Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο οικοτροφείων του ΕΚΕΨΥΕ στη Λιβαδειά

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο οικοτροφείων του ΕΚΕΨΥΕ στη Λιβαδειά Παράσταση διαμαρτυρίας  πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με πρωτοβουλία Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και την συμμετοχή του δήμου Λεβαδέων και φορέων της ευρύτερης περιοχής στο ΕΚΕΨΥΕ με κύρια αιτήματα να παραμείνουν οι ένοικοι ως έχουν στα τρία Οικοτροφεία και να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Τα προβλήματα στα οικοτροφεία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών χρονίζουν ωστόσο η κατάσταση δυσχεραίνει για τους πάνω από 30 νοσηλευόμενους και τους περίπου 20 εργαζόμενους με το κλείσιμο του οικοτροφείου ΑΙΑΣ.
«Μας έχουν πει ότι τις 13 Ιουλίου πρέπει να γίνει συστέγαση διότι το ένα οικοτροφείο σταματάει. Προωθούνται ενέργειες για το κλείσιμο του ΑΙΑΝΤΑ με αποτέλεσμα μοιραστούν οι νοσηλευόμενοι σε άλλα κέντρα και να χαθούν θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε να προφυλάξουμε τις δομές, να παραμείνουν ως έχουν, να προφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και κυρίως τους νοσηλευόμενους», σημείωσε η εκπρόσωπος των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» που παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες Φρόσω Καρανικολάου.
Ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής αφού εξέφρασε την συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους νοσηλευόμενους. «Στηρίζουμε τις δομές ψυχικής υγιεινής και η κοινωνία της Λιβαδειάς αγκαλιάζει τους νοσηλευόμενους σε αυτές», είπε μεταξύ άλλων κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό για να δοθεί λύση στα προβλήματα.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς δήλωσε σχετικά: «Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα τα οικοτροφεία και προωθούν το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή τους χωρίς να νοιάζονται για τους νοσηλευόμενους και τους εργαζόμενους τους οποίους αφήνουν απλήρωτους για να αποχωρήσουν μόνοι τους και στη συνέχεια ανεμπόδιστοι να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.» 
Ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά επέρριψε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πελέκης.
«Έχουν ευθύνες όλοι όσοι στήριξαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο μορφές απασχόλησης όπως μπλοκάκι, η ανασφάλιστη εργασία και η εργασία χωρίς συλλογική σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κέντρων αυτών καταγγέλλοντας παράλληλα την εμπορευματοποίηση της υγείας.
Το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου σημείωσε πως «όσο παραμένουν στην κυβέρνηση οι άνθρωποι μαριονέτες του κεφαλαίου θα καταστρέφουν υποδομές που μέχρι σήμερα στήριζαν την ίδιαν μας τη ζωή υποδομές που στεγάζουν ανθρώπους ανήμπορους να διαμαρτυρηθούν προκειμένου να επιτύχουν την ιδιωτικοποίηση τους».
Εκ μέρους της ΕΛΜΕ η Ελίζα Γεωργαντά σημείωσε: «Το πρόβλημα αφορά μια κοινωνικά ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και ο λαός της Λιβαδειάς είναι αλληλέγγυος στα κέντρα αυτά που απ΄ ότι φαίνεται λειτουργούν  με υποδειγματικό τρόπο». Επίσης δεν παρέλειψε να ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης των κέντρων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα κέντρα πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την παραχώρηση σε ιδιώτες αφήνουν το περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι κρύβονται και διάφορα συμφέροντα».
Τέλος η εκπρόσωπος του συλλόγου Γυναικών Λιβαδειάς Τασία Κοντογιάννη
εξέφρασε την συμπαράσταση σε όσους πλήττονται από το υπάρχον καθεστώς αλλά και τις μεταβολές που επιχειρούνται, κάλεσε τις εργαζόμενες να ενταχτούν στο «ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να είναι απλήρωτοι και να δουλεύουν με μπλοκάκι. Πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, κρατικές υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις και οι δομές υγείας να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα».
tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ