Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το Viotiashop στον Υψηλάντη



Το χωριό Υψηλάντης Βοιωτίας διοικητικά αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα, Δήμου Αλιάρτου. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μ. στο 100ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού μεταξύ Αλιάρτου και Λιβαδειάς. Στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2001 μετρήθηκαν περίπου 500 κάτοικοι. Στα χειρόγραφα του Οσίου Λουκά αναφέρεται ως «΄Ρασταμίτις» , ενώ στην κατά τον Σοφιανό βιογραφία του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνέσης ως Βρασταμίτζα.
Μετά την επανάσταση αναφέρεται στα κρατικά έγγραφα ως Βρασταμίτες. (βραστά=ταραγμένα σεισμοπαθή) αλλά και («ράστα» = κράσης, κράμα). Τα σημερινά όρια του Υψηλάντη αφορίζονται ανατολικά από εκείνα του χωριού, που μετονομάστηκε από τις ελληνικές αρχές Σιάχου σε Πέτρα. Δυτικά χωρίζεται από την προς την Κωπαΐδα προέκταση του Τιλφώσσιου Ελικώνα, τον ιστορικό βράχο της Πέτρας.
Αυτός ο χαμηλός επιμήκης λόφος ξεκινάει από την Ελικώνια Κορώνεια και στα δυτικά του υπάρχει η απόκρημνη «ακρόπολη» (875 μ.) όπου βρίσκεται η Παλαιοθήβα και βόρεια καταλήγει σε ακόμη μια απόκρημνη κορυφή (288μ.) που υπερίσταται του κάμπου κι άλλοτε λίμνης Κωπαΐδας,τον ιστορικό βράχο της Πέτρας. Νότια, ο χώρος του Υψηλάντη χωρίζεται με τις κορυφές του βουνού Τιλφώσσιο από την Ευαγγελίστρια. Το όρος Τιλφώσσιο στην πλευρά του χωριού Υψηλάντη παρουσιάζει κατακρήμνιση σαν από γεωλογικό ρήγμα που γίνεται κάθετη σαν τοίχος στην κορυφή πάνω από το χωριό Πέτρα. Αυτό το επίμηκες βουνό (μέγιστο ύψος 890 μ.) που αρχίζει από το όριο του χωριού Κορώνεια μέχρι το χωριό Πέτρα. Σε αυτό το γεωφυσικό περιβάλλον το χωριό Υψηλάντης περιλαμβάνει: απόκρημνες βουνοκορφές, ήπια πλαγιά, λόφοι, κάμπος (παλιότερα λίμνη με ποικιλία πανίδας και χλωρίδας).
Το χωριό βρίσκεται στην πιο όμορφη τοποθεσία της περιοχής, πρέπει όμως να είναι το πιο αδικημένο σε ανάπτυξη σύγχρονης υποδομής, έχει πολλά να δείξει και να εξιστορήσει, αλλά και κρύβει ακόμη περισσότερα απ’ τα γεγονότα των αιώνων που πέρασαν.

Ο Πύργος Ανατολικά, σκαρφαλωμένος στη βατή πλαγιά του Τιλφώσσιου βρίσκεται ο Πύργος. Ο Πύργος – Βίγλα και μέσο αρχαίων τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιήθηκε κατά το Μεσαίωνα και ως κατοικία – παλάτι κάποιων φραγκοσταυροφόρων.
Είναι χτισμένος με ογκώδεις σωστά πελεκημένους λίθους , που κρύβουν ενδιαφέροντα γεωλογικά μυστικά του υπεδάφους της γης χώρας των Εκτήνων. Η ανατολική όψη του Πύργου είναι κατεστραμμένη από ρήγμα που προέκυψε με αποσάρθρωση των λίθων που συνήθως ακολουθεί την μακροχρόνια χρήση φωτιάς στην ευμεγέθη καπνοδόχο.

Οι Πλατείες

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το άγαλμα του Στρατάρχη Δημήτριου Υψηλάντη που φτιάχτηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης μετά την ιστορική μάχη της Πέτρας.
Διασκέδαση προσφέρουν τρία καφενεία στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη ρουμελιώτικη κουζίνα, κάτω από το δροσερό ίσκιο των δέντρων.

Ένα επαρκές σούπερ μάρκετ συμπληρώνει την πλατεία του χωριό κάνοντας την ζωή των κατοίκων πιο εύκολη και κυρίως των ηλικιωμένων.
Στην παλιά Πλατεία επικρατεί ηρεμία… Τα 4 - 5 μαγαζιά που υπήρχαν προπολεμικά έκλεισαν για πάντα. Εκεί συχνάζουν τα παιδιά όλων των ηλικιών συζητούν και παίζουν γύρω από το μαρμάρινο μνημείο των ηρώων της επανάστασης. Δυο πλανόδια φουρνάρικα ημιφορτηγά κορνάροντας, φέρνουν φρέσκο ψωμί στην πόρτα κάθε σπιτιού. Όπως επίσης ο ψαράς και διάφοροι πλανόδιοι μικρέμποροι διαταράσσουν την ησυχία του χωριού.



Σχολείο-Γήπεδο


Το μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο έχει χτιστεί σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του χωριού, εκεί όπου κυριαρχεί το καταπράσινο φόντο. Όσο για τους μαθητές δεν ξεπερνούν τους 10. Για Β’/βάθμια εκπαίδευση καθώς επίσης για ξένες γλώσσες, φροντιστήρια τα παιδιά πηγαίνουν με λεωφορείο στην Αλίαρτο και στη Λιβαδειά.


Ο Υψηλάντης έχει και Αθλητικό Σύλλογο με ποδοσφαιρική ομάδα που διαθέτει δικό της γήπεδο κοντά στο Δημοτικό Σχολείο. Η ομάδα Α.Ο Υψηλάντης βρίσκεται στη Β΄κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Βοιωτίας.

www.ipsilantis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ