Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ασφαλιστικά μέτρα για τον Γαϊτάνο - Του απαγόρευαν να ψάλλει ψαλμούς


της Μαρίας Γιαχνάκη
Το δικό του Γολγοθά πέρασε πρόσφατα ο γνωστός ερμηνευτής Πέτρος Γαϊτάνος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του απαγόρευσε με ασφαλιστικά μέτρα να συνεχίσει να ψάλει βυζαντινούς ύμνους και τροπάρια. Τα ασφαλιστικά μέτρα αυτά μάλιστα ήρθαν τη στιγμή που ο Πέτρος Γαϊτάνος ολοκλήρωνε την καινούρια του δουλειά λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.
Το περίεργο είναι ότι του απαγόρευσαν να ψάλλει ύμνους, τους οποίους έτσι κι αλλιώς όλοι οι Έλληνες αλλά και διάφοροι ερμηνευτές έχουν ψάλλει κατά καιρούς λόγω των ημερών.
Είναι λογικό και όλοι κατανοούμε ότι οι ύμνοι της εκκλησίας ανήκουν σε όλους μας.Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν της υπόθεσης είναι πως μπορεί μια εταιρεία και μάλιστα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να αξιώνει την απαγόρευση ψαλμωδιών από το στόμα ερμηνευτών όταν πρόκειται μάλιστα για μια πνευματική περιουσία στην οποία ανήκουν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης και της Αγίας Γραφής. Ποιος εξουσιοδοτεί ποιον τελικά για την χρήση αυτών των ύμνων και έχει άραγε κανείς το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει σε κάποιον να χρησιμοποιήσει ή να ψάλλει αυτούς τους ύμνους;
Τελικά η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια σύμφωνα με την δικηγόρο του Έλλη Ρούσου, όπου τελικά δικαιώθηκε ο ερμηνευτής. O ίδιος πάντως ο Πέτρος Γαϊτάνος αν και του στοίχισε ψυχικά αυτή η διαδικασία τελικά δεν πτοήθηκε από την απρόσμενη αντίδραση της μη κυβερβητική οργάνωσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ