Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ανησυχία εκφράζουν τέσσερις έλληνες σεισμολόγοι



    Την προσοχή της Πολιτείας στην ανάγκη για προσεισμικούς ελέγχους εφιστούν τέσσερις γνωστοί σεισμολόγοι.
    Κάνουν λόγο για "ώριμα ρήγματα" και για "συσσώρευση ενέργειας" και επισημαίνουν ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει κατά πολύ η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού.
Την προσοχή της Πολιτείας στην ανάγκη για προσεισμικούς ελέγχους εφιστούν τέσσερις γνωστοί σεισμολόγοι που... μίλησαν στην Real News. Κάνουν λόγο για "ώριμα ρήγματα" και για "συσσώρευση ενέργειας" και επισημαίνουν ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει κατά πολύ η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού.

Ξεκαθαρίζουν ότι η επισήμανσή τους δεν έχει να κάνει με τον σεισμό στην Ιταλία.

"Το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιον ισχυρό σεισμό, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς, σημαίνει ότι έχουμε συσσώρευση ενέργειας, κάποια ρήγματα είναι ήδη φορτωμένα και αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν", επεσήμανε στη Realnews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

"Υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα" προσθέτει.

"Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. ∆εν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν μπορεί να έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, και μάλιστα μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;" προσθέτει.

Για την "ωριμότητα" των ελληνικών ρηγμάτων έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. "Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά συνήθως η φύση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δικές μας εκτιμήσεις. Άλλα θεωρούμε εμείς ότι θα πράξει και άλλα αυτή επιλέγει να πράξει".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού, τα τελευταία 38 χρόνια στη χώρα μας οι καταστροφικότεροι σεισμοί με ανθρώπινα θύματα έγιναν στην κεντρική Μακεδονία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης (20-6-1978, 6,5 Ρίχτερ), στις Αλκυονίδες στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο στις 24 και 25-2-1981 (6,7 και 6,4 Ρίχτερ) και 4-3-1981 (6,3 Ρίχτερ), στην Καλαμάτα (13-9-1986, 6,2 Ρίχτερ), στο Αίγιο (13-6-1995, 6,2 Ρίχτερ) και στην Πάρνηθα (7-9-1999, 5,9 Ρίχτερ).

"∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι σεισμοί θα επαναληφθούν. Στατιστικά έχει καθυστερήσει ένας ισχυρός σεισμός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Συνεπώς, το αντισεισμικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά
υπόψη του αυτή την αρνητική προοπτική", λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ από το 2001 που ξεκίνησε ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας μέχρι τις 2015-2016 έχουν ελεχθεί 14.955 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα σε σύνολο 80.000.

"Βαλτωμένο" χαρακτήρισε τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. "Οι χρηματοδοτήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί τραγικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η επιχορήγηση του ΟΑΣΠ στα σεισμολογικά κέντρα ήταν μηδενική και παραμένει μηδενική για το 2016".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου