών Ελαιώνα ,το κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων Ελαιώνα καθώς και των τακτικών μεταγωγών του Α.Τ. Θηβών επιβάλλεται η δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Δ.Α.Βοιωτίας καθότι δεν συναντάται σε καμία άλλη Αστυνομική Διεύθυνση η ύπαρξη καταστήματος κράτησης δίχως την παράλληλη λειτουργία Τμήματος Μεταγωγών. Επιπλέον τέθηκε σε γνώση του κ. Αρχηγού σχετική από το 2008 διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η οποία προβλέπει την ενίσχυση της Δ.Α.Βοιωτίας με δεκαπέντε  (15) Αστυνομικούς επιφορτισμένους αποκλειστικά με καθήκοντα μεταγωγών και η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.

3.     Οι συχνότατες μετακινήσεις της διμοιρίας υποστηρίξεως (λογιζόμενη ως Δ.Υ.Α.Τ.)  Βοιωτίας όχι μόνο στην Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδος, στην Αθήνα αλλά ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα, στερούμενοι  τα απολύτως απαραίτητα υλικά  για την ασφάλεια μας κράνη νέου τύπου και μασκών, υλικά τα οποία φέρουν οι Διμοιρίες Υ.Α.Τ. Ενώ η Διμοιρία Υποστηρίξεως Βοιωτίας είναι η Διμοιρία Υποστηρίξεως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με τις συχνότερες μετακινήσεις, παραδόξως στερείται των απαραίτητων υλικών προς εκτέλεση της αποστολής της, εκθέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα μέλη της σε κίνδυνο ζωής.

4.     Μεταφερόμενη εγκληματικότητα στη Βοιωτία λόγω της γειτνίασης με την Αττική και εγκληματικότητα στο Πυρί Θηβών και τρόποι αντιμετώπισής τους.

5.     Παλαιωμένος στόλος υπηρεσιακών οχημάτων.

6.     Ακαταλληλότητα του κτιρίου το οποίο στεγάζει τη Δ.Α.Βοιωτίας και το Α.Τ. Ορχομενού.

7.     Έλλειψη προσωπικού στο Α.Τ. Θηβών,  το οποίο δεν διαθέτει σκοπό καταστήματος αλλά ούτε και εποχούμενη περιπολία με δύο συναδέλφους. Την ίδια ώρα οι κρατούμενοι στα κρατητήρια είναι σχεδόν πάντοτε υπεράριθμοι ενώ ο σκοπός κρατητηρίων απουσιάζει κατά κόρον καθότι διατάσσεται συχνά να εγκαταλείψει τη θέση του και να εκτελέσει μεταγωγές.

8.     Αποτελεί γεγονός ότι τα επαρχιακά Αστυνομικά Τμήματα έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, αδυνατώντας πλέον να διαθέσουν ακόμα και εποχούμενη περιπολία, ενώ όποτε αυτό καθίσταται δυνατό, επανδρώνεται το περιπολικό με  ένα (1)  μόνο Αστυνομικό, με επακόλουθο από τη μία την καλλιέργεια αισθήματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους πολίτες της Βοιωτίας  και από την άλλη οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να αισθάνονται αδύναμοι και εκτεθειμένοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Το απαράδεκτο και συνάμα επικίνδυνο φαινόμενο της διάθεσης εποχούμενων περιπολιών με έναν μόνο Αστυνομικό, ακόμα και όταν πρόκειται για γυναίκα Αστυνομικό, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών (ο οποίος εκτελεί ταυτόχρονα  και καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας), δυστυχώς  παρατηρείται  πλέον ακόμα και σε κεντρικές υπηρεσίες π.χ. Τ.Τ. Λιβαδειάς, Τ.Α. Λιβαδειάς, Τ.Α. Θηβών, Α.Τ. Θηβών.

9.     Η μοναδική υπηρεσία Τροχαίας του Νομού Βοιωτίας, το Τμήμα Τροχαίας Λιβαδειάς,  μετά την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας Θηβών, πλην της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, αδυνατεί να διαθέσει καθημερινά και σε όλες τις βάρδιες εποχούμενη περιπολία με δύο Αστυνομικούς ,γεγονός πρωτοφανές και εγκληματικό τόσο για τους συναδέλφους όσο και τους πολίτες. Ένας Αστυνομικός αδυνατεί να επιληφθεί σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας ακόμα και σε τροχαίο υλικών ζημιών, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του ίδιου όσο και των εμπλεκόμενων οδηγών.

Οι κενές οργανικές θέσεις και οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες καταπονούν υπέρμετρα το Αστυνομικό προσωπικό καθώς απαιτείται από λίγους να φέρουν αποτελεσματικά εις πέρας το έργο πολλών, ενώ συμβάλλουν επίσης ώστε να παρατηρείται το φαινόμενο της καταπάτησης κεκτημένων δικαιωμάτων των συναδέλφων, διαταγών της υπηρεσίας κτλ (χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων, έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας…)  
 Κατόπιν των ανωτέρω, ζητήσαμε την έμπρακτη υποστήριξη-συμπαράσταση εκ μέρους της φυσικής ηγεσίας και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, ώστε να επανέλθει η υπηρεσιακή κανονικότητα και να συνεχίσουν οι συνάδελφοι να συμβάλλουν τα μέγιστα, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με την επιτυχή πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.
 Ο κ. Αρχηγός αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας και όντας ο ίδιος γνώστης της καταστάσεως που επικρατεί στη Δ.Α.Βοιωτίας, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει άμεσα προς επίλυση των ζητημάτων τα οποία ετέθησαν κατά τη εποικοδομητική συνάντηση.



                                          ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ζαχαρίας               ΔΗΜΟΥ Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ