Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πότε θα βγει η Ελλάδα από το τούνελ;


Ποια χρονιά αναμένεται να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές η χώρα μας

Picture 0 for Πότε θα βγει η Ελλάδα από το τούνελ;
Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το χειρισμό του ελληνικού χρέους όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Κι αναζητούν απάντηση στο συγκεκριμένο κρίσιμο από κάθε άποψη ερώτημα, καθώς θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για το τέλος του 2013. Ωστόσο, θεωρείται μάλλον αισιόδοξη. Η πιο σωστή απάντηση είναι αυτή που κάνει λόγο για το 2014. Τουλάχιστον αυτός δείχνει να είναι ο στόχος που έχει θέσει σε πιο ρεαλιστική βάση αυτή τη φορά η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κάλυψη που παρέχεται στην Ελλάδα είναι η εξής: Με βάση τα λεφτά από το α' και το β' πακέτο βοήθειας, μπορεί να παραμένει σε προστατευμένο πλαίσιο έως και το τέλος του 2019. Θα θεωρούνταν όμως πολύ μεγάλη αποτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα της διάσωσης της χώρας, αν εξαντλούσε αυτό το χρονικό όριο.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε φιλόδοξη πρόβλεψη, μόνο κακό θα μπορούσε να προκαλέσει αν δεν επιτυγχάνονταν. Γι αυτό κι επιλέγεται η μέση λύση. Αυτή δηλαδή που υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ στο οποίο έχει μπει κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ