Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Προς λύση με μείωση χρέους 90 δισ. ευρώ και «επιλεκτική χρεοκοπία»


Οι αντιστάσεις του Τρισέ φαίνεται να κάμπτονται και η Σύνοδος Κορυφής οδεύει προς απόφαση που θα προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 90 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας
21 Ιουλ 2011 - 13:22
Picture 0 for Προς λύση με μείωση χρέους 90 δισ. ευρώ και «επιλεκτική χρεοκοπία»
Στη δημοσιότητα βγαίνουν όσο περνά η ώρα οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 90 δισ. ευρώ, μέσω της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει «επιλεκτική χρεοκοπία» της χώρας μας.

Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται το Reuters ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, πείστηκε τελικά να αποδεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι είναι μια συνδυαστική λύση, η οποία φιλοδοξεί να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Καταρχάς το σχέδιο προβλέπει τη μαζική επαναγορά ομολόγων που εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ. Βέβαια, αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται η χώρα μας να υποβαθμιστεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι εφόσον η χώρα μας υποβαθμιστεί θα πρέπει να δοθεί χείρα βοηθείας στις ελληνικές τράπεζες και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος Τρισέ. Πηγές από την ΕΕ αναφέρουν ότι είτε θα δοθούν απευθείας δάνεια στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα είτε θα δοθεί βοήθεια για επανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Επίσης, το Dow Jones Newswire μεταδίδει ότι η κρατική βοήθεια για την Ελλάδα θα παραταθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού από EFSF για Ελλάδα θα μειωθεί στο 3,5%.

Τέλος, πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα το πρωί ανέφεραν ότι το πακέτο θα προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2019 (το επιτόκιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης) με νέα 30ετή ομόλογα, ενώ η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσουν τη χώρα με επιπλέον 71 δισ. ευρώ (ίσως και με 101 δισ. ευρώ) μέχρι το 2014.

Εξάλλου, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άφησε να φανεί ότι οδεύουμε προς λύση που θα περιλαμβάνει «επιλεκτική χρεοκοπία», αφού προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ναι μεν τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση που δεν θα προκαλέσει την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι το παραπάνω ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η σημερινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα προβλέπει την επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών, ενώ επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων για την Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα μέσα στην ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ