Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

"Αργυρό" ευρωπαϊκό για την Ελλάδα των 500.000 αδήλωτων εργαζομένων

Οι κατ' οίκον διανομές και η εργασία σε νυχτερινά κέντρα και καφέ μπαρ είναι οι κατεξοχήν απασχολήσεις, που φέρνουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης, μετά τη Βουλγαρία στον τομέα της αδήλωτης εργασίας.



Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δημοσιεύουν τα “Νέα” (07/07), η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους και απώλειες 6 – 8 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η μείωση του κόστους εργασίας σε περίοδο ύφεσης αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ακατάπαυστη αιμορραγία.

Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες..

Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:

1.Ελληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).

2.Αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Παράλληλα με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί την καθιέρωση κάρτας εργασίας, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης. Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική.

Ακόμη, αναμένεται να θεσμοθετηθεί το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία και την κτηνοτροφία και των περιστασιακά εργαζόμενων, αλλά και η πληρωμή αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ