Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Σκράπες στα νούµερα ...



Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ πέντε οικονοµολόγους, θα λάβεις έξι απαντήσεις.Παρ’ όλα αυτά, στο ερώτηµα αν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι υπάρχει µία απάντηση. Αυτή που δίνουν οι αριθµοί.

Αναδιάρθρωση χρέους σηµαίνει να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν θα πληρώσει τα οµόλογά της στο ακέραιο, αλλά... «κουρεµένα» στο 30% όπως προεξοφλούν οι αγορές. Στόχος να ανακοπεί η δυναµική που οδηγείτο χρέος σε ποσοστόπάνω από 150% του ΑΕΠσε ενάµιση-δύο χρόνια, οπότε θαείναι δύσκολη ηεξυπηρέτησή του.

QQQ
ΟΜΙΛΟΥΝ οι αριθµοί. Το ελληνικό χρέος είναι 350 δισ. ευρώ. Από αυτά αφαιρούµε τα 110 δισ. της τρόικας πουµας δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουµε οµόλογα που λήγουν την περίοδο 2010-2013 χωρίς πρόβληµα.Αρα µένουν γιααναδιάρθρωση 240 δισ. ευρώ.Αν το«κούρεµα» ήταν 30%,τότε θαγλιτώναµε72 δισ. Και σε τόκους – µε επιτόκιο 5% – 3,6 δισ. Προσοχή: ανδεν αναδιαρθρώσουµε, οι τόκοι του 2011 είναι15 δισ., κι αν τα πράγµατα συνεχίσουν ως έχουν, τότε το 2015θα είναι περίπου 22 δισ. Μετά την αναδιάρθρωσηθα ήτανπερίπου 18 δισ. ∆εν κάνετε λάθος: το όφελος από τόκους θα ήταν µικρό σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Αντιθέτως,θα είχαµετρύπες σετράπεζες και ασφαλιστικά ταµεία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 40 δισ. οµόλογα. «Κούρεµα» αυτών κατά 30%θα σήµαινε ζηµία 12 δισ. Αρα απώλεια όλων των κεφαλαίων. Αρα θα χρειαζόταν κρατικοποίηση των τραπεζών και αναπλήρωση των κεφαλαίων τους. Τα ασφαλιστικά ταµεία έχουν περί τα 30 δισ. οµόλογα. «Κούρεµα» αυτών κατά 30% σηµαίνει χασούρα 9 δισ. ευρώ. Τα Ταµεία θα έχαναν επίσης – 5% x 9 δισ.– 450 εκατοµµύρια από τόκους τον χρόνο. Τις τρύπες τωνΤαµείων που θα πρέπει νακαλύψει το ∆ηµόσιο.

QQQ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: από τα72 δισ.που θαγλιτώναµε σε µια αναδιάρθρωση,τα 21 δισ. – 12 + 9 – πρέπει να επιστραφούν σε τράπεζεςκαι ασφαλιστικάταµεία από το ∆ηµόσιο. Τελικά λοιπόν το όφελος είναι –72 - 21– περίπου50 δισ.κι από τόκους τελικά µόνο 2,5 δισ. ∆ηλαδή 1% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, η αναδιάρθρωση θα τραυµατίσει τη χώρα για να κατέβει το έλλειµµα µία µονάδαόλη κι όλη. Αν συνεχίσουµε έτσι, τότετο 2013 τι θα κάνουµε;Νέα αναδιάρθρωσηµε «κούρεµα» 30%;

Τα µαθηµατικά δεν βγαίνουν. Τα αγγλοαµερικανικά φαντς το ξέρουν, αλλά έχουν παίξει παράγωγα που θα πληρώσουν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης – δηλαδή χρεοκοπίας. Το ερώτηµαείναι τιγυρεύουν διάφορεςεγχώριεςαλεπούδεςτης πολιτικής στο παζάρι της αναδιάρθρωσης. Εκτός αν είναι σκράπες στα νούµερα.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ