Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ακόμα περιμένουν στο... ακουστικό οι δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού

Τους 280.000 σε σύνολο 850.000 (ένας στους τρεις) φθάνουν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα δελτία τους, αν και οδεύουμε προς τον Ιούλιο!

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο...
πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του ΕΟΤ, που αφορά 100.000 δικαιούχους, αλλά και το αντίστοιχο του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας που απευθύνεται σε 180.000 δικαιούχους αγρότες.

Αιτία αποτελεί η απίστευτη γραφειοκρατία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπουργείων, αλλά και το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης δρομολογήθηκαν αργά. Παρ' ότι, ιδιαίτερα εφέτος, ήταν γνωστό πως τα προγράμματα αυτά αποτελούν για χιλιάδες εργαζόμενους τη μοναδική διέξοδο για ολιγοήμερες διακοπές. Τώρα, όμως, έχουν χάσει ήδη το μισό καλοκαίρι και πολλοί είναι αμφίβολο αν θα βρουν δωμάτιο το φετινό καλοκαίρι.

Ενδεικτική είναι η οδύσσεια του προγράμματος του ΕΟΤ. Ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ, αφορά 100.000 δικαιούχους και η αρχική έγκριση δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) Π. Γερουλάνο στις 14/4/2011 με την απόφαση 513748/14.04.2011 ΑΔΑ4ΑΓ0469ΗΙΖ-Ι. Η τελική έγκριση, όμως, δόθηκε από τον υπουργό ενάμιση μήνα αργότερα (ΑΠ7814/01.06.2011 ΑΔΑ4ΑΤΖΓ-Ξ2) και η απαραίτητη εκτελεστική απόφαση υπογράφτηκε από τον γ.γ. ΕΟΤ, Γ. Κολέτσο, στις 3/6/2011 (αρ. πρωτοκόλλου 506283). Κι από τότε οι υπάλληλοι του ΕΟΤ τρέχουν και δεν φτάνουν, για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από επιχειρηματίες που θέλουν να μετάσχουν στο πρόγραμμα λήγουν αύριο (27 Ιουνίου). Για να προλάβουν, μάλιστα, οι υπάλληλοι να διαθέσουν τα δελτία στους δικαιούχους από τις 15 Ιουλίου, δουλεύουν ακόμα και Σαββατοκύριακα. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν...

Σε αντίστοιχα προβλήματα γραφειοκρατίας εγκλωβίστηκε και το πρόγραμμα του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά 180.000 δικαούχους του ΟΓΑ. Η σχετική απόφαση για την έναρξη του προγράμματος δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και η διάθεση των δελτίων θα γίνει από τα ΚΕΠ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επταήμερα, εκδρομικά τριήμερα και επιμορφωτικά πενταήμερα.

Στον αντίποδα, ολοκληρώθηκε έγκαιρα το πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) ύψους 62,7 εκατ. ευρώ, που αφορά 570.000 δικαιούχους. Η διοίκηση του οργανισμού (πρόεδρος Βασιλική Τσιμπίδα) κατάφερε να διανείμει τα δελτία πρώτα στην περιφέρεια και στη συνέχεια στην Αττική μέχρι τις 4 Μαΐου. Η διανομή στην Αττική έγινε ταχύτατα, χάρη σε ένα καινοτόμο πιλοτικό on-line σύστημα, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ, για να γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων. Ετσι, οι δικαιούχοι κατέθεταν τα δικαιολογητικά και παραλάμβαναν τα δελτία τους αμέσως. Για πρώτη φορά φέτος, τα δελτία του ΟΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ