Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Στο «κόκκινο» ΙΚΑ και ΟΑΕΕ



Έκτακτη επιχορήγηση ζητούν τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ, εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων λόγω της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας.
Συγκριμένα το ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων των Αύγουστο αναμένεται να καταφύγει σε πρόσθετο δανεισμό 400 εκατ. ευρώ, βάση σχεδίου έκτακτης ανάγκης.  Σύμφωνα με το σχέδιο το ταμείο αναμένεται να βάλει έως ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να λάβει μετρητά μέσω repos 70 ημερών, από τράπεζες οι οποίες αναμένεται να επιλεγούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία».
Σε δεύτερη φάση αναμένεται να δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ. Τα δύο αναμένεται να είναι έντοκα και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών, από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον το ΙΚΑ , αν και έχει ήδη απορροφήσει το 100% της φετινής κρατικής επιχορήγησης, αναμένεται να αιτηθεί για επιπλέον κρατική ενίσχυση.
Αλλά στο κόκκινο εμφανίζεται και ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 360 εκατ . Ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά 740 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011.
Ο ΟΑΕΕ οφείλει ακόμα 185 εκατ. ευρώ σε παρόχους υγείας και 255,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ , ενώ το συνολικό ταμειακό άνοιγμα του φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι διοικήσεις και των δύο ταμείων ελπίζουν να αυξήσουν τα έσοδα τους από την είσπραξη συσσωρευμένων οφειλών (6,2 δις. ευρώ είναι οι οφειλές στο ΙΚΑ και 3,7 δις. ευρώ στον ΟΑΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ