Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Kύπρος:2,4 δισ. η ζημιά από την έκρηξη



Σε μεγάλες ανατροπές στο οικονομικό οικοδόμημα της Κύπρου ενδέχεται να οδηγήσει η πρόσφατη έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού, καθώς, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας CreditSuisse, η ζημιά στις υποδομές εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που θα έχει αρνητική επίδραση κατά 13,8% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας, που δημοσιεύτηκε στην...
εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επισημαίνεται ότι οι αναλυτές άρχισαν ήδη να παρακολουθούν και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον της Κύπρου και πως στο βάθος βλέπουν επιδράσεις και στις τράπεζες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμα ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας δεν έχει ακόμα κριθεί ασφαλής ώστε να έχουν μια σωστή αποτίμηση των ζημιών, η οποία από τις φωτογραφίες φαίνεται σημαντική».

Επιπτώσεις
Στην έκθεση αναφέρεται ότι αν και είναι δύσκολο να ποσοστικοποιηθούν προς το παρόν οι επιπτώσεις, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία και ως εκ τούτου θα επηρεάσει τα έσοδα των τραπεζών. Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο σχετικό χαμηλό 62%, αλλά, όπως σημειώνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες περίπου 100 μονάδες βάσης. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές κατά πόσο αυτό οφείλεται από τις επιδράσεις της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος ή από την έκρηξη στη ναυτική βάση.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι επιδράσεις από την έκρηξη θα αυξήσουν το ετήσιο έλλειμμα κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι διακοπές ρεύματος είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες. Η Credit-Suisse εκτιμά, επίσης, ότι το κόστος για την κατασκευή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 8,6% του ΑΕΠ, ποσό που θα μειωθεί στα 900 εκατ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ, μετά την καταβολή της ασφαλιστικής κάλυψης.
Η ανέγερση
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ, όπως γίνεται συνήθως μετά τις καταστροφές, επισημαίνοντας πως το ΑΕΠ περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί σε αυτό.

Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής που καταστράφηκε είχε το φθηνότερο κόστος παραγωγής στη χώρα.

Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη από τα γεγονότα στην Κύπρο είναι ελάχιστος, επισημαίνει το Τμήμα Ανάλυσης της CreditSuisse και εστιάζει το κέντρο βάρους στις εγχώριες οικονομικές συνέπειες, αφού -όπως σημειώνεται- «η κυπριακή οικονομία και το σύνολο των ζημιών είναι πολύ μικρό για να προκαλέσουν οποιοδήποτε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία».

/greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ