Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η Π.Ε.Δ. συνεχίζει να διεκδικεί την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας


“Η Π.Ε.Δ. συνεχίζει να διεκδικεί την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και απορρίπτει τις αποσπασματικές παράλληλες προτάσεις”.

Στη Λαμία συνεδρίασε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας,  με θέμα την αξιολόγηση των παράλληλων προτάσεων για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα σε σχέση με την πρόταση της Π.Ε.Δ. («πρόταση Πανούση»).
Στο Σώμα παρουσιάστηκαν τα πορίσματα στα οποία κατέληξε η Θεματική Επιτροπή Παιδείας, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Λοκρών, κ. Λιόλιος και η οποία συνεδρίασε στις 5/7/2018 με σκοπό την ανάλυση των προτάσεων του ΕΚΠΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο εισηγητής του θέματος κ. Λιόλιος: «Η πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας διακρίνεται από τις λέξεις-φράσεις “ολότητα“, “διεπιστημονικότητα“, “διασύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και παραγωγής“ “πολυθεματικότητα“, “εξακτίνωση“, “οριζόντια γνώση“. Δεν υπάρχει κάτι εξίσου πλήρες στις υπόλοιπες προτάσεις. Σε καμία περίπτωση η πρότασή μας δεν διεκδικεί το θέσφατο, ούτε “στέκεται” αφοριστικά ως προς τις υπόλοιπες προτάσεις. Αντίθετα, θα μπορούσαν ορισμένα στοιχεία των παράλληλων προτάσεων να ενταχθούν στην πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Η δημιουργία ενός ενιαίου και αυτοδύναμου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας μπορεί ως μια ολότητα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Περιφέρεια. Ένα Πανεπιστήμιο με την έδρα του στη Στερεά Ελλάδα θα δώσει έμφαση στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την εξυπηρέτηση των στόχων της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3). Μπορεί επίσης να συμβάλλει καθοριστικά στην ανακοπή της μαζικής εξόδου “εγκεφάλων“ και νέων φοιτητών προς το εξωτερικό ή/και το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, στην αναστροφή της κοινωνικής περιθωριοποίησης και την αντιστροφή της μειωμένης επένδυσης σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας [ισότητα ευκαιριών]. Αντίθετα, η δημιουργία παραρτημάτων άλλων Πανεπιστημίων σκοπό θα έχει την προαγωγή των δικών τους στόχων και συμφερόντων. Η ανομοιογένεια των στόχων αυτών αναμένεται επίσης να δράσει περιοριστικά για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα, του οποίου θα γίνει αποδέκτης η Στερεά Ελλάδα».
Κατόπιν της εισήγησης τα Μέλη τοποθετήθηκαν και υπήρξε ουσιαστικός διάλογος. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος πρότεινε στο Σώμα «να συνεχίσει η Π.Ε.Δ. να στηρίζει την ίδρυση του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας», καθώς όπως συμπλήρωσε: «η “πρόταση Πανούση” αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο πόνημα, αποτελεί μια πρόταση με όραμα και σαφή, ενιαία, συμπαγή στόχευση».
Το Διοικητικό Συμβούλιο στήριξε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Προέδρου με ψήφους δεκαπέντε (15) – δύο (2). Διαφοροποιήθηκε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Παγώνης και ο Αντιδήμαρχος Κύμης –Αλιβερίου, κ. Μπαράκος, οι οποίοι δήλωσαν ότι: «Τάσσονται υπέρ της γενικής στρατηγικής για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο παράλληλα θα συζητούν και θα εξετάζουν  τις υπόλοιπες προτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου