Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Έργα του μουσείου των Δελφών ταξιδεύουν στη Μασσαλία


Έργα του μουσείου των Δελφών ταξιδεύουν στη Μασσαλία
permisospress.blogspot.com/

Έκθεση που προβάλλει τον αρχαίο ελληνικού πολιτισμό

Δεκαέξι αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών θα μεταφερθούν, με έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στη Μασσαλία στα πλαίσια της έκθεσης «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 στη Μασσαλία, στο παρεκκλήσι της Vieille Charite.

Ανάμεσα στα 16 έργα θα είναι και πέντε που χαρακτηρίζονται ως «αμετακίνητα». Αμετακίνητα είναι τα πολύτιμα αντικείμενα των μουσείων που είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων.

Ωστόσο, πέντε από αυτά, τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία, καθώς η κατάστασή τους δεν εμπνέει κάποιον κίνδυνο.

Η έκθεση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013», θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στους Δελφούς, η δεύτερη στο Θησαυρό των Μασσαλιωτών, στην οποία θα παρουσιαστεί σε μορφή ολογράμματος και το κτίριο του Θησαυρού, και η τρίτη στο έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.

Οι Θησαυροί ήταν μικρά κτίρια, που αναγείρονταν κοντά στα ιερά, συνήθως για να στεγάσουν τα αφιερώματα των πόλεων. Οι πιο σημαντικοί έχουν βρεθεί στην Ολυμπία και στους Δελφούς. Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών συνδύαζε στοιχεία ιωνικά και δωρικά με κιονόκρανα αιγυπτιακής έμπνευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ