Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Στο 10,5% το έλλειμμα για το 2010...



Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε για το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας μας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν υπέρβαση 1,1 μονάδας έναντι του αρχικού στόχου του 9,4%.
Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα έχει το ... δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ε.Ε., πίσω από την Ιρλανδία που έκλεισε το 2010 με "τρύπα" 32,4%. Η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, είδε το έλλειμμα του δικού της προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο 9,1%, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας μετρήθηκε από την Eurostat σε 9,2%.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα πρόσθετων μέτρων με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται:

* η κατάργηση φοροαπαλλαγών
* η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα
* η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά
* η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Η τακτική επίσκεψη της τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποτιμήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, θα παρουσιασθούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΗ συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ