Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επτά μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Οι  επτά μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Aπό την κόλαση στον «παράδεισο» (σχεδόν) βρέθηκε για λίγα 24ωρα (το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα), η χώρα όταν για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι εταίροι μας, κυρίως οι Γερμανοί φλέρταραν ανοιχτά με την ιδέα να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε.
Αν μάλιστα δεν είχε μεσολαβήσει το περίφημο τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα την Δευτέρα στην καγκελάριο Μέρκελ και δεν είχαν αντιδράσει δυναμικά οι γαλλικές τράπεζες που είναι φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα, ενδεχομένως η Ελλάδα θα είχε μπει σε μια τροχιά περίπου ανεξέλεγκτη σε συνέπειες.
Την τροχιά αυτή προς το άγνωστο την περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο του «Σχεδίου Β» που το είχαν επεξεργαστεί οι εμπειρογνώμονες του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών μετά από εντολή του Σόιμπλε.
Το γερμανικό «Σχέδιο Β» περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση «ελληνικού ζητήματος». Είτε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την μεταφορά των κονδυλίων του ευρωπαϊκού(EFSF) ταμείου στήριξης προς τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για να αντιμετωπίσουν την χασούρα από μια πτώχευση της Ελλάδος. Είτε, την συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος με παραμονή όμως στο ευρώ, που θα συνοδεύεται από ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον 50% και μεταφορά κονδυλίων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να αντέξουν τους κραδασμούς από ένα "hair cut." Το πρώτο σενάριο ισοδυναμεί-για ευνόητους λόγους- με εφιάλτη, το δεύτερο μοιάζει «ειδυλλιακό», αφού η χώρα, παρά την χρεοκοπία θα διασφαλίσει την λειτουργία της.
Το τηλεφώνημα Σόιμπλε στον Ρεν
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή το πρωί (και ενώ ο πρωθυπουργός και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ), όταν ο Σόιμπλε τηλεφώνησε στον 'Ολι Ρέν ενημερώνοντας τον, ότι «η κυβέρνηση Μέρκελ είχε αποφασίσει να ενεργοποιήσει το Σχέδιο Β». Εμφανώς οργισμένος και αηδιασμένος -όπως λέει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών- «από την κοροϊδία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αποδέχεται και νομοθετεί τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν τις εφαρμόζει στην πράξη», ο Her Σόιμπλε εξήγησε στον συνομιλητή του ότι «οι Έλληνες επινόησαν τώρα την πολιτική διαπραγμάτευση για να αναβάλουν και πάλι τις αλλαγές»! «Αυτό το αστείο», φέρεται να είπε ο Σόιμπλε στον Ρεν, «δεν μπορεί να συνεχιστεί! Ας αναλάβουν στην Αθήνα τις ευθύνες τους και εμείς τις δικές μας. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα χωρίς την Ελλάδα. Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την Ευρώπη, την κυβέρνηση μου και να εξοργίσουν το εκλογικό σώμα της Γερμανίας».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Όλι Ρεν και αφού κινητοποίησε το γραφείο του, επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, του εξήγησε την πρόθεση των Γερμανών εξηγώντας του αναλυτικά την κρισιμότητα της κατάστασης. Του ανέφερε τις δύο εκδοχές του γερμανικού σχεδίου Β καθώς και τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή τους. Λέγεται ότι του μετέφερε και την οργή των Γερμανών. Στην Θεσσαλονίκη σήμανε αμέσως συναγερμός. Ακολούθησε μια πρώτη σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός, ο Ε. Βενιζέλος και ορισμένοι στενοί τους συνεργάτες και αποφασίστηκε να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ για να δεσμευτεί προσωπικά ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν κατά γράμμα, της επεσήμανε μάλιστα ότι σε λίγες ώρες θα ανακοίνωναν την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα, ένα μέτρο που θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο 5,2 δις ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, ώστε να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος, χωρίς να υπολογισθεί το πολιτικό κόστος. Πριν κλείσει την ενημέρωσε ότι σε λίγο θα καλούσε στο τηλέφωνο ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος Σόιμπλε για να του εξηγήσει λεπτομερώς τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Λέγεται ότι το τηλεφώνημα Βενιζέλου-Σόιμπλε έγινε σε (σχεδόν) δραματικούς τόνους. Αποφασιστικός και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξήγησε ωμά στον Έλληνα ομόλογο του, ότι τα ψέματα είχαν τελειώσει επιμένοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Του εξήγησε ότι εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει από μόνη της και δεν συνυπολογίζει τις συνέπειες που προκαλεί στο ευρώ η διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας. Στο θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης ήταν απόλυτος και ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι προϋπόθεση για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι να εγκαταλείψει η Αθήνα το «επιχείρημα» της επαναδιαπραγμάτευσης με «δήθεν» πολιτικούς όρους.
Εξίσου σαφής φαίνεται ότι ήταν και ο Έλληνας υπουργός. Παραδέχτηκες τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις, ωστόσο επικαλέστηκε τον ασφυκτικό κλοιό των πιέσεων από την αντιπολίτευση και την κοινωνία που δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την βίαιη προσαρμογή της σε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και ζήτησε μια σύντομη παράταση χρόνου για να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της! Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός οικονομικών το τηλέφωνο, πέρα από την κρισιμότητα της κατάστασης, διαισθάνθηκε ότι ίσως υπήρχε ακόμα μια αχνή ελπίδα. Με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα ήταν συνεπής!
Το δραματικό υπουργικό συμβούλιο
Λίγες ώρες αργότερα και αφού ο πρωθυπουργός, ο υπουργός των οικονομικών και οι συνεργάτες τους έκαναν μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης συνεκάλεσαν το υπουργικό συμβούλιο. Ήδη τα διεθνή πρακτορεία κατέγραφαν την ξαφνική μεταστροφή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος μεταφέροντας το βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της αλλά και την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να εγκαταλείψουν οι δανειστές μας την Ελλάδα στη τύχη της.
Το υπουργικό συμβούλιο έγινε σε δραματικούς τόνους ειδικά όταν ο Βενιζέλος μετέφερε στους συναδέλφους του, το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Σόιμπλε. Ξεκαθάρισε στους υπουργούς ότι τα πράγματα ήταν οριακά πλέον και επέμεινε στην αναγκαιότητα να υλοποιήσει η χώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση τις υποχρεώσεις της. «σε διαφορετική περίπτωση», είπε ο υπουργός οικονομικών, «όλα είναι πιθανά. Ακόμα και να μην πάρουμε την έκτη δόση όποτε θα πάμε σε στάση πληρωμών και πιθανότητα θα πάμε σε χρεοκοπία με ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επιστροφή της δραχμής. Μίλησε μάλιστα και για το ιστορικό καθήκον να διασωθεί η χώρα ακόμα και αν ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν μικροκομματικά απέναντι στην σωτηρία της χώρας. «Το κλίμα», πρόσθεσε, «είναι ασφυκτικό και όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και τα χειρότερα»!
Ενημέρωσε στους υπουργούς ότι πριν την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού θα ανακοίνωνε το πρώτο μέτρο, την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα ώστε να στείλει το μήνυμα στους εταίρους μας. Αποφασίστηκε επίσης να δρομολογηθεί η εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις στον δημόσιο τομέα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διαφανεί η πολιτική θέληση για τις αλλαγές, κάτι που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από τους δανειστές μας! Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ακόμα και κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αντιδρούν με τρόπο αναχρονιστικό στην διαχείριση των προβλημάτων της χώρας, άρχισαν να αισθάνονται την πίεση των γεγονότων.
Το τηλεφώνημα Ομπαμα στην Μέρκελ
Τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρας (λόγω της διαφοράς ώρας) τα νέα έφταναν στην άλλη άκρη του ατλαντικού. Ο υπουργός οικονομικών. Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και για την θέληση να τελειώνουν με τον ένα ή με τον άλλο με την «ελληνική εξαίρεση». Οι Αμερικανοί αν και συμφωνούν με την Γερμανία ότι «η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές», έχουν ωστόσο μια πιο ίσως συνολική αντιμετώπιση του χρέους των ευρωπαϊκών χώρων, θεωρώντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά θα αποσταθεροποιηθεί την ευρωζώνη με κίνδυνο η κρίση –η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ-να επιστρέψει και πάλι εκεί!
Η αμερικανική διοίκηση δεν θέλει ούτε να ακούει για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που έχει αποσταθεροποιηθεί ο αραβικός κόσμος μετά την αραβική άνοιξη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με την Ευρώπη αποδυναμωμένη και τον Αραβικό κόσμο στην αβεβαιότητα όλα μπορούν να συμβούν. Θεωρούν ακόμα ότι η Τουρκία που φαίνεται να διεκδικεί ένα ισχυρό και αναβαθμισμένο ρόλο στα παλιά όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα και μια μελλοντική απειλή για την αμερικανική γεωπολιτική κυριαρχία σε μια περιοχή με σχεδόν ανεξάντλητα πετρελαϊκά κοιτάσματα και όπως φαίνεται ανυπολόγιστα υποθαλάσσια αποθέματα σε φυσικό αέριο. Αρα θέλουν την Ελλάδα ισχυρή και εντός της Ευρωζώνης ώστε σε συνεργασία με το Ισραήλ, να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα είδους αντίβαρου στις φιλοδοξίες της Τουρκίας. Λίγο αργότερα οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι στο συμβούλιο του eurogroup την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία θα συμμετειχε για πρώτη φορά ο υπουργός οικονομικών της Αμερικής για να εξηγήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τον κίνδυνο που απειλεί την δυτική οικονομία εξ αιτίας των λαθών της Ευρώπης στην διαχείριση του χρέους της.
Την Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ επισημαίνοντας τα παραπάνω, επιμένοντας σε μια συνολική αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους, προειδοποιώντας την ταυτόχρονα ότι μια ενδεχομένη αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμπαρέσυρε μοιραία την Ισπανία και την Ιταλία σε κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Λέγεται ότι άφησε να εννοηθεί ότι σε καμία περίπτωση η ΗΠΑ δεν μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα εκτός ευρώ και χρεοκοπημένη-την οποία η Ουσινγκτον θεωρεί επιπλέον και μια χώρα κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας για τα συμφέροντα της.
Ο καλός θεός της Ελλάδος, όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος εκτός από τον Ομπαμα, βρήκε και ένα άλλο σύμμαχο εκείνη την δραματική Δευτέρα: Τις γαλλικές τράπεζες που έχουν -σε ομόλογα- ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους Και έχοντας κάνει τους λογαριασμούς τους αντιλαμβάνονταν ότι δύσκολα θα άντεχαν μια απρόβλεπτη εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα ακόμα και στην χρεοκοπία. Η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ και των γαλλικών τραπεζών μέσω του προέδρου Σαρκοζί άρχισε να αποκλιμακώνει την κρίση. Αμέσως μετά το τηλεφώνημα η Μέρκελ παραδέχτηκε δημόσια ότι «η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις' προσθέτοντας σε πρώτο πρόσωπο ότι «δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Στην Αθήνα ανάπνευσαν βαθιά αλλά συνειδητοποιούσαν ότι τα δύσκολα μόλις αρχίζουν αφού έτσι ή αλλιώς θα είναι η τελευταία ευκαιρία...!

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ