Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τα χρέη "πνίγουν" τη ΛΑΡΚΟ – Απειλεί να "κατεβάσει" τον διακόπτη η ΔΕΗ


Έτοιμη να κατεβάσει τον διακόπτη στην ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται η ΔΕΗ στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για την αποπληρωμή των χρεών της, με βάση τον διακανονισμό που έχει γίνει.

Η κρατική βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδερονικελίου έχει χρέη προς την ΔΕΗ που έχουν εκτοξευτεί στα 285 εκατ. ευρώ και η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού φέρεται, να έχει αποστείλει νέο εξώδικο διεκδικώντας οφειλές και προειδοποιώντας την με διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα όπως αναφέρει το euro2day.gr ήδη έχει αποστείλει το σχετικό εξώδικο.

Η ΔEΗ, που σημειωτέον είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με 11,4%, είχε προχωρήσει και σε ανάλογη κίνηση την περασμένη Άνοιξη.

Όπως επισημαίνεται σχετικώς στην ενδιάμεση οικονομική κατάσταση (πρώτου εξαμήνου του έτους): «Επιδόθηκε προς τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ εξώδικη δήλωση (με παράλληλη κοινοποίησή της στα μέλη του Δ.Σ. της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ), μέσω της οποίας ζητείται από τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ η εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων βάσει της σχετικής σύμβασης προμήθειας Η/Ε και επομένως η πληρωμή ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι την 16/05/2018.

Τελικά, έως το τέλος Μαΐου 2018 καταβλήθηκε ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ έναντι των υπόψη χρεών. Έως την 30/06/2018 οι ανεξόφλητες οφειλές της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 285 εκατ. ευρώ. Έναντι του ποσού αυτού έχει σχηματισθεί ισόποση πρόβλεψη μη είσπραξης», περιέγραφε χαρακτηριστικά η εταιρία και προϊδέαζε και για την επόμενη της κίνηση: «Δεδομένου ότι η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, η ΔEΗ προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Η/Ε και τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση προμήθειας Η/Ε μεταξύ ΔEΗ και Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ».

Το δράμα της ΛΑΡΚΟ

Η προαναφερόμενη εξέλιξη αποτυπώνει και τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία της Λάρυμνας.

Μετά και την επικύρωση τον περασμένο Φεβρουάριο της καταδικαστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της με την οποία καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ, πάγωσαν και όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διάσωσή της. Η ΛΑΡΚΟ αν και βρίσκεται από το 2012 παρκαρισμένη στο ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος με ποσοστό 55,2%) εντούτοις, με εξαίρεση το 2014 που σχεδιάστηκε διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, δεν περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά πλάνα η αξιοποίηση της. Για την ακρίβεια τα οικονομικά της μεγέθη δεν ευνοούν ούτε καν την ιδιωτικοποίηση της.

Η ελληνική βιομηχανία νικελίου αν και παραμένει μία από τις κορυφαίες επτά παγκοσμίως είναι βυθισμένη στις ζημιές και τις υποχρεώσεις. Απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζομένους και η διοίκηση της δεν έχει καταφέρει ακόμη να συντάξει ισολογισμούς για το 2017 και 2016. Μόλις τον Ιανουάριο του 2018 αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015 και 2014 με τους ορκωτούς λογιστές να σημειώνουν τον κίνδυνο της συνέχισης της ομαλής της λειτουργίας αφού τα ίδια κεφάλαια της παραμένουν για πολλοστή χρονιά πολύ κάτω από το μετοχικό της κεφάλαιο. Αυτά είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά 221,8 εκατ. ευρώ.

Το 2015 διπλασίασε τις ζημιές στα 79,4 εκατ. ευρώ από 39,7 εκατ. ευρώ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι κατά περίπου 75% ευμετάβλητη στη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου. Επιπλέον το κόστος λειτουργίας της είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτήν. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2015 η μέση τιμή του νικελίου ήταν στα 11.886 δολάρια τον τόνο και το κόστος εμπορικής λειτουργίας ξεπερνούσε τα 16.600 δολάρια.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ