Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται η τρόικα την επόμενη εβδομάδα - Ποια σκληρά μέτρα συζητήθηκαν



Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ. 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και διήρκησε περίπου δύο ώρες, στις διαπραγματεύσεις «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος».

Οι σχετικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, για να παραστεί στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ.
Τα μέτρα που συμφώνησαν οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη το μεσημέρι, μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:
«Συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.
Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε  άλλα μέτρα συζητήθηκαν :
-Η μείωση των θέσεων εργασίας κατά 150.000 την επόμενη τριετία μέσω συντάξεων, εφεδρείας και απολύσεων ενώ η Τρόικα συστήνει περικοπές θέσεων εργασίας και στο στενό δημόσιο τομέα. Σε πρώτη φάση η τρόικα ζητά τις απολύσεις τουλάχιστον 50.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-Οι απολύσεις θα αφορούν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ περιλαμβάνεται και η κατάργηση οργανικών θέσεων.
-Μείωση των μισθών κατά 15%-20%, πέραν του ενιαίου μισθολογίου.
-Δραστική περικοπή αναμένεται και στις συντάξεις με το «ψαλίδι» στις επικουρικές να φτάνει το 50%.
-Αυξάνεται ο κλιμακωτός φόρος τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ
-Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η καθυστέρηση ενός μηνός στην καταβολή της επόμενης σύνταξης
-Μέχρι και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόταν η νέα μείωση του αφορολογήτου, όπως και η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
- Μείωση αφορολογήτου για μισθοσυντήρητους και επιτηδευματίες στις 4.000 ευρώ αντί για 8.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ