Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με περίπου 400 σωματεία ανά τη χώρα, διοργανώνει δύο κεντρικές εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες κόσμου θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας για να δηλώσουν το «παρών» τους στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και καταδίκη του εγκλήματος των Νεοτούρκων εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, με στόχο την αποτροπή οποιουδήποτε λαού να επιχειρήσει τέτοια πολιτική εξόντωσης έναντι άλλου λαού στο μέλλον.



Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. διοργανώνει ολονυχτίες, με πένθιμα άσματα, απαγγελίες ποιημάτων και διανομή ιστορικού υλικού, την Τετάρτη 18 Μαΐου από 23:00 στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Πέμπτη 19 Μαΐου 2011.

Στην Θεσσαλονίκη στις 19:30 ομιλητές θα είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός επιστήμονας - κοινωνιολόγος, πρωτεργάτης για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης, και ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος με την ιδιότητα του Γερουσιαστή το 2008 υποστήριξε και πέτυχε την ψήφιση νόμου στην πολιτεία του Rhode Island που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 18:30, θα μιλήσει ο τέως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων Βουλευτών και τέως Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι από τους πρωταγωνιστές ομογενείς της Σουηδίας που εργάστηκαν για να είναι η Σουηδία σήμερα μία από τις δύο χώρες που ψήφισαν σε επίπεδο κράτους υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την Κύπρο.

Επιπλέον, με ενέργειες του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. και με σύμφωνη γνώμη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την ώρα της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα υπάρχουν εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα διοργανώνονται Ποδηλατοπορείες Μνήμης με συμβολικές διαδρομές. Στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, θέλοντας να συμβολίσει τον ιστορικά προγενέστερο Κεμαλισμό με τον πολιτικό του επίγονο, τον Ναζισμό, επέλεξε ως αφετηρία της ποδηλατοπορείας, τη 19η Μαΐου ώρα 16:30, το χώρο θυσίας των Ελλήνων πατριωτών που σφαγιάστηκαν από τους Χιτλερικούς στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ενδιάμεση στάση στο Πανόραμα στο Κολλέγιο «Ανατόλια», το οποίο υπήρξε χώρος θυσίας Ελλήνων Ποντίων μαθητών και σπουδαστών κατά την περίοδο της λειτουργίας του στη Μερζιφούντα του Πόντου, το 1921, και τελικό προορισμό το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.



Η Π.Ο.Ε. με επιστολή της στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ζητά όπως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προστατέψουν την Επέτειο Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από ενδεχόμενη προβοκάτσια εξαιτίας προκλητικής πρόθεσης της Λέσχης του Κλασσικού Αυτοκινήτου Κωνσταντινούπολης να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία προς το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης τη 19-5-2011 προς «τιμήν και δόξα» του Μουσταφά Κεμάλ και εις ανάμνηση, στην ουσία, της γενοκτονικής του δράσης στον Εύξεινο Πόντο.

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την αυριανή επέτειο

«Τη 19η Μαΐου ο ποντιακός ελληνισμός πενθεί, διότι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από τους Νεοτούρκους και τον Κεμαλισμό, δεκαετίες τώρα αποσιωπείται και η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να πείσει τη διεθνή κοινότητα -και δυστυχώς τα καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις, στο παιχνίδι των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων- ότι οι πρόγονοί μας δεν υπήρξαν θύματα σχεδιασμένης πολιτικής εξόντωσης, αλλά ίσως και …θήτες. Το φαινόμενο της επιχειρούμενης από τη γείτονα διαστρέβλωσης της ιστορίας αφορά όλο τον ελληνισμό και η ενίσχυση της σημασίας που δίνεται από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις στο Ποντιακό ζήτημα ισχυροποιεί έναν ακοίμητο φρουρό της Ιστορικής Αλήθειας και των ελληνικών ιδεωδών όπως ήταν και είναι ο ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ