Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πόσο επικίνδυνη είναι η αφρικανική σκόνη

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση - Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει έντονη παρουσία της αφρικανικής σκόνης σε όλη την Κρήτη με την σημερινή ημέρα να είναι η χειρότερη καθώς το φαινόμενο θα βρίσκεται στο… ζενίθ του. Αφρικανική σκόνη που έχει εμφανιστεί και στην Αθήνα άλλωστε.

Όλοι οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Κρήτης έχουν επηρεαστεί με την συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη.

«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.

«Η αφρικανική σκόνη στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, να επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν, να εμφανίσουν δύσπνοια, βήχα, ρινική συμφόρηση κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζανάκης ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Δεν θα πρέπει να γυμνάζονται ή να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην εκτίθενται στην αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη

Υπάρχει μία άποψη από πολλούς κατοίκους της Κρήτης ότι τελευταία είναι πολύ συχνή η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στο νησί.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας, ξεκαθαρίζει – μιλώντας στο cretapost – πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η μόνη αλλαγή είναι η… ενημέρωση του κοινού!

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή με παλαιότερα. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί μελέτες, ιδιαίτερα των Ιταλών και των Σκανδιναβών, που αποδεικνύουν πολύ πιο έντονες μεταφορές ποσοτήτων σκόνης που έφτανε μέχρι και την Σκανδιναβία. Εκείνο που νομίζω ότι έχει διαφοροποίηση είναι ότι πλέον ενημερωνόμαστε. Το ακούμε και μας στιγματίζει. Παλαιότερα διαπιστώναμε μία θολότητα στην ατμόσφαιρα αλλά δεν γνωρίζαμε το σωματιδιακό μίγμα. Από τι δηλαδή αποτελούνταν η σκόνη. Σήμερα, έχοντας όργανα και προγνωστικά μοντέλα μπορούμε να διαπιστώνουμε τις μεταφορές. Αυτές τις διαπιστώσεις τις δημοσιεύουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ο κόσμος πλέον γνωρίζει», ανέφερε μιλώντας σχετικά στο cretapost ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο είναι ευνοϊκή ή όχι η αφρικανική σκόνη.

«Μιλώντας με γεωπόνους και παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια η συγκεκριμένη σύσταση της σκόνης είναι πολύ ευνοϊκή για την φύση. Ιδιαίτερα για το έδαφος γιατί περιέχει κάποια ιχνοστοιχεία που βοηθούν. Αντίθετα, αν η αφρικανική σκόνη παρουσιαστεί σε περίοδο ανθοφορίας της ελιάς ή κάποιου άλλου φυτού τότε ίσως κάνει ζημιά. Αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου