Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τέλος η περίοδος χάριτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λιβαδειά

Τέλος η περίοδος χάριτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λιβαδειά


Τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει το νόμο ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πρόσφατη σύσκεψη με αφορμή την γνωστοποίηση της έκθεσης ελέγχου του Σώματος Ελέγχου Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καλώντας τους να εναρμονιστούν με τις υγειονομικές και πολεοδομικές διατάξεις.
«Αρχικά καλέσαμε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όχι στο σύνολο του δήμου αλλά της Λιβαδειάς, της πρώτης ζώνης. Αυτό έγινε με αφορμή και την έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που μας γνωστοποίησε τα αποτελέσματα από την εξέταση ενεργειών της προηγούμενης δημοτικές αρχής σε σχέση με τα καταστήματα», σημείωσε ο Ν. Παπαγγελής.
Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο δήμαρχος σύμφωνα με την έκθεση σε περίπτωση που υπάρχου πολεοδομικές παραβάσεις ο δήμος δεν πρέπει απλά να κλείσει για 10 μέρες το κατάστημα αλλά να ανακαλέσει την άδεια. Επίσης αν υπάρχουν τρείς μηνύσεις από την αστυνομία δεν είναι στην ευχέρεια του δήμου το χρονικό διάστημα που θα σφραγίσει για 10 ή 15 μέρες το κατάστημα αλλά αυτό πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, δηλαδή επιβάλλεται άμεσα ο νόμος. Ακόμα ο κ. Παπαγγελής κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει κατάστημα μόνο με την προέγκριση. Η προέγκριση που δίνεται από το δήμο είναι μόνο για να γίνει η έναρξη στην ΔΟΥ. Από εκεί και πέρα μέσα σε ένα μήνα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προβεί στην προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.
Ο δήμαρχος έκανε γνωστό επίσης ότι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα.
«Γνωστοποιήσαμε σε όλους ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ότι πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν. Ο δήμος δεν αδικεί κανέναν και ούτε ευνοεί. Ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κρίσης αρχών και ηθικής πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι αρμονικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελής επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλοι όσοι έχουν παραβάσεις έχουν ενημερωθεί προκειμένου να συμμορφωθούν αρκετούς μήνες πριν και ότι τώρα η περίοδος χάρητος έληξε.
Η έκθεση
Όσον αφορά στη έκθεση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης αφορά σε έλεγχο που έγινε έπειτα από καταγγελία συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς την προηγούμενη τετραετία «για παραβάσεις που διέπραξαν κάτοχοι αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος»  και για τις οποίες ο δήμαρχος «δεν επιβάλλει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του αυτή, να συνιστά παράβαση καθήκοντος και να λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος με επιπτώσεις και στο κοινωνικό σύνολο».
Οι Επιθεωρητές εξέτασαν όλα τα στοιχεία και έγιναν αποδέκτες των απόψεων και των δύο πλευρών με τον τότε δήμαρχο «να παραδέχεται την ολιγωρία και την ανοχή του» αλλά «να μη δέχεται ότι στοιχειοθετείται δόλος ή βαριά αμέλεια αλλά , μια, σε ευρεία έννοια χρηστή διοίκηση και βοήθεια προς τους επαγγελματίες της πόλης της Λιβαδειάς οι οποίοι λόγω των έργων ανάπλασης του κέντρου της υφίσταντο ανυπολόγιστη ζημία και δοκιμάζοντας οικονομικά».
Στα συμπεράσματά τους οι Επιθεωρητές καταλήγουν μεταξύ άλλων ότι ο τότε δήμαρχος «προέβη με καθυστέρηση στην προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας 10 Κ.Υ.Ε καθώς και στην παροχή εντολής για την σφράγιση αυτών κατά παράβαση των διατάξεων του β΄ εδαφίου της παρ 6 του άρθρου 80 του Ν. 3463/2006»,  ότι «αντιμετώπισε με το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης άδειας λειτουργίας 4 ΚΥΕ, τα οποία λειτουργούσαν χωρίς άδεια και δεν εξέδωσε τη σχετική εντολή σφράγισης αυτών, κατά παράβαση των διατάξεων του γ΄ εδαφίου της παρ 6 του άρθρου 80 του Ν. 3463/2006» και ότι «για τα λοιπά 10 ΚΥΕ ο Δήμος δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την λήψη γνώμης ης αρμόδιας Υγειονομική Επιτροπής, λόγω τροποποίησης ουσιωδών όρων λειτουργίας τους, προκειμένου η Δημαρχιακή Επιτροπή να προβεί ακολούθως στη λήψη απόφασης ανάκλησης των σχετικών αδειών λειτουργίας τους…».
Ωστόσο η έκθεση με αριθμό 435/Α/2011 με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2011 αναφέρει ότι πλέον «δεν αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες λόγω παραγραφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 142 του Ν. 3463/06». Πιο συγκεκριμένα η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι «τα πειθαρχικά παραπτώματα των αιρετών της παραγράφου 1 υπόκεινται σε τριετή παραγραφή, η οποία αρχίζει από την επομένη της ημέρας που διαπράχθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ