Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Λαμία – Χαλκίδα – Λιβαδειά ή Θήβα θα πληρώσουν την «νύφη» των ΧΑΔΑ;;;;


Οι πρώτες αντιδράσεις στην Θήβα….
alt
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η παροιμία, όμως ελάχιστοι φαίνεται να έπραξαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, καθώς οι υπόλοιποι ψάχνουν τώρα να βρουν που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, προκειμένου να πάψουν να πληρώνουν τα πρόστιμα…..

Στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Λαμία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων έλαβε μέρος και η υφυπουργός εσωτερικών Θ. Τζάκρη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Ε.Ε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί λύση.
Μάλιστα, ανακοίνωσε και σχέδιο δράσης δηλώνοντας στο πλευρό των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης….
Έτσι, οι περιοχές που δεν έχουν ΧΥΤΑ (Φωκίδα – Λοκρίδα - Καρπενήσι) θα πρέπει να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε περιοχές που διαθέτουν (Θήβα – Λαμία – Λιβαδειά – Χαλκίδα)…., Και αφού εξεταστούν οι διάφορες παράμετροι (κόστος μεταφοράς κ.α) θα αποφασιστεί και ο τόπος υποδοχής τους…
Αν δούμε όμως προσεκτικά τον χάρτη των ΧΥΤΑ στην Στερεά Ελλάδα, οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε ποιος θα πληρώσει την «νύφη»….
Οργανωμένους ΧΥΤΑ στην Στερεά διαθέτουν η Λαμία, ο οποίος έχει ήδη κορεστεί και σχεδιάζεται η επέκταση του, η Χαλκίδα που επίσης έχει κορεστεί, η Λιβαδειά, της οποίας είναι μικρός σε χωρητικότητα και της Θήβας, που ακόμη χωράει….

«Το κλείσιμο των χωματερών, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα και περισσότερες Κερατέες από ότι έχουμε» υπογραμμίζει ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ Χ. Τσοκανής, υπενθυμίζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ κι έναν χρόνο για την επίλυση όλου του προβλήματος των στερών αποβλήτων για την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας , για την οποία πρόταση έχουν ενημερωθεί διυπουργική επιτροπή, περιφέρεια και αρμόδια υπουργεία, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν την έχει δει….
Η οποία πρόταση την πρόταση, που είχε την κοινωνική αποδοχή όλης της περιφέρειας των 11 φορέων και δεδομένη την χρηματοδότηση των 88.000.000 ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα και πάνω απ’ όλα ήταν βιώσιμη και λειτουργική…
«Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα απαλλάξουν τους φορείς από την περιφέρεια για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά τόσο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τον ρόλο των φορέων» επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ξανά ότι «ο Καλλικράτης δρομολογεί διάλυση των φορέων , που σημαίνει πως 11 φορείς θα συνενωθούν σε έναν, δηλαδή, άλλη μια καθυστέρηση τουλάχιστον δυο χρόνων μέχρι να ξαναοργανωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή μέχρι τότε να είναι καλά η Θήβα….
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί τα ίδια πράγματα μας περιτριγυρίζουν διαρκώς και τα παιχνίδια που παίζονται είναι πολλά» δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, αναφερόμενος στην περίπτωση των Ερυθρών, περιοχή που θα μπορούσε θαυμάσια να ενταχθεί στον Καλλικράτη και να θεωρηθεί Βοιωτία, αλλά τελικά αφέθηκε στην Αττική, προκειμένου να μην μπορέσει να αντιδράσει η Βοιωτία….
«Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε από οποιονδήποτε και για κανέναν να μας φέρουν εδώ σκουπίδια άλλων περιοχών, καθώς προβληματιζόμαστε τι θα κάνουμε με τα δικά μας» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος των εμπόρων.
«Κάθε μέρα τρώμε και μια σφαλιάρα σαν Θήβα, σαν επαρχία, σαν νομός. Χτες το νοσοκομείο, προχθές η εφορία, νωρίτερα το ΣΕΠΕ, σήμερα η πιθανή μεταφορά των σκουπιδιών σε Θήβα. Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χ. Χαρατσής, συμβουλεύοντας τους βουλευτές του Νομού να «σταματήσουν να προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις για λυμένα ζητήματα και την επόμενη να συμβαίνει το αντίθετο».
Ο βουλευτής Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης, από την ημερίδα για τα νερά της Βοιωτίας, επανέλαβε την αντίθεσή του , καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση…
«Πρέπει άμεσα να στείλουμε το μήνυμα και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στον όποιο σχεδιασμό χωρίς εμάς για μας» τονίζει .
Από την ημερίδα επίσης, επαναλαμβάνει την δική του προσωπική αντίθεση ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Βενιζέλος: «Η περιοχή μας, κατ’ εξοχήν αγροτική, έχει ήδη προβλήματα Δεν συζητώ καν θέμα επιβάρυνσης της και αν επιχειρηθεί θα μας βρουν απέναντι».
Αυτές είναι οι ελάχιστες μέχρι στιγμής αντιδράσεις στα όσα ακούστηκαν στην σύσκεψη, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «στήσιμο σκηνικού που απαιτούσε «ακροατήριο» για την ανακοίνωση ήδη ειλημμένων αποφάσεων, παρά σα συνάντηση αναζήτησης λύσης».
Μόνο που οι ειλημμένες αποφάσεις δημιουργούν ειλημμένες αντιδράσεις, που καθόλου δεν ευνοούν την επίλυση τόσο σοβαρών θεμάτων.
insterea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ