Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Αδειάζει η «γιάφκα του Κορυδαλλού»


Μόνο 8 από τους 15 καταδικασθέντες παραμένουν στη φυλακή. Από αυτούς οι Π. Τσελέντης και Κ. Τέλιος αναμένεται να αποφυλακιστούν. Θα μείνουν μόνο οι 6 ισοβίτες


Ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται με πολλά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο κρατουμένων. Ο Δ. Κουφοντίνας παραμένει αφοσιωμένος στον γιο και τη σύζυγό του.
Εννέα χρόνια μετά τις συλλήψεις για τη 17Ν, οι έξι ισοβίτες που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για τη δράση της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα θα είναι -σύντομα- οι μόνοι έγκλειστοι για την υπόθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Για τους πολυϊσοβίτες Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημ. Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό, Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο και Ηρακλή Κωστάρη (ο τελευταίος έχει μία φορά ισόβια), τα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των....... φυλακών αποτελούν μόνιμο καθημερινό βίωμα.
Εκεί εξακολουθούν να ζουν "ξεχασμένοι" πλέον από την κοινή γνώμη, που το καλοκαίρι του 2002 συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα της οργάνωσης.
Αυτή τη χρονική στιγμή, εκτός από τους έξι ισοβίτες, παραμένουν ακόμη στον Κορυδαλλό άλλοι δύο καταδικασμένοι για την υπόθεση: οι Πάτροκλος Τσελέντης και Κων/νος Τέλιος.
Οι υπόλοιποι επτά που έχουν καταδικαστεί ως μέλη της 17Ν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με τελευταίο -την περασμένη Τετάρτη- τον Βασίλη Ξηρό.
Ωστόσο και οι Τσελέντης - Τέλιος βρίσκονται με το? ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Οι δύο θα είχαν ήδη αποφυλακιστεί (κάτι που θα γίνει σε λίγους μήνες). Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα για? λόγους καθαρά "τεχνικούς".
Επικαλούμενος αλλεργίες ο Χρ. Ξηρός έχει μεταφερθεί στην Ε΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Επικαλούμενος αλλεργίες ο Χρ. Ξηρός έχει μεταφερθεί στην Ε΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Οσον αφορά τον Τέλιο, έχασε χρόνο εκτιτέας ποινής, και άρα ημερομίσθια στη φυλακή όπου η μία μέρα πιάνεται για δύο, επειδή ήταν ελεύθερος για λόγους υγείας από τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2007 (που τελείωσε η δίκη σε β΄ βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο). Μέσα σ΄ αυτό το διάστημα παντρεύτηκε μία εκπαιδευτικό. Κρατείται στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου εκεί εργάζεται στο καφενείο για να επισπεύσει τον χρόνο έκτισης της ποινής του.
Εκκρεμοδικία
Ο Τσελέντης δεν έχει αφεθεί ακόμη ελεύθερος επειδή άργησε να γίνει δεκτή η αίτησή του προκειμένου να εργαστεί στην Κ.Α.Ι.Φ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών).
Ο Αλ. Γιωτόπουλος διαβάζει, κυρίως μαθηματικά.
Ο Αλ. Γιωτόπουλος διαβάζει, κυρίως μαθηματικά.
Τα ημερομίσθια αυτά συν τα άλλα ευεργετήματα του νόμου, όπως τα 3/5 έκτισης της ποινής κ.λ.π., θα τον οδηγήσουν σύντομα (μέσα στο επόμενο τετράμηνο σύμφωνα με εκτιμήσεις) εκτός Κορυδαλλού.
Επιπροσθέτως στην όλη καθυστέρηση για την αποφυλάκιση των Τέλιου - Τσελέντη έπαιξε ρόλο η εκκρεμοδικία που έχουν. Ο λόγος είναι ότι άσκησε αναίρεση ο Αρειος Πάγος στη δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους, κρίνοντας ότι πρέπει να τους αναγνωριστούν μέτρα επιείκειας με το αιτιολογικό ότι συνέβαλαν στο έργο των Αρχών.
Πενθήμερες άδειες έχει λάβει ο Ηρ. Κωστάρης
Πενθήμερες άδειες έχει λάβει ο Ηρ. Κωστάρης

Ωστόσο το Πενταμελές Εφετείο στις 22 Ιουνίου του 2011 έκρινε ότι δεν βοήθησαν ουσιωδώς, καθώς πριν οι ίδιοι δώσουν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική, συγκατηγορούμενοί τους ήδη είχαν κατονομάσει πρόσωπα, κρησφύγετα κ.λπ.
Ετσι, μετά τη νέα επιμέτρηση των ποινών, έμεινε για τον Τσελέντη η ποινή των 25 ετών, ενώ για τον Τέλιο "έπεσε" (από τα 22), στα 19 έτη και 4 μήνες (το θέμα της επιμέτρησης εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο).
Οι αποφυλακισθέντες
Υπάλληλος ο Κονδύλης, μπαμπάς ο Σερίφης, κηπουρός ο Καρατσώλης
Στο πατρικό του σπίτι βρίσκεται ο Β. Ξηρός μετά την αποφυλάκισή του την περασμένη Τετάρτη ?Διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα στον Γιωτόπουλο ο Β. Τζωρτζάτος
Στο πατρικό του σπίτι βρίσκεται ο Β. Ξηρός μετά την αποφυλάκισή του την περασμένη Τετάρτη ?Διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα στον Γιωτόπουλο ο Β. Τζωρτζάτος
Για την υπόθεση της "17Ν" δικάστηκαν συνολικά 20 άτομα. Αθωώθηκαν 5 και καταδικάστηκαν 15. Από αυτούς (εκτός από τους 6 ισοβίτες, καθώς και τους Τέλιο και Τσελέντη που παραμένουν έγκλειστοι), οι υπόλοιποι επτά έχουν αποφυλακιστεί συμπληρώνοντας τις ευεργετικές διατάξεις τους νόμου (έκτιση 3/5 της ποινής, ημερομίσθια, έλλειψη πειθαρχικών παραπτωμάτων κ.λπ.). Οι επτά που έχουν αφήσει πίσω το παρελθόν και προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους είναι οι: Θωμάς Σερίφης, Σωτ. Κονδύλης, Δ. Γεωργιάδης, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Κώστας Καρατσώλης και Βασιλης Ξηρός. Ο Σωτήρης Κονδύλης (11 χρόνια), που αποφυλακίστηκε στις 11/7/2007, εργάζεται σε επιχείρηση ιδιωτικού τομέα. Ο Θωμάς Σερίφης (8 χρόνια) έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει παιδί. Ο Κ. Καρατσώλης (17 χρόνια) κατά διαστήματα έχει εργαστεί ως κηπουρός και σε κτηματομεσιτικό γραφείο. Ο Νίκος Παπαναστασίου (8 χρόνια) εργάζεται ως κεραμοποιός σε επιχείρηση με τη γυναίκα του. Ο Παύλος Σερίφης (8 χρόνια) έχει πολλά προβλήματα υγείας και ζει ήσυχη ζωή με την οικογένειά του, ενώ ο Δ. Γεωργιάδης (8 χρόνια) ζει στην Καλαμαριά εργαζόμενος στην οικογενειακή επιχείρηση (έπιπλα), διατηρώντας πάντα την αγάπη του για τη μουσική. Ο 39χρονος πλέον Βασίλης Ξηρός (25 έτη) αποφυλακίστηκε την περασμένη Τετάρτη από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας της Χαλκιδικής και ήδη βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι.
Οι βαρυποινίτες
Διαβάζει ο Γιωτόπουλος, μαγειρεύει ο Τζωρτζάτος
Αδειάζει η «γιάφκα του Κορυδαλλού»
Από τους βαρυποινίτες που παραμένουν στη φυλακή: Ο Αλεξ. Γιωτόπουλος (17 ισόβιες) διαβάζει, κυρίως Μαθηματικά, και εξακολουθεί να μιλά για "προαποφασισμένη καταδίκη". Ο Δημ. Κουφοντίνας (11 ισόβιες) παραμένει αφοσιωμένος στον γιο του -που είναι τριτοετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο- και στη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου (που έχει αθωωθεί για την υπόθεση) και η οποία εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Β. Τζωρτζάτος (4 ισόβιες) διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα με τον Αλ. Γιωτόπουλο. Ο Σάββας Ξηρός (5 ισόβιες) νοσηλεύεται για τα προβλήματα της υγείας του στο νοσοκομείο κρατουμένων. Ο Χριστόδουλος Ξηρός (έξι ισόβιες) έχει μεταφερθεί (από τον αρχικό χώρο φύλαξης) στην Ε' πτέρυγα, καθώς επικαλείται αλλεργίες κ.λπ. Ο Ηρακλής Κωστάρης εκτίει ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια. Εργάζεται πλέον και αυτός στην Κ.Α.Ι.Φ. Ηδη έχει λάβει πενθήμερες άδειες και επισκέπτεται την οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ