Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΗΒΑΣ:ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ



   Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα προκάλεσε πολλές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των πολιτών. Αυτές αναμένεται, δυστυχώς, να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν καταστροφικές για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

    Στο εύθραυστο τοπίο του πολιτισμού και της τέχνης οι επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων θα είναι, δυστυχώς, μεγάλες. Μετά τις ακυρώσεις στις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις έρχεται η καλοκαιρινή «χειμερία νάρκη». Λίγες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μειωμένος ο κόσμος σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, μηδενικές εκθέσεις εικαστικών, τεχνικοί  και επιχειρηματίες του χώρου σε απόγνωση.

   Μετά από πολλές πιέσεις η αρμόδια Υπουργός αναγκάστηκε να εξαγγείλει κάποια πρώτα και αποσπασματικά μέτρα. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι  μόνο η οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και η στήριξή τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μας συγκινούν.

    Ενδεικτικά, καταθέτω κάποιες προτάσεις στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας και των ανθρώπων που ασχολούνται – επαγγελματικά και ερασιτεχνικά- με τον πολιτισμό:

1) Να ζητηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον ΕΟΤ κ.λ.π. Να αναζητηθούν συνεργασίες με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας αλλά και χορηγοί στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα όρια του δήμου.
2) Στήριξη των καλλιτεχνών που εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο. Ακόμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών του Ωδείου θα βοηθούσε και τους μαθητές και τους καθηγητές και τα οικονομικά της ΔΗΚΕΘ.
3) Ενίσχυση των ενεργών πολιτιστικών συλλόγων με επιχορήγηση όπως έκανε παλιά και ο Δήμος Θηβαίων και εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και σήμερα πολλοί δήμοι της χώρας. Μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν οι συνδρομές των μελών και δεν υπάρχουν πλέον χορηγίες και ενισχύσεις από επιχειρήσεις.

* Σύμφωνα με τον νόμο ο κάθε δήμος μπορεί να επιχορηγεί αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους σε ύψος έως και 1,5% των τακτικών εσόδων του αν υπάρχει ανάλογη εγγραφή στον προϋπολογισμό του.

Συνέχεια Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ