Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ TOY ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Κου ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΟY ΕΚΘΕΣΙΑΚΟY ΧΩΡΟY ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Μακαριώτατε
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς
Κυρίες και κύριοι
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
 Έχω την τιμή ,ως Δήμαρχος του Καλλικράτειου Δήμου Αλιάρτου,να σας υποδέχομαι στην έδρα του,την Αλίαρτο, όπου δημιουργήθηκε και θα λειτουργήσει ο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ».
     Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής –και μεταφέρω και τα συναισθήματα των συνδημοτών μου-που αυτός ο χώρος θα λειτουργήσει στην πόλη μας.

     Ο Δήμος Αλιάρτου, σε αγαστή συνεργασία με τη ΙΜΘΛ, παρείχει και θα συνεχίσει να το κάνει, όποια υποστήριξη ζητήθηκε. Το κτήριο, λειτουργική κάλυψη και κάθε συμπαράσταση, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων του.

     Η προβολή των χριστιανικών μνημείων, εν προκειμένω της Βοιωτίας, συμβάλλει, πέρα από την ενίσχυση της πίστης, που όμως είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης, στην ανάδειξη και προβολή του τόπου μας, στην διεύρυνση της επισκεψιμότητάς του και εν τέλει στην καταγραφή του ως ενός σημαντικού σταθμού για τον επισκέπτη.
     Όλα αυτά, εκτός των άλλων ωφελημάτων, μεταφράζονται και ως οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.
     Η χρήση, μάλιστα, των νέων τεχνολογιών, ως κυρίαρχου μέσου, κάνει τα εκθέματα ελκυστικά για την νεολαία, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά παράπλευρα οφέλη.
     Ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει, με την κατάλληλη προβολή, να αποτελέσει προορισμό μιας σχολικής εκδρομής και σταθμό αντίστοιχων επισκέψεων από μεμονωμένα άτομα και συλλόγους στην διαδρομή τους προς τα άλλα σπουδαία μνημεία της ευρύτερης περιοχής μας.
     Έχουμε όλοι χρέος-και κατ’αυτήν την έννοια επιτελούμε την αποστολή μας-να προστατέψουμε και να προβάλουμε τον ιστορικό και πολιτιστικό μας πλούτο, να τον κάνουμε προσιτό και βίωμα σε όλους και συγχρόνως να βοηθήσουμε τον όμορφο τόπο μας. Μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι γι’αυτόν. Η ΙΜΘΛ ,με το έργο αυτό, μας δείχνει τον δρόμο.
     Στην μονοθεματική  και θλιβερή καθημερινότητα, όπως αυτή προβάλλεται, με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της να κυριαρχεί, τέτοιες δράσεις αποτελούν νησίδες αισιοδοξίας και μάλλον δείχνουν  την έξοδο από την μίζερη πραγματικότητα.
     Ο τόπος μας έχει ανάγκη να στηριχτεί στις δυνάμεις του, να αξιοποιήσει τους ανθρώπους του, να σεβαστεί τις φυσικές του ομορφιές την ιστορία του και τα μνημεία του πολιτισμού του.
     Έτσι θα επιβιώσει. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως θα διατηρήσει την ιδιοσυστασία του, στην εποχή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης κι αν μου επιτρέπεται η λεκτική και νοηματική ακροβασία, παρομοιάζοντας την χώρα με άνθρωπο, θα χρησιμοποιούσα την  ρήση του Iησού, επίκαιρη τώρα όσο ποτέ:
«τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;» .
      Τι θα κερδίσει δηλ.η χώρα αν καταφέρει να βγει σώα από την οικονομική κρίση, αλλά η ψυχή της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχουν χαθεί;
     Αυτό το ερώτημα καλό θα ήταν  να το έχουμε  απαντήσει, αλλά έστω και τώρα πρέπει να το κάνουμε.
      Ο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» εκτός των άλλων,που προανέφερα, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση και διατήρηση αυτής της ιδιοσυστασίας.
Μακαριώτατε
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς
Κυρίες και κύριοι
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
     Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνετε στην πόλη της Αλιάρτου, επικαλούμαι –και λόγω των αγίων ημερών που γιορτάζουμε-το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της χριστιανοσύνης: για σας, για τον λαό και την πατρίδα μας, για όλον τον κόσμο.
Χριστός Ανέστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ