Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ήττα του Μπολάνου στη Χειμάρρα με συμβολισμούς, συνέπειες και παρασκήνιο


Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Μια ήττα με εξαιρετικά μεγάλη συμβολική σημασία για τους Ομογενείς στην Αλβανία και με απροσδιόριστες συνέπειες γνώρισε στη Χειμάρρα ο υποψήφιος της Ομόνοιας (ΚΕΑΔ) Βασίλης Μπολάνος, ο οποίος έχασε τη θέση του δημάρχου από τον υποψήφιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας Γκέργκι Γκόρο και διευθυντή της ALPHA BANK στην πόλη της Χειμάρρας μόλις για μερικές δεκάδες ψήφους. Να υπενθυμιστεί ότι ο Γκόρο ήταν ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας εναντίον πέντε κατοίκων της Χειμάρρας για τη δράση που είχαν αναπτύξει στην διάρκεια ων εκλογών το 2003.
Ο Βασίλης Μπολάνος είχε κερδίσει τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2003 και το 2007 και ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ήττα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της φθοράς του, πληροφορίες κάνουν λόγο για παρέμβαση συμφερόντων τα οποία σχετίζονται με τις παραθαλάσσιες εκτάσεις γης στην Αλβανία, αλλά και για συντονισμένες προσπάθειες διάσπασης της μειονότητας.
Ιδιαίτερη αξία έχει η συμμετοχή του μειονοτικού κόμματος MEGA, το οποίο όπως λέγεται διαδραμάτισε διασπαστικό ρόλο. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Βασίλης Μπολάνος έχασε την δημαρχία στη Χειμάρρα μόλις για 100 ψήφους, ιδιαίτερη μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το MEGA, το οποίο ελέγχεται από το «βαθύ αλβανικό κράτος» έλαβε 144 ψήφους μόλις, γεγονός, ωστόσο, το οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σε βάρος του Βασίλη Μπολάνου.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Ομόνοια είναι πρώτη σε συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο της Χειμάρρας. Όπως επίσης σημειώνουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές «Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος, τον οποίο διαδραμάτισαν κύκλοι από την Αθήνα, τοποθετώντας το κομματικό συμφέρον ή τις κομματικές γραμμές, πάνω από το εθνικό συμφέρον».
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ