Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε αρχαιολογικά έργα



Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. συνεχίζει να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία καθυστερώντας συστηματικά την πληρωμή των εργαζομένων του στα τεχνικά έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.    
Στην εποχή που κύρια επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων έργων και των κατασκευαστών, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα δεινά, ενώ οι αρχαιότητες που εντοπίζονται σε τεχνικά έργα θεωρούνται εμπόδιο στην τεχνοκρατική ανάπτυξη. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις έντονες πιέσεις για επίσπευση των εργασιών, αλλά και τον εργασιακό τους αποκλεισμό με τον περιορισμό του 24μήνου, καθώς και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από τον εργοδότη τους, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Μετά από την υπόθεση των απλήρωτων εργαζομένων, αρχαιολόγων, εργατοτεχνιτών και άλλων συναδέλφων, στα έργα οδοποιίας Λεύκτρων-Σπάρτης, της Ολυμπίας οδού και της Παραϊόνιας οδού, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με αυτεπιστασία ως συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟΤ και παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, δεχτήκαμε καταγγελία κάποιων από τους εργαζομένους στα έργα οδοποιίας στην Φθιώτιδα, για αντίστοιχες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Οι 45 εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες στην ΠΑΘΕ είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, που έληξε με την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ παραμένουν πάλι σχεδόν 2 μήνες απλήρωτοι. Οι 32 εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες της οδού Ε65 παραμένουν σχεδόν 3 μήνες απλήρωτοι από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. και προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα μεγάλα τεχνικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Στα έργα οδοποιίας της Ιόνιας Οδού οι 150 εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές εργασίες παραμένουν 3 μήνες απλήρωτοι, όπως και στο έργο οδοποιίας Πείρου - Παραπείρου, όπου το αρχαιολογικό προσωπικό δεν έχει πληρωθεί εδώ και 4 μήνες. Οι 10 εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ στην Αχαΐα παραμένουν 1 μήνα απλήρωτοι. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονται και από εργαζομένους σε αρχαιολογικές εργασίες σε έργα οδοποιίας στην Βόρεια Ελλάδα.  Οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων σε αρχαιολογικές εργασίες είναι φαινόμενο γενικευμένο αλλά και διαχρονικό, καθώς το 2009 οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα της Ιόνιας οδού έμειναν απλήρωτοι 7μηνες.
Με την εφαρμογή των όρων του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΥΠ.ΠΟ.Τ. και ΥΠ. Υποδομών», οι αρχαιολογικές εργασίες στα μεγάλα τεχνικά έργα διενεργούνται με αυτεπιστασία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο και προσλαμβάνει το απαραίτητο για τις αρχαιολογικές εργασίες προσωπικό, ενώ τα έξοδα για όλες τις αρχαιολογικές εργασίες επιβαρύνουν τον κύριο του έργου, όπως προβλέπει και ο Αρχαιολογικός Νόμος (Ν.3028/2002). Μάλιστα, στις αποφάσεις πρόσληψης των εργαζομένων, αναφέρεται πως η πρόσληψη γίνεται σύμφωνα με τις «υπάρχουσες πιστώσεις» ή την «απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης» και πως η μισθοδοσία βαρύνει τις πιστώσεις του κάθε έργου. Από όποια πηγή όμως και να προέρχονται οι πόροι, πραγματικός εργοδότης των εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα όμως με την εργατική νομοθεσία, «ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει το μισθό σε τακτικά χρονικά διαστήματα». Τυχόν καθυστερήσεις των πληρωμών από τους κυρίους των έργων, δε σημαίνει ότι θα καθυστερούν και οι πληρωμές των εργαζομένων. Όπως και στην περίπτωση των ιδιωτών εργοδοτών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υποχρεούται να καλύπτει από δικούς του πόρους τα έξοδα μισθοδοσίας των υπάλληλων του, όταν αναλαμβάνει να εκτελέσει αρχαιολογικές εργασίες σε δημόσιο τεχνικό έργο με αυτεπιστασία, ανεξάρτητα από το πότε θα εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο πραγματικός εργοδότης, σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οφείλει να βρει τα χρήματα για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων με κάθε τρόπο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους που εργάζονται σε μεγάλα τεχνικά έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και να πληρώσει άμεσα τους οφειλόμενους μισθούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Κουτής Παναγιώτης                                        Τριανταφυλλίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ