Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Με αποδόσεις η σαιζόν για τους έλληνες σιτοκαλλιεργητές


Σε μια καλή χρονιά, δείχνει να εξελίσσεται η φετινή για τους Έλληνες σιτοκαλλιεργητές, με τις τιμές για το σκληρό σιτάρι να παραμένουν σταθερά εδώ και δύο μήνες πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό (σχεδόν διπλάσιες από την τιμή εκκίνησης της περασμένης χρονιάς) και με το μαλακό σιτάρι να παρακολουθεί, έστω και από κάποια απόσταση (3-4 λεπτά χαμηλότερα) την εξέλιξη της αγοράς.
Σε μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου, με τα διεθνή αποθέματα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αποφεύχθηκαν οι υπερβολές του 2008 (όταν η τιμή παραγωγού στο σκληρό είχε φθάσει και τα 34 λεπτά το κιλό) γεγονός που αποτελεί θετική παράμετρο για τις συνθήκες στην αγορά και προοιωνίζεται διαμόρφωση των τιμών σε ένα επίπεδο που θα ικανοποιεί μακροπρόθεσμα και τον παραγωγό.
Άλλωστε, οι παραπάνω τιμές παραγωγού, αν και υψηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, (εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το 2008) δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς και δεν αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές στην κατανάλωση.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του ψωμιού, οι μύλοι και οι φούρνοι, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχουν αναπροσαρμόσει τα κοστολόγια, όπως και τα τιμολόγιά τους, αγοράζοντας το μαλακό σιτάρι κοντά στα σημερινά επίπεδα. Ανάλογη προσαρμογή έχει γίνει και από τις βιομηχανίες ζυμαρικών που έχουν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή τους το σκληρό σιτάρι.
Διευκρινίζεται ότι τον περασμένο χρόνο (καλοκαίρι 2010) οι περισσότεροι σιτοκαλλιεργητές δεν πρόλαβαν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών στα σιτηρά (ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου), ωστόσο, η αγορά κατάφερε να ενσωματώσει με διάφορους τρόπους την εκρηκτική, τότε, άνοδο των τιμών.
Η παραγωγή
Στο μεταξύ σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία του επενδυτικού ομίλου StrategieGrains -που αποτελεί βαρόμετρο για τις αγορές- η παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η σοδειά της φετινής καλλιεργητικής περιόδου αναμένεται να φτάσει τους 282,3 εκατ. τόνους, έναντι 275,3 εκατ. τόνων πέρσι.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η παραγωγή του μαλακού σιταριού αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 2%.
Για το λόγο αυτό, παρατηρείται μια σταθεροποίηση των τιμών στα 223-228 ευρώ ο τόνος στην αγορά της Μπολόνια, ενώ στο χρηματιστήριο στο Παρίσι οι τιμές διαμορφώνονται ελαφρά χαμηλότερα στα 197 ευρώ ο τόνος. Η παραγωγή του σκληρού σιταριού αναμένεται μειωμένη κατά 11% γεγονός που διατηρεί τις τιμές σταθερά στα υψηλά επίπεδα των 295-300 ευρώ ο τόνος.
Μειωμένη θα είναι όμως και η εγχώρια παραγωγή σκληρού σιταριού, αφού όπως υπολογίζεται δεν θα διαμορφωθεί, όπως προβλεπόταν αρχικά, στους 1.050.000 τόνους, αλλά θα περιοριστεί στους 800.000 τόνους, μειωμένη κατά 11% έως 17%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.
Η παραγωγή του κριθαριού υπολογίζεται πως θα είναι ίδια με πέρυσι, ωστόσο η έλλειψη βυνοποιήσιμου κριθαριού έχει οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα των 274 ευρώ ο τόνος. Όσον αφορά το καλαμπόκι η παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 9%, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται στα 266-267 ευρώ ο τόνος.
Κατανάλωση
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών της IGC, τον τελευταίο ένα μήνα η κατανάλωση σιταριού αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6 εκατ. τόνους, αύξηση που αποδίδεται στην κτηνοτροφή.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 859 εκατ. τόνων, ωστόσο η κατανάλωση θα είναι ακόμα υψηλότερη φτάνοντας τους 863 εκατ. τόνους. Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο αναμένεται να μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα κατά 4 εκατ. τόνους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 22 εκατ. τόνους, γεγονός που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αρκεί για να σταθεροποιηθεί η τιμή του καλαμποκιού τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα των 24 λεπτών το κιλό.
www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ