Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Στην «Εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομεία

Στην «Εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομείαΣτην «εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς μόλις 26 από τα 117 που ερευνήθηκαν αξιολογούνται ως αποδοτικά.
Τα υπόλοιπα «πάσχουν» από σοβαρά προβλήματα πληρότητας, που σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις που αγγίζει το 11%, αλλά και διόγκωσης του μέσου κόστους νοσηλείας το οποίο κυμαίνεται από 952 ευρώ μέχρι τα 1.419 ευρώ.
Στις πρώτες θέσεις με τα «πρότυπα» μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα, το «Αττικόν», το Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Λάρισας.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται και η έκθεση αποτελεσμάτων, που καταδεικνύει ότι μόλις το 22% των νοσοκομείων είναι αποδοτικά, αξιολογώντας την ετήσια νοσηλευτική κίνηση, τα λειτουργικά έξοδα και τη στελέχωση σε 117 νοσοκομεία του ΕΣΥ (εξαιρέθηκαν 14 ειδικής φύσεως).
Σύμφωνα με την έρευνα, 7 στα 29 μεγάλα νοσοκομεία, 13 στα 71 μεσαία και νομαρχιακά, και 6 στα 17 γενικά νοσοκομεία χαρακτηρίζονται ως αποδοτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ετήσια κάλυψη στο ΕΣΥ το 2010 ήταν 70%.
Στα «δημοφιλή» νοσοκομεία που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κάλυψης είναι μεταξύ των μεγάλων (άνω των 400 κλινών) είναι το Λαϊκό (ποσοστό 123%), το Αττικόν με ποσοστό 119%, το Ιπποκράτειο Αθηνών με 99%, το Λάρισας με 92% και ο Ερυθρός Σταυρός με 89%.
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη μείωση στον ετήσιο συνολικό αριθμό εξωτερικών ασθενών στη 5 ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι Κύμης (-33%), Καρδίτσας (-29%), Θηβών (-22%), Καρύστου (-13%) και Λάρισας (-7%).
Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για το μέσο κόστος νοσηλείας που κυμαίνεται από 952 ευρώ στα νοσοκομεία της 5ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) μέχρι τα 1.419 ευρώ στα νοσοκομεία της 1ης ΔΥΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε πρώτα σε αριθμό νοσηλευθέντων νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Γεννηματά Αθήνας,Πανεπιστημιακό Λάρισας, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου) δεν βρίσκονται μεταξύ των νοσοκομείων με το μεγαλύτερο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή.
Σε ό,τι αφορά τη μέση διάρκεια νοσηλείας, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι μειώθηκε το 2010 κατά 12%.
ΠΗΓΗ: trikalanews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ