Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σε κλοιό πιέσεων το βαμβάκι, σε πανικό οι παραγωγοί





Image
permisospress.blogspot.com/
Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το βαμβάκι, με τα εκκοκκιστήρια ένα μετά το άλλο να προσαρμόζουν σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμή παραλαβής του σύσπορου. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγα 24ωρα το προϊόν έχει χάσει διαδοχικά τα επίπεδα αγοράς στα  53, 51, 49 λεπτά το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει  πλέον ακόμη και τα 47 λεπτά το κιλό.
Είναι σαφές ότι την εξέλιξη αυτή διευκολύνεται κατά κάποιο τρόπο από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, ενισχύεται όμως και από το γεγονός ότι οι εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες παραλαβές με ανοιχτές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή ένας μεγάλος όγκος παραγωγής βρίσκεται εκτεθειμένες σε υποτυπώδεις αποθηκευτικούς χώρους και θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί. 
Στα 97,10 σεντς ανά λίμπρα βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα (24 ) Οκτωβρίου) και στα 106,9 σεντς ανά λίμπρα στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ.  Αυτό αντιστοιχεί σε τιμή 1,54 λεπτά το κιλό για το εκκοκκισμένο και στα 51 λεπτά για το σύσπορο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διεθνή αγορά, για την ώρα δεν υπάρχει ζήτηση. Οι Τούρκοι δεν δραστηριοποιούνται σχεδόν καθόλου φέτος, ενώ μόνο από πλευράς Κίνας υπάρχει κάποια ζήτηση.    Οι αναλύσεις των αγορών λένε πως αν η αγορά πέσει στα 90 σεντς, θα αγοράσουν τα κλωστήρια και θα συγκρατηθούν τα χρηματιστήρια. Για παραδόσεις μετά τον Δεκέμβρη οι εκκοκκιστές ζητούν 101 σεντς, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπορικούς οίκους.
 
Η περασμένη εβδομάδα
Χωρίς αλλαγές στα θεμελιώδη του βαμβακιού και με τις βροχές να πηγαίνουν πίσω τις παραλαβές σύσπορου, στασιμότητα σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στις πωλήσεις του εκκοκκισμένου. Την ίδια ώρα και χρηματιστηριακά οι τιμές κινούνται σε χαμηλό εύρος, με μικρό τζίρο και το δολάριο να αποτελεί τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της πορείας των τιμών τόσο για το βαμβάκι όσο και για άλλα εμπορεύματα. Αυτό το κλίμα έδωσε το περιθώριο και στις μεγάλες εκκοκκιστικές μονάδες να διαμορφώσουν την τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα, στα 53 λεπτά το κιλό.
Αρκετοί ήταν οι έμποροι που αυτή την εβδομάδα αγόρασαν σύσπορο βαμβάκι μόλις οι τιμές έφτασαν στα 100 σεντς ανά λίμπρα, ενώ κάποιοι εκκοκκιστές έριξαν το βάρος στην εμπορία εκκοκκισμένου αγοράζοντας από μικρότερες επιχειρήσεις σε ελκυστικές τιμές με γρήγορες φορτώσεις και πληρωμή. Το ενθαρρυντικό πάντως για την ώρα είναι πως μόλις οι τιμές πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου, είτε τα κλωστήρια είτε οι κερδοσκόποι επαναδραστηριοποιούνται, προχωρούν σε αγορές και επαναφέρουν τις τιμές στα 100 σεντς ανά λίμπρα.
Η ΕΑΣ Τρικάλων εξακολουθεί να παραλαμβάνει βαμβάκι στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζει ο βαμβακόσπορος, του οποίου η τιμή διαμορφώνεται στα 20 λεπτά το κιλό.
Πάντως, η «μάχη του βαμβακιού» αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς το 50% της συλλεχθείσας παραγωγής βρίσκεται για την ώρα στις αποθήκες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η φετινή εκκοκκιστική περίοδος θα τραβήξει σε μάκρος, όσο τα εκκοκκιστήρια το επόμενο χρονικό διάστημα ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς.
Σε πρώτη φάση, οι αναλυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για τις τιμές, δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια είναι πολύ υποτονικές. Υπάρχουν προβλέψεις για επιστροφή σε πιο «ήρεμες» μέρες, όπως στην προηγούμενη σεζόν που η μεταβλητότητα δεν ήταν τόσο έντονη. Οι τιμές Δεκεμβρίου από τα υψηλά του εξαμήνου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 45 σεντς/λίμπρα (ή αλλιώς κατά 0,72 ευρώ/κιλό με βάση την τρέχουσα ισοτιμία).
Πάντως, έμποροι και εκκοκκιστές εκφράζουν φόβους ότι οι τιμές στο σύσπορο είναι αρκετά υψηλές, με έκδηλη την πιθανότητα να εγκλωβιστούν κάποιοι εκκοκκιστές αν η αγορά διορθώσει κι άλλο.
Τέλος, όσον αφορά τον σπόρο, ο νωπός πωλείται στα 16-17 λεπτά το κιλό, ενώ ο αντίστοιχος ξηραντήριου κυμαίνεται στα 19 λεπτά το κιλό.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ