Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δικαίωση αγρότη από Άρειο Πάγο για ληξιπρόθεσμα δάνεια του ‘80


Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφθασε για να δικαιωθεί αγρότης από τη Μεσαρά Κρήτης που είχε πάρει δάνεια συνολικού ύψους 14.000 ευρώ και του ζητούσαν να πληρώσει συνολικά 89.500 ευρώ! Ο δανειολήπτης που είχε καταβάλλει ήδη 37.500 ευρώ, γλυτώνει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου 52.000 ευρώ, ενώ η αμετάκλητη δικαστική απόφαση αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις.
Η εν λόγω δικαστική απόφαση υπέρ του αγρότη από τη Μεσαρά αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις.Η εν λόγω δικαστική απόφαση υπέρ του αγρότη από τη Μεσαρά αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις.

Ο αγρότης από το χωριό Μορώνι που κάποτε διατηρούσε ένα μικρό χοιροτροφείο Μανώλης Κουτεντάκης, είχε δανειστεί από την παλιά ΑΤΕ ποσά συνολικού ύψους 14.000 ευρώ, το διάστημα πριν το 2004. Μέχρι το 2004 είχε πληρώσει 37.500 ευρώ. Τα δάνεια ήταν με εγγύηση ελληνικού δημοσίου. Έτσι, το δημόσιο εξόφλησε την τράπεζα, αλλά του παρουσιάζει ποσό σημερινού ύψους (μαζί με προσαυξήσεις) 52.000 ευρώ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έχει μάλιστα προχωρήσει σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και της ακίνητης περιουσίας του.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν μου έχουν αφήσει σάλιο στο στόμα…» λέει χαρακτηριστικά  ο κ. Κουτεντάκης που είναι σήμερα 80 χρονών και έχει πέντε παιδιά, δεκαπέντε εγγόνια και τρία δισέγγονα. Ο κ. Κουτεντάκης έχει περάσει ένα δικαστικό «Γολγοθά» καθώς ταλαιπωρείται τα οκτώ τελευταία χρόνια. Το Πρωτοδικείο όπως και το Εφετείο στο οποίο απευθύνθηκε στη συνέχεια, απέρριψαν τις προσφυγές του. Έτσι, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο που τον δικαίωσε!



Το ιστορικό

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο δικηγόρος του οφειλέτη Δημήτρης Φιλιππάκης λέει ότι ο Άρειος Πάγος με την αριθμό 69 του 2014 απόφαση του, δικαίωσε αγρότη που ταλαιπωρούνταν από το  2005 σε δικαστικούς αγώνες προκειμένου να δικαιωθεί. Συγκεκριμένα είχε πάρει πριν το 2004 από την ΑΤΕ δάνεια συνολικού ποσού περίπου 14.000 ευρώ και ενώ είχε καταβάλλει το ποσό των 37.500 ευρώ έχοντας πληρώσει και παραπάνω (βάσει του νόμου για τα πανωτόκια) το ποσό των περίπου 9.500 ευρώ, η τράπεζα τον χρέωσε επιπλέον με το ποσό των 31.000 ευρώ πλέον τόκων, από 28-7-2005, με τη δικαιολογία ότι δεν υπαγόταν στο νόμο για τα πανωτόκια διότι τα δάνεια του είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ότι ασκούσε επιχείρηση. Σήμερα δηλαδή η Δ.Ο.Υ του ζητούσε 52.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο για τα πανωτόκια ο κ. Κουτεντάκης θα έπρεπε να είχε πληρώσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, δηλαδή 28.000 ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο αφού πλήρωσε την τράπεζα, κατέβαλλε δηλαδή πανωτόκια αλλά εκ του ασφαλούς, τα βεβαίωσε στη Δ.Ο.Υ του αγρότη, η οποία έχει αρχίσει διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως σε βάρος της περιουσίας του κ Κουτεντάκη.

Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο υπέβαλλε και μήνυση εναντίον του, για μη καταβολή χρεών. Ο αγρότης μάλιστα καταδικάστηκε σε ποινή φυλακίσεως 6 μηνών για την οποία πήρε αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου.



Και η δικαίωση

Ο Άρειος Πάγος με την παραπάνω απόφαση του δέχθηκε ότι ο αγρότης δεν είναι επιχείρηση κατά την έννοια του νόμου και ως εκ τούτου δεν εξαιρείται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα πανωτόκια, ακυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου Κρήτης που είχε κρίνει διαφορετικά.

Δικαιωμένος μετά από τόσους αγώνες νοιώθει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημήτρης Φιλιππάκης, που δηλώνει ότι θα επιδιώξει αναψηλάφηση της αποφάσεως που  καταδίκασε τον πελάτη του και θα ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να σταματήσει κάθε περαιτέρω ενέργεια εναντίον του.

Όπως λέει ο κ. Κουτεναντάκης  η τράπεζα του παρακρατούσε από τους λογαριασμούς τις επιδοτήσεις του ύψους περίπου 3.500 ευρώ κάθε χρόνο. Τα δάνεια του είναι παλιά, από τη δεκαετία του ΄80, όμως με βάση το νόμο για τα πανωτόκια έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να πληρώσει 28.000 ευρώ και όχι 37.500 που έχει ήδη καταβάλλει. Νοιώθει επίσης ικανοποιημένος που δεν καλείται πια να πληρώσει επιπλέον ποσό ύψους 52.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου